StoryEditorOCM
KošarkaIn memoriam

Žuta obitelj tuguje: otišao je Igor Katunarić, čovjek koji je kao igrač, predsjednik i direktor stvarao velikana s Gripa

6. siječnja 2024. - 13:22

Bivši igrač, predsjednik i direktor Košarkaškog kluba Split Igor Katunarić preminuo je u 85. godini života.

Katunarić je prvo kao igrač, pa potom i kao djelatnik stvarao, gradio ‘žute‘, odnosno ono što će kasnije najbolji svjetski klub 20. stoljeća postati. Bio je kao igrač dio momčadi koja je u listopadu 1963. godine pod paskom oca splitske košarke trenera/igrača Branka Radovića na kvalifikacijskom turniru u Velenju izborila plasman u Prvu ligu tadašnje Jugoslavije. Potom je u drugoj ulozi, jednog od najvažnijih ljudi kluba, sudjelovao u građenju kasnije Jugoplastike koja je od 1989. do 1991. godine (treće sezone kao POP 84) osvojila tri uzastopna naslova prvaka Europe.

Predsjednik kluba bio je u posebno osjetljivom razdoblju od 1991. do 1995. godine. U to vrijeme Domovinskog rata klub s Gripa je nakon očekivanog odlaska ključnih igrača, prije svih Tonija Kukoča, uoči iduće sezone ostao bez gotovo pola planirane momčadi za iduću sezone kao i trenera, ali i generalnog sponzora. Sve njih je u vremenskom tjesnacu u to ratno vrijeme trebalo nadomjestiti. Onda je i te sezone 1991/92 pod novim sponzorskim imenom Slobodna Dalmacija zbog ratnih zbivanja u tadašnjoj FIBA-inoj Euroligi klub nastupao kao domaćin u španjolskoj La Coruni. Unatoč svim tim problemima, pod njegovim vodstvom ‘žuti‘ su u elitnom klupskom natjecanju kao branitelj naslova opet dostojno predstavljali samostalnu Hrvatsku, uz skor 7-7 u skupini, a te sezone je osvojen i kup, baš kao i u naredne dvije.

U tim vremenima kada je Hrvatska izabrala svoj put u studenom 1991. godine izabran je i za dopredsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza. Još jedan mandat na kormilu kluba imao je 1998. i 1999. godine. Bio je Katunarić i direktor KK Splita u razdoblju 2000.-2001., naslijedio je dugogodišnjeg direktora ‘žutih‘ Josipa Bilića Bibu.

Pamte se njegove riječi s kraja 2012. godine kada je klub prolazio kroz proces preoblikovanja, kada je bilo upitno hoće li ‘žuti‘ preživjeti.

- Kao čovjek koji je 60 godina u ovom klubu kao igrač, predsjednik i direktor želim se zahvaliti svima koji su kupili dionice i tako pomažu ovom klubu da savlada ove teške trenutke. Ako ovaj klub nestane, to je kao da nestane dio Dioklecijanove palače ili Marjana. Split ne bi bio Split da nema svoje simbole, a jedan od njih je i ovaj klub – kazao je tada Katunarić.

Komemoracija u čast Katunarića održat će se u utorak 9. siječnja u 12 sati VIP salonu dvorane Košarkaškog kluba Split na Gripama. Posljednji ispraćaj bit će istog dana u 15 sati na splitskom gradskom groblju na Lovrincu.

image

Košarkaši Splita koji su 1963. godine izborili plasman u Prvu ligu

Arhiva KK Split/Od Starog placa do vrha Europe
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 07:43