StoryEditor
Ostalo20. izdanje

Donosimo vam pregled najvećih zvijezda koje će nastupiti na Europskom bacačkom kupu ovog vikenda u Splitu

Piše PSD
7. svibnja 2021. - 13:07

U Splitu se ovog vikenda održava 20. jubilarni Europski bacački kup koji će okupiti 399 atletičarki i atletičara iz 42 zemlje Europe, a mi vam donosimo pregled najvećih zvijezda koje će na njemu nastupiti.

BARBORA ŠPOTAKOVA (Češka, koplje)

Slavna kopljašica iz Češke u Splitu će imati prvi nastup izvan granica domovine još od listopada 2019.. Priznaje da proteklih mjeseci nije imala previše bacačkog treninga u idealnim uvjetima pa je uoči Europskog bacačkog kupa snizila očekivanja i nada se hicu od barem 60 metara, što je daleko ispod svjetskog rekorda (72.28) koji je postavila 2008. Uskoro četrdesetogodišnja Špotakova olimpijska je pobjednica iz Pekinga i Londona te brončana iz Rio de Janeira, trostruka svjetska prvakinja...

JOHANNES VETTER (Njemačka, koplje)

Vlasnik drugog hica svih vremena u Split stiže nakon što je prošlog mjeseca u Offenburgu, gdje i trenira, koplje bacio do 91.50 metara. Dvadesetosmogodišnjak iz Dresdena svjetski je prvak iz 2017. i jedna od vodećih zvijezda svjetske atletike, čovjek koji je lani koplje bacio do 97.76 m, što je samo 72 centimetra kraće od svjetskog rekorda koji četvrt stoljeća drži legendarni Čeh Jan Železny. Tada je Vetter rekao da je uz malo sreće koplje moglo odletjeti i do magičnih 100 metara.

ANITA WLODARCZYK (Poljska, kladivo)

Najveća bacačica kladiva svih vremena vraća se u Split. Tu je 2008. osvojila Europski zimski bacački kup, a nakon toga su se dogodili svi njezini najveći uspjesi - dva olimpijska zlata (London i Rio), četiri svjetska i četiri europska zlata, svjetski rekord (82.98)... Poljakinja je jedina žena koja je kladivo bacila preko 80 metara i vlasnica je čak 15 najboljih hitaca u povijesti! U kolovozu će proslaviti 36. rođendan. Sa Splitom je od prošle jeseni povezana i preko trenera Ivice Jakeljića.

FILIP MIHALJEVIĆ (Hrvatska, kugla)

Nakon što je u ožujku u poljskom Torunu osvojio broncu na dvoranskom Europskom prvenstvu, Filip Mihaljević u Splitu će otvoriti sezonu na otvorenom. Točnije, nešto dalje u drevnoj Saloni, u antičkom amfiteatru gdje će se nadmetati kuglaši i kuglašice. Dvadesetšestogodišnji Livnjak i naš rekorder u bacanju kugle (21.84) baš je lani u Splitu imao svoj najbolji hitac godine na otvorenom (21.69), taman prije nego što se pandemija zakotrljala.

PAWEL FAJDEK (Poljska, kladivo)

Nismo završili s velikim imenima koja će ovog vikenda bacati u Splitu. Imamo i Pawela Fajdeka, četverostrukog aktualnog prvaka svijeta u kladivu. Dominira od 2013. godine, ima i europsko zlato iz 2016., ali olimpijsko zlato još uvijek nema. Čak ni olimpijsku medalju. U Londonu i Riju propustio je tu priliku tako da je sve podredio tomu da u Tokiju zaokruži karijeru tim zlatom koje mu još nedostaje. U Splitu će imati debitantski nastup u 2021. godini.

SHANICE CRAFT (Njemačka, disk)

Uz Lilianu Ca iz Portugala, koja ima najbolji rezultat godine među prijavljenima (66.40), našoj Mariji Tolj u disku će jedna od glavnih konkurentica biti Shanice Craft. Njemica američkog porijekla tri je puta bila brončana na europskim prvenstvima između 2014. i 2018. godine, što je bio samo nastavak njezinih uspjeha iz mlađih uzrasta budući da je kao juniorka i mlađa seniorka bila prvakinja Europe. Cura iz Mannheima prije sedam je godina bacila “personal best” 65.88.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 19:26