StoryEditorOCM
Košarka‘Žuti‘ u Podgorici

Slaven Rimac prije Derbyja: ‘Hvala Crvenoj zvezdi! Čeka nas zahtjevna utakmica, ali ovo nam je prilika za pobjedu‘

Piše Frane Vulas
29. prosinca 2023. - 08:34

Košarkaši Splita već pet dana nisu odigrali utakmicu i lagano su već pomalo nervozni, jedva čekaju istrčati večeras u Podgorici na megdan Studentski centar Derbyju (19 sati, prijenos Arenasport 1).

Šalu na stranu, ‘žutima‘ je ovo već peti susret u 12 dana. U tjednu uoči Božića apsolvirali su uspješno Megu također u Admiral Bet ABA ligi, Dubrovnik u hrvatskoj Favbet Premijer ligi te Zabok u SuperSport kupu Krešimira Ćosića. Sve su završili na Badnjak porazom kod Crvene Zvezde Meridianbet u regionalnoj ligi. U međuvremenu su se momci trenera Slavena Rimca malo pribrali, došli sebi, ali već u četvrtak poslijepodne ušli su ponovno u autobus i pravac Crna Gora.

- Sigurno taj ritam utječe na igrače, ali malo smo ih odmorili. Mislim da ćemo po pitanju energije biti kudikamo bolji nego protiv Zvezde – uvjeren je trener Splita Slaven Rimac.

Zanimljivo, Split još nijednom nije svladao Derby u elitnom rangu regionalne košarke. Ukupni skor je 5-0 za Derby. U posljednjem ovosezonskom međusobnom ogledu na Gripama bilo je 72:76 za goste.

- S obzirom na prvu utakmicu Derby je dosta različita momčad, s drugim trenerom, bez Kenana Kamenjaša, prvog igrača momčadi – naglasio je Rimac.

Pao im Kamenjaš sa srca

Da pojasnimo, u odnosu na taj susret slovenski stručnjak Dejan Jakara zamijenio je sunarodnjaka Andreja Žakelja koji je u studenome preuzeo Budućnost Voli, a s Derbyjem je senzacionalno ljetos osvojio regionalni Superkup pobjedom nad Partizanom. Kamenjaš je također završio u Budućnosti ovih dana. Nakon što je Budućnosti iz koje je stigao ljetos u međusobnom susretu u pobjedi Derbyja u zadnjem kolu zabio 26 poena uz 10 skokova, odlučili su ga vratiti.

- Neki igrači su malo promijenili uloge, ali i s novim trenerom zadržali su svoj stil igre. Igraju agresivnu obranu, rade pritisak po cijelom terenu, a u napadu ćemo vidjeti kako će sada izgledati bez Kamenjaša koji im je bio jedan od glavnih ‘finishera‘ i koji je dosta promašaja znao pokupiti u napadačkom skoku. Definitivno im je i dalje Amerikanac Aubrey Dawkins igrač na kojeg najviše moramo obrambeno pripaziti, kao i na pick and roll igru Borne Kapuste. Mateo Drežnjak je u odličnoj formi, moramo zaustaviti njegovu trku prema naprijed i igru jedan na jedan. Čeka nas zahtjevna utakmica – smatra trener ‘žutih‘.

image

Kapetan Splita Mate Kalajžić

Nikola Vilić/Cropix

Ovo je prvi susret drugog kruga regionalne lige za Split koji je na omjeru pobjeda i poraza 4-9, dok su domaćini na skoru 7-6.

- Derby će na svom parketu biti motiviran, imati podršku publike, ali cijeli prosinac igramo na visokoj razini. I protiv Zvezde bismo izgledali bolje da smo imali dva-tri dana za pripremu, da nam to nije bila četvrta utakmica u šest dana. S nestrpljenjem čekamo susret, ovo nam je prilika da odigramo dobru utakmicu i pobijedimo Derby.

Nema Ljubičića

I Split ima problema sa sastavom, zbog loma prsta ruke na treningu pred Zabok nema centra Krešimira Ljubičića.

- Liječnici su rekli da će pauzirati tri do četiri tjedna. Sigurno će nedostajati, bez njega nema te unutarnje igre koja nam je jako bitna. Osjetilo se to i protiv Zvezde gdje nismo imali tog velikog čovjeka, oni su to iskoristili u napadačkom skoku – pojasnio je Rimac.

Ovaj Božić ‘žuti‘ će pamtiti po tome što su ga dočekali u autobusu na povratku iz Beograda za Split. A na Badnjak na utakmicu Split je stigao u Beograd u sedam ujutro, putujući cijelu noć nakon susreta u Zaboku.

- Takav je bio splet okolnosti. Koliko god glupo nekom zvuči, hvala Zvezdi što nam je izašla ususret i pomakla utakmicu s Božića na Badnjak. Iz autobusa smo išli u hotel na spavanje pa na utakmicu. Nismo se stigli pripremiti, ali najbitnije je da je sve prošlo bez ozljeda, da smo iz svega izašli neokrznuti – rekao je Rimac.

 

Standings provided by Sofascore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 07:43