StoryEditor
Ostalonovi predsjednik

Skelin naslijedio Gamulina na čelu Veslačkog saveza Dalmacije

16. studenog 2020. - 09:38
Nikola Vilić/Ilustracija/Cropix

Juraj Gamulin više nije predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije. Veslačka legenda, sportski djelatnik koji je gotovo postao sinonim za ovaj sprt u Dalmaciji, iza sebe ima nevjerojatno dugo razdoblje “vladavine”,  sada je palicu prepustio velikom hrvatskom veslaču, olimpijcu i članu splitskog HVK Gusar Nikši Skelinu.

- Pri kraju svoje veslačke karijere, 1976. godine, uključio sam se u rad Veslačkog saveza Dalmacije kao ispomoć tadašnjem rukovodstvu, a krajem 1980. godine preuzeo sam značajniji dio poslova Saveza od gospodina Vase Kentere. Od 1983. godine sam obavljao sve tajničke i organizacijske poslove Veslačkog saveza Dalmacije.

Nakon što sam za vrijeme Univerzijade 1987. bio predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza, 1992. sam postao i Predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije - sjetio se Gamulin.

Ratno razdoblje

Posebno je ponosan na razdoblje početka svog predsjedavanja Savezom, odnosno vrijeme Domovinskog rata. 

- U tom se razdoblju osjetilo veliko zajedništvo hrvatskih veslača i veslačkih djelatnika. Veslački savez Dalmacije je kontinuirano radio na održavanju veslačkih natjecanja u Dalmaciji, a utemeljena je i izuzetna suradnja i odnosi sa HRM i Hrvatskom vojskom. U ratno vrijeme većina dalmatinskih veslača prilikom putovanja na natjecanja i pripreme spavala je u objektima Hrvatske vojske - rekao je Gamulini dodao:

- Nastojao sam omasoviti naš sport, povećati broj natjecanja, uvesti novine u natjecanja, a poseban akcent sam stavljao na rad Saveza s najmlađima. U posljednjih nekoliko godina Veslački savez Dalmacije organizira i do 20 natjecanja godišnje, a Kup Dalmacije danas doseže zavidan nivo, te na regatama zna sudjelovati preko 350 veslača svih kategorija, te preko 160 posada. 

Dalmatinsko veslanje je područje u koje sam unio najveći dio svoje životne energije. Hvala svima koji su prepoznali tu energiju, san, ideju te ljubav prema veslanju kao glavni motiv moga djelovanja. Čuvajte mi, vodite i gradite Veslački savez Dalmacije i dalmatinsko veslanje i u daljnjim desetljećima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. siječanj 2021 09:36