StoryEditor
Hajdukunaprijed delegiran

Zebec je uprskao u Velikoj Gorici, koji je smisao da odmah potom sudi i najveći hrvatski derbi?! Hajduk se nije oglasio...

25. siječnja 2021. - 08:03
Goran Mehkek/Cropix

Hoće li Mario Zebec, sudac iz Cestice kraj Varaždina, doista suditi hrvatski derbi Dinama i Hajduka što se igra ove srijede u Maksimiru?!

Naime, Zebec je podigao prašinu suđenjem utakmice Gorica – Dinamo (3:4) što se igrala u subotu, a Zebec je unaprijed delegiran i za suca utakmice Dinamo – Hajduk u srijedu.

Poslije utakmice u subotu žestoko negodovanje je sasuo predsjednik Gorice Nenad Črnko, a onda se i Dinamo oglasio priopćenjem.

Črnko je ogorčen jer je vidio u Zebecovu suđenju „dvanaestog igrača” protiv Gorice, dok je potom Dinamo ustao u obranu svoje pobjede i ukupnog suđenja riječima:

- U većem dijelu medijskog prostora vidimo histeriju i nadmetanje tko će više obezvrijediti Dinamovu pobjedu dovodeći u pitanje objektivnost, pa onda i poštenje glavnog suca utakmice jer je dvojben jedan dosuđen – aut?!

Na stranu jedan dvojben aut, mi se pak pitamo: zar u novonastalom šušuru da Zebec već u srijedu opet bude na sceni? Koliko je pametno da sudi u srijedu Dinamo - Hajduk?

I da dodamo ne šlag na tortu, nego maslac s glave, Zebec treba u srijedu suditi sudar Dinama i Hajduka prvi put nakon zlosretnog finala kupa iz Vinkovaca 2018. godine kad je previdio penal za Hajduk, a kup pobjedom 1:0 odnio je Dinamo.

Može li ga se maknuti ustranu i bez negativne ocjene?

Ovo treba biti povratak Zebeca derbijima, nakon dvije i pol godine čekanja, u međuvremenu je sudio i Hajduku i Dinamu, ali nije međusobno, a hrvatski derbi, pa neka Hajduk nije u borbi za titulu, uvijek poseban značaj i specifičnu težinu.

Koplja se doista lome oko jednog jedinog auta, sav ostali kriterij dosuđivanja prekršaja ide u domenu uvjerenja, znate kako to ide, a jedina eklatantna greška je taj aut koji nije trebao biti za Dinamo, a iz njega se rodilo izjednačenje....

Sudačka organizacija očito štiti svoga suca i smatra „zar zbog jednog auta da mu se da negativna ocjena”? To bi bio presedan. Kontrolor je bio Šime Vukić iz Rijeke i nema naznaka da bi u kancelariju kod Ante Kulušića iz Šibenika ili Ivana Novaka iz Varaždina mogao dojaviti kako mu Zebec pada na ispitu.

Mi se pak samo pitamo ima li dobre volje i dobrog osjećaja da se usred halabuke izdvoji Zebec sa strane (bez negativne ocjene) i da se u Maksimir pošalje nekog drugog? Sve što se sad događa nakon susreta Gorica – Dinamo (3:4) sigurno mu remeti miran san i kvalitetnu pripremu za derbi.

Sudačka organizacija ima neke svoje kriterije...

Neće nas pak iznenaditi ako sudačka organizacija kaže „ne, ništa on nije skrivio, nema razloga da ga se skida s utakmice”.

Dva su bitna postulata:

1. Kako to da sudac sudi nakon četiri dana opet klubu u čiju je korist ne hoteć griješio, pa mu sad opet ide sudit, u tako kratkom razmaku?

2. To je baš - Zebec, koji je ono u finalu Kupa 2018. grubo pogriješio na štetu Hajduka u Vinkovcima, nije dosudio najstrožu kaznu, a kup je odnio Dinamo. Zebec nakon toga više nikad, sve do ove srijede nije sudio hrvatski derbi. Je li sad u srijedu pravi momenat nakon „groznice subotnje večeri” u Velikoj Gorici?

Iz Hajduka ni glasa nisu pustili, novi su običaji na Poljudu...

Hajduk nije uskočio u vlak polemike i rasprave, da dodatno zasoli ili zapapri. Ranijih prigoda znali bi se iz Poljuda oglasiti. Ako ne baš službeno, izjavom ili priopćenjem, u pravilu bi ironizirali okolnosti nekakvim sočnim komentarom na facebooku ili twitteru. Ovaj put, glasa nisu pustili.

Smatramo da to nije slučajno. Gromoglasna šutnja. Hajduk je bio prvi u polemici, a sad je na sceni drugačiji stil, novi običaji. 

Črnko: Mali klubovi plate cijenu respekta sudaca prema velikima

Nenad Črnko, alfa i omega Gorice rekao nam je jučer:

- Ne bih nipošto htio ulazit u utakmicu Dinamo – Hajduk. Gledam samo svoje... Po meni je ključna situacija taj aut, ispada banalno, da se vadimo na aut... Veliki klubovi uživaju respekt, a mali klubovi plaćaju cijenu. To nam se često dešava i opet nam se dogodilo. Što da vam kažem kako su dva naša centaršuta u finišu odmah bila prekinuta kao prekršaj u korist Dinamove obrane?! Ja ću se konstantno borit da se odnosi u suđenju poprave.

Pitamo vas: je li normalno da sudac nakon ovakve bure sudi opet Dinamu i to derbi u srijedu?

- O tome neka odluči komisija. Zebec je delegiran prije, ako je dobio negativnu sudit neće, ako je dobio pozitivnu, on će sudit. Ako gledam logiku i poštenje i suci su pod povećalom. On je međunarodni sudac, pazit će organizacija da ga zaštiti. Nemojmo ni suca ubit poslije svake utakmice. Ne bih htio da se koristi Gorica za problem Dinama i Hajduka u srijedu, to me ne interesira. Najsretniji bih bio da sudi Zebec i da prođe bez repova. 

Negativna ocjena? Malo morgen...

Negativna ocjena za jedan aut?! Ma, nema šanse. Taj vražji previd od auta može mu u najgoru ruku smanjiti ocjenu sa 8,4 na 8,2. Takav je dojam nedjelja nosila... No, ponedjeljkom se u Sesvetama, u svojim prostorijama redovito sastane sudačka vrhuška, Kulušić, Novak, pa članovi komisije Kovačić, Vučkov, Svilokos...

Analiziraju redovito. Tako bi danas i Zebeca trebali secirati, ne i sasjeći. S jedne strane čuvaju dignitet suca, „pa što ako je jedan aut pogriješio”, s druge strane možda razmotre „okolnosti pred srijedu”!? Može i Zebec sam odustati, otkazati. Iz „obiteljskih razloga” ili „zamora materijala”, tko zna. Danas ćemo znati.

No, zašto da im da gušta? Osjeća se dobro i spreman je suditi, dojava je iz Varaždina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. ožujak 2021 00:07