StoryEditorOCM
KošarkaVečer za pamćenje

Čudo na Gripama! Košarkaši Splita napravili senzaciju svih senzacija i svladali 30 puta skuplju Crvenu zvezdu

Piše Frane Vulas
6. listopada 2024. - 19:20

Split je napravio senzaciju svih senzacija na Gripama, svladao je euroligašku momčad Crvene zvezde Meridianbet i tako ostvario prvu ovosezonsku pobjedu u regionalnoj ligi. Gosti su u grad pod Marjanom stigli kao apsolutni favoriti, ali na koncu su slavili „žuti” 85:78. Budžet za momčad euroligaške Crvene zvezde je nekih tridesetak puta veći od Splitovog. Budžet Splita je nekih cca 600 tisuća eura, Zvezde 20-22 milijuna. Prva je ovo pobjeda Splita nad Crvenom zvezdom nakon čak 12 godina, još od 29. rujna 2012. godine kada je rezultat na Gripama bio 87:81. Ukupno je ovo bio tek treći trijumf Splita u regionalnoj ligi nad Zvezdom u 23 odigrana susreta.

Fantastičan je bio ulazak Splita u utakmicu, pogotovo i zbog skraćenog rostera, u kadru opet nije bilo Amerikanca Bensona kojeg muči zglob. Gosti iz Beograda vjerojatno su pak ušli u utakmicu u podsvijesti s geslom „lako ćemo”, na temelju kvalitete koja je debelo na njihovoj strani. Pogotovo i nakon što su otvorili susret s laganih 0:5. Međutim, ne treba zbog toga umanjivati predstavu „žutih”. Igrači trenera Slavena Rimca krenuli su čvrsto i agresivno u obrani, energetski jako. I učinili su zanimljivom utakmicu u kojoj su gotovo svi unaprijed znali pobjednika.

image
Nikola Brboleža/Cropix

Prve tri trice pogodili su „žuti”, jednu Shorter i dvije na startu posebno raspoloženi Jordano pa je Split iznenađujuće poveo 11:7. Uskoro je to primoralo gostujućeg trenera Sfairopoulosa da na parket pošalje najjače snage. Morao se skinuti i slavni Teodosić, a s njim i Amerikanac McIntyre. Ali, ušao je i kod Splita Kapusta.

Protiv svog nekadašnjeg igračkog idola Teodosića odigrao je Kapusta maestralno. Nije nekad sve ni u statistici, koliko je u dojmu, makar devet poena, dvije asistencije, po skok i ukradena lopta do poluvremena govore dovoljno sami za sebe. Na krilima Kapuste otišao je Split na 18:12, pa potom i najvećih 24:16. Međutim, morao je i Kapusta malo predahnuti. A onda se nastavila kanonada trica gostiju koju je pokrenuo Teodosić, a s dva dalekometna ubačaja nastavio Dobrić. Pokušao je Rimac presjeći seriju Zvezde minutom odmora kod rezultata 28:24, ali uskoro je morao potrošiti i drugi time out jer je već bilo 30:32. Odlijepio se beogradski klub potom i na 33:37, a na veliki odmor se otišlo rezultatom 37:39.

image
Nikola Brboleža/Cropix

Na otvaranju drugog poluvremena opet je bilo dosta opravdanih povika sa splitske klupe na suđenje. Kod šuta Škare nije svirana silazna putanja, a Kapusta je već u 23. minuti zaradio diskutabilnu treću osobnu pogrešku. Unatoč tome povukli su raspoloženi Ljubičić i Shorter pa je Split u nekoliko navrata bio na poen zaostatka. S druge strane ruku je opet namjestio Dobrić, pogodio je još dvije trice. Kada su gosti pobjegli na 50:58 činilo se kako će prelomiti susret u svoju korist. No, pet vezanih poena Škare i trica Vuke donijeli su izjednačenje 58:58 u 29. minuti. Probudila je ta serija Splita i navijače.

Na otvaranju zadnje četvrtine Shorter i Vuko su doveli Split u vodstvo 64:61. Uslijedila je prava šahovska partija sve do finiša susreta do kojeg su se momčadi stalno izmijenjivale u vodstvu, ali suprotno od očekivanja Split nije padao. Ključnu seriju Split je napravio s dvije trice Tišme i Jordana te slobodnim bacanjem Kapuste s kojima je u zadnjih minutu i pol ušao s prednošću 78:71. Digli su se navijači, a Zvezda je nestala s parketa. Kada je u kontri Škara zakucao za 82:74 na 36 sekundi do kraja priči je bio zaista kraj. Moglo je gotovo već tada početi veliko slavlje na Gripama!

Split – Crvena zvezda Meridianbet 85:78

Split – Dvorana KK Split na Gripama. Gledatelja 700. Utakmica 3. kola Admiral Bet ABA lige: Split – Crvena zvezda Meridianbet 85:78 (18:16, 19:23, 23:22, 25:17). Suci: Tomislav Hordov (Hrvatska), Sašo Pukl (Slovenija) i Vladimir Jevtović (Srbija).

Split: Shorter (17), Jordano (14), Katić, Tišma (5), Klepo, Kučić (2), Vuko (5), Perkušić, Škara (16), Kapusta (12), Ljubičić (14).

Crvena zvezda Meridianbet: Miller-McIntyre, Canaan (9), Teodosić (3), Davidovac (6), Mitrović (2), Kalinić, Dobrić (14), Bolomboy (4), Daum (9), Plavšić (1), Nedović (16), Dos Santos (14).

 

Standings provided by Sofascore
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
image
Nikola Brboleža/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 19:47