StoryEditorOCM
KošarkaNBA draft

Kakvi promašaji, Jordan uopće nije bio prvi pick, Bryant ni među deset, a Jokić je bio 29. izbor poslije Šarića

22. lipnja 2023. - 17:13

Željno se iščekuje ovogodišnji NBA draft u noći s četvrtka na petak po hrvatskom vremenu u kojem će se gotovo sigurno San Antonio Spursi koji imaju pravo na prvi pick odlučiti za Victora Wembanyamu. Dok će Spursi u 221 centimetar visokom i polivalentnom francuskom košarkašu, jednom od najvećih talenata svih vremena, dobiti igrača o kojem su sanjale baš sve momčadi i bilo je ključno samo tko će imati pravo na prvi pick, iz arhive se vade priče o ranijim prvim i ostalim pickovima, promašajima na draftu, pa i o tome kako su neki kasniji najbolji igrači NBA lige vrlo kasno izabrani.

MVP ovogodišnjeg finala NBA lige i MVP lige u prethodne dvije sezone Nikola Jokić bio je 2014. godine tek 41. pick drafta. I danas se pamti kako je izabran dok se u televizijskom prijenosu vrtjela reklama. Bio je prvi košarkaš koji je postao MVP, a izabran je u drugoj rundi drafta. Zanimljivo je da je te godine na draftu kao 12. pick izabran hrvatski košarkaš Dario Šarić.

image
AFP

Giannis Antetokoumpo je također dvaput 2019. i 2020. godine bio izabran za MVP igrača lige, a Milwaukee Bucksi su ga 2013. izabrali kao tek 15. pick drafta. Tek 15. pick je bio svojedobno i Kawhi Lenard.

Davne 1996. godine Kobe Bryant je bio tek 13. pick, a slovi za jednog od najboljih košarkaša svih vremena. No, njegov niski pick je bio i zbog njegove mladosti, tada je imao samo 17 godina. Dennis Rodman je bio tek 27. pick 1986. godine. Za ‘krađe‘ su se specijalizirali San Antonio Spursi, 2001. godine Tonyja Parkera su uzeli kao 28. pick, a dvije godine ranije Manua Ginobilija kao tek 57. odnosno predzadnji izbor druge runde drafta. Marc Gasol je bio tek 48. izbor drafta 2007. godine, Draymond Green 35. pick 2012., Devin Booker 13. izbor 2015. godine...

image
AFP

Čak je i jedan Steph Curry 2009. godine bio tek sedmi pick na draftu, a čak ni vjerojatno najbolji igrač svih vremena GOAT Michael Jordan nije bio prvi pick. Te 1984. godine Jordana su kao tek treći izbor drafta uzeli Chicago Bullsi. Prethodno su ga preskočili Houston Rocketsi koji su uzeli Hakeema Olajuwona i Portland Trail Blazersi koji su odabrali centra Sama Bowieja.

Taj Portlandov izbor Bowieja kojem su karijeru obilježile i uništile ozljede smatra se najvećim promašajem u povijesti. Portland je tražio centra, Houston im je pred nosom uzeo Olajuwona, a u momčadi je klub već na poziciji šutera imao godinu ranije izabranog Clydea Drexlera i Jima Paxsona.

Na ovogodišnjem draftu bit će i 19-godišnji hrvatski centar Zvonimir Ivišić, član Studentskog centra iz Podgorice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:56