StoryEditor
HajdukBilo je izuzetaka

Zašto su Hajduk i Dalmacija napustili uspješnu dosadašnju praksu s vratarima? Udaramo kukom i motikom po Velom Joži, a sami smo krivi

27. prosinca 2020. - 21:04

Udrilo kukom i motikom po Velom Joži (čitaj Josipu Posavcu), a zapravo bi se pepelom trebali posuti svi mi koji desetljećima živimo s dalmatinskim balunom. 

Ne samo Hajduk, već i drugi, koje ćemo sresti, ako krenemo put Novalje ili prema Cavtatu. Kao da  smo svi pomalo krivi što je napuštena uvelike provjerena i vrlo uspješna „proizvodna traka“, kad je riječ o dalmatinskim golmanima. Bolje rečeno, navada da vratari cijele Dalmacije hrle prema bilom dvoru, ali i u suprotnom smjeru.

Gdje je sad Gabrićeva petorka?  

A da se već u prvim rečenicama ne bismo vraćali u daleku prošlost citirat ćemo bivšeg reprezentativca Tonča Gabrića, koji je prije pet godina kazao: 

- Nema straha za budućnost Hajduka, kad su vratari u pitanju. Ima golmana za idućih deset godina. Tu su Ivo Grbić, Dante Stipica i Fabjan Tomić, a već se kao veliki talenti naziru još mlađi Karlo Letica i Marin Ljubić.

Dakako, za svu petoricu nije bilo mjesta u Hajduku, ali ne zvuči baš mudro, a ni normalno da su četvorica spomenutih prodani ili „otpisani“, a da neki od njih zapravo nikad nisu dobili priliku u splitskom dresu. U klubu, koji se oduvijek dičio velikim golmanima: Vladimir Beara, Ante Vulić, Stipe Pletikosa…

A kad bi presušilo vratarsko vrelo na igralištu pokraj Stare plinare (i kasnije u Poljudu), u bili su dvor stizali nadareni dalmatinski momci: Kninjanin Radomir Vukčević, Trogiranin Ivan Katalinić, Šibenčani Mladen Pralija i Zoran Slavica, Sinjanin Vedran Runje, Zadranin Danijel Subašić, Sandro Tomić iz Stobreča, Tonči Gabrić (preko Čelika) iz gradskog rivala Splita…

Posudbe u susjedstvu 

Neke  od svojih talentiranih golmana Hajduk je nekad rado provjeravao u (prvom) susjedstvu, posebice u Šibeniku: Ante Sirković, Lukša Poklepović, Igor Vukman, Vjeran Simunić, Goran Šiljo Blažević…

U takvoj (provjerenoj) praksi bile su male šanse da se dogodi pogreška slična aktualnoj da Josip Posavec djeluje kao (polu)propusna opna u prosječnom Hajduku, a splitski sin Ivo Grbić puše u vrat Slovencu Janu Oblaku u madridskom Atleticu.

Bilo je, dakako, i časnih izuzetaka u uspješnoj  proizvodnji i forsiranju dalmatinskih vratara. Poput stasitog Tuzlaka Rizaha Meškovića, kojega su fetivi Splićani, zbog neskrivenih obostranih simpatija, od milja nazvali Matom. S nespornim saznanjem da je riječ o golmanu – kapitalcu.

Od tog saznanja je silno daleko Varaždinac Josip Posavec...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 21:32