StoryEditorOCM
Košarkau koš u koš

Bili smo na krovu Europe, nosili se s ‘Dream Teamom‘, a sada smo na dnu kace, pišamo po legendama i nikoga nije briga

Piše Pero Smolčić
1. kolovoza 2023. - 09:10

Često eto volimo misliti kako smo mi Hrvati najbolji u svemu. A ako netko i pomisli da nismo najbolji u matematici, ekonomiji ili glazbi, a ono baš nitko ne bi smio niti promisliti, ni u najluđim snovima, da mi Hrvati nismo najbolji u - sportu.

A jedan od sportova koji nas je lansirao, proslavio, na koji smo ponosni do neba je - košarka. Ono što ja pamtim je prvo velika Jugoplastika, meni najveća momčad ikad, koja je tri godine zaredom poharala Europu. Asti kako smo uživali s Kukočem, Rađom, Ivanovićem, Perasovićem, Sretenovićem... Uz potpis nenadmašnog Božidara Maljkovića.

Stigla je odmah potom i senzacija iz Barcelone, na hrvatskim premijernim Olimpijskim igrama igrali smo veliki finale, protiv moćnog ‘Dream Teama‘, po mnogima najboljeg ikad, onog pravog. Kada im je Franjo Arapović zakucao za 24:23, realizirao potom i slobodno bacanje za 25:23, a onaj drugi, odnosno prvi Franjo, pucao je od ponosa.

Hrvatska je baštinila rezultate nastale u državi iz koje je upravo pobjegla. I nosilo je to naše košarkaše još donekle idućih desetak godina, ali uporno i konstantno smo se trudili i uspjeli uništiti taj sport do neprepoznatljivosti.

Ako otvorite srpske portale izbacit će vam odmah po nekoliko tekstova o nekakvom Svjetskom prvenstvu. Kao Jokić im je uvalio košaricu, kakav skandal. Ali imaju i dalje poprilično jaku momčad, ono što bi Hrvatskoj bio uspjeh je da uopće imamo ikakvu momčad na Svjetskom prvenstvu, ali nemamo. I kad se slučajno pojavio na nekom velikom natjecanju, tu smo samo za popuniti broj.

image
Duje Klarić/Cropix

Kod susjeda iz Srbije možete pročitati i o moćnim ‘rosterima‘ koje su složili Partizan i Crvena Zvezda. Borit će se za titulu prvaka Europe, barem imaju pravo sanjati da to mogu ostvariti. A što je s Jugoplastikom? Pardon, Splitom, Jugoplastike odavno nema. Stižu tu nekakvi igrači, možda i solidni, ali za što? Za miran o(p)stanak u regionalnom natjecanju i eventualni pokušaj da se skine konačno Zadar, klub koji se svako ljeto raspada, ali eto uvijek nekako preživi.

Dogodilo se i to da je preminuo velikan hrvatske košarke Mirko Novosel, a da se o njegovom pogrebu pričalo uglavnom u negativni tonovima, nabrajalo one koji su mu trebali doći odati počast, a nisu. A ima ih puno, previše.

Stigla je sada i informacija kako novinar iz BiH Sabahudin Topalbećirević Baho snima film o Toniju Kukoču, bit će prikazan u Sarajevu, a u Splitu, prema njegovim riječima, nema interesa. Nevjerojatno.

Od vrha Europe i svijeta do svjetskog košarkaškog taloga. I nitko se, kako vidimo, oko toga posebno ne uzbuđuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 19:10