StoryEditorOCM
Košarkastručno oko

Splićanin neočekivani junak Hrvatske zasjenio čak i Dončića, zabio šest trica: ‘Zaslužio je šansu mnogo ranije!‘

Piše Frane Vulas
3. srpnja 2024. - 14:05

Jedan od junaka senzacionalne pobjede Hrvatske nad Slovenijom, neočekivani junak, bio je Splićanin Goran Filipović. Bivši razigravač splitskih „žutih” je u 108:92 pobjedi u Pireju gdje se održava kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre ugradio čak 21 poen pri čemu je bio najefikasniji igrač svog sastava. Ujedno je mladić koji je prošlu sezonu završio u dresu Igokee trice gađao s čak 85,7 posto uspješnosti, šutirao ih je 6/7. Svemu je dodao i šest asistencija te četiri skoka.

Šokirali su izabranici Josipa Sesara čudesnog Luku Dončića i društvo, ali najviše ih je vjerojatno iznenadio Filipović. Maestralno su odigrali kapetan Dario Šarić, Ivica Zubac, Mario Hezonja koji pokazuje koliko je igrački sazrio, Danko Branković imao je fantastičnu rolu u finišu utakmice. Međutim, najveće iznenađenje je ipak bio Filipović.

Često je u karijeri Splićanin bio u košarkaškim krugovima osporavan zbog svoje visine. Neki su smatrali kako je tih tek 180 centimetara hendikep za košarku na najvišem nivou, ali sve je po tko zna koji put demantirao, ušutkao. U posljednje vrijeme etablirao se kao prvi playmaker reprezentacije i pravi je motorin momčadi, što je dokazao i protiv moćne Dončićeve Slovenije, četvrtoplasiranog sastava s prošlih Olimpijskih igara, momčadi koja je u Tokiju za dva poena ostala bez finala.

image

Goran Filipović

Damir Škomrlj/Cropix

Matematičar

Odrastao je Filipović tek nekoliko stotina metara od dvorane KK Split, košarka mu je valjda bila suđena.

- Otac me često vodio na utakmice Splita, a ja sam ionako stalno bio na basketu... - pričao nam je svojedobno Filipović o svojim košarkaškim počecima. Makar je (bio) i odličan matematičar, ali je zbog košarkaških obveza od PMF-a odustao i na kraju završio kineziologiju u Mostaru.

Još 2017. godine kada je kao 20-godišnjak igrao za Split u jednom intervjuu sam napisao kako je Filipović najbolji dokaz kako u košarci visina ne mora biti presudna ako je srce dovoljno veliko. Iz godine u godinu Filipović to svim skepticima dokazuje.

- Svatko ima pravo na mišljenje i ne smiješ sebi dopustiti da se osvrćeš na to. Bitno je samo shvatiti da sam sebi krojiš sudbinu i da se sam moraš izboriti za sebe. Centimetar, dva, tri tu nema previše veze – kazao nam je Filipović jednom prilikom na tu temu.

image

Goran Filipović u dresu Cedevite Junior

Tom Dubravec/Cropix

U karijeri je Filipović nakon Splita u kojem su ga se olako odrekli, odnosno nisu ga zadržali 2018. godine, još igrao i za Široki Brijeg, rumunjsku Craiovu, Cedevitu Junior, španjolskog drugoligaša Leyma Corunu, poljski Twarde Pierniki Torun u koji ga je prošle sezone doveo bivši trener Splita Srđan Subotić te Igokeu. Iskusni hrvatski stručnjak Ante Nazor, od ovog ljeta novi trener riječkog Kvarnera 2010, vodio ga je u počecima karijere na Gripama i u juniorskoj reprezentaciji.

Lutanja i izgubljene godine

- Mene ništa nije iznenadilo. Uopće nije bilo upitno da Goran to ima u sebi. Žao mi je samo što i ranije nije dobio šansu u reprezentaciji – naglasio je Nazor koji je Filipovića vodio u Splitu u škakljivoj sezoni 2013/14 kada ga je lansirao u seniorsku košarku, ali i u U19 izabranoj vrsti.

- U Splitu je još i tada ponekad bio prvi playmaker bez obzira što je još bio junior, iako je tada u klubu bio i iskusni Subotić. S U19 reprezentacijom smo tada bili 2. na svijetu, a i tada je bio prvi playmaker Ivici Zubcu – prisjetio se Nazor. Zada su Amerikanci predvođeni najboljim igračem aktualnih NBA prvaka Boston Celticsa Jaysonom Tatumom slavili nakon produžetka 79:71, a prethodno Luka Božić u regularnom dijelu tri sekunde prije kraja nije zabio niti jedno od dva slobodna bacanja za potencijalnu pobjedu. Potom je Nazor pojasnio ovaj dio o šansi u reprezentaciji koju je zaslužio i ranije.

image

Ante Nazor

Tom Dubravec/Cropix

- Od Igara u Rio de Janieru 2016. prošlo je već osam godina, dva olimpijska ciklusa, a on je tek u zadnje vrijeme postao prvi playmaker reprezentacije. Back up je Borna Kapusta. Oni su zajedno bili playevi i te U19 reprezentacije. Trebalo ih je samo na adekvatan način pratiti, omogućiti im da se i u seniorskoj košarci razvijaju. Puno su godina izgubili. Dobro, sada su to već iskusniji igrači. No, kada se vidi koliko smo izbornika, playmakera u međuvremenu promijenili, vidi se koliko je tu bilo lutanja. Nije momak ništa kriv. On je svojim trudom, pristupom, talentom, ovo zaslužio i mnogo ranije.

Višak na zadnjem Eurobasketu

Vratili smo se potom još jednom na utakmicu sa Slovenijom i Filipovićev šut za tricu 6/7, makar već danas u srijedu u 16.30 sati slijedi novi okršaj s Novim Zelandom (prijenosi Sportklub i RTL 2). Podsjetila je ta utakmica na još jednu predstavu Filipovića u dresu reprezentacije, u gostima kod Švedske u veljači 2022. godine kada je ugradio 29 poena i trice šutirao 5/5 u pobjedi 105:98 nakon dva produžetka u kvalifikacijama za SP. No, niti taj susret tada mu nije pomogao da se nađe među putnicima za Eurobasket koji se igrao te godine, otpao je u zadnjem rezanju popisa tadašnjeg izbornika Damira Mulaomerovića.

- Igrao je kao pravi play, služio je kao servis momčad. Čak je i malo šutirao kakav je imao postotak šuta. Sve što je trebalo, što je bilo zamišljeno, odradio je. Odlično je posložena hijerarhija u momčadi. Uz ove tri ekstra klase koje imamo (Dario Šarić, Ivica Zubac i Mario Hezonja, nap.a.) Amerikanac Jaleen Smith se uklopio u momčad kao da je domaći. Goran koji se nametnuo kao prvi play vodi tu momčad. Zadnje vrijeme se nametnuo kao prva opcija na toj poziciji što nije slučajno. Hrvatska konačno igra kao tim i zbog toga je njegova uloga posebno jako bitna. On se podredio momčadi, uzimao je i žive lopte iz ruku protivniku...

image

Goran Filipović

Damir Škomrlj/Cropix

Bez omalovažavanja ranijih klubova, ali je li napokon sazrelo vrijeme da Filipović zasluži i poziv nekog zvučnijeg kluba, da mu se još malo otvori i na klupskom planu?

- Nakon ovog turnira će mu vjerojatno malo porasti cijena. Pričekajmo još, tek je sve počelo (razgovor je vođen prije susreta s Novim Zelandom, nap.a.). Još je i relativno mlad igrač, ima vremena za njega ako na ovakvom nivou nastavi igrati na ovakav način.

Kakvi su izgledi Hrvatske za osvajanje kvalifikacijskog turnira i plasman na OI u Parizu?

- Više će nam ova pobjeda značiti za samopouzdanje u nastavku turnira nego natjecateljski. Pokazali smo zrelost, kvalitetu, izgledali smo ozbiljno... Moramo sada ostati čvrsto na zemlji. Samo trebamo ovako nastaviti – rekao je Nazor.

image

Goran Filipović

Ante Čizmić/Cropix
image

Goran Filipović

Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 14:08