StoryEditorOCM
HajdukTko je jači?

U bolesnim se okolnostima iščekuje derbi u Rijeci, a slavit će ili Pjaca ili Riva, evo što će presuditi u tom ‘dvoboju‘

6. listopada 2023. - 10:37

Uoči subotnjeg jadranskog derbija Rijeke i Hajduka na Rujevici sada nešto potpuno drugačije, tekst o – nogometu. Šala mala, ali situacija oko povratka Marka Livaje na ‘mjesto zločina‘ već se u predigri poprilično otela kontroli. Jedni tiskaju čak i naljepnice ‘Umri Livaja‘. Valjda je sljedeći korak album sa sličicama iste tematike, da i najmlađe generacije nešto naučimo o međuljudskim odnosima.

Druge već vidimo kako potencijalno na istu melodiju ‘Freed form desire‘ umjesto ‘Umri‘ skandiraju ‘Udri Livaja‘, u želji da najbolji igrač Hajduka vrati Riječanima za to na terenu i svoj u zadnje vrijeme izgubljeni golgeterski instinkt ponovno pronađe baš na Rujevici. Nema sumnje da bi u ovakvim bolesnim okolnostima prosječni navijač Hajduka bio oduševljen da Livaja sušu golova prekine u Rijeci. HNS je ovaj put, za razliku od početka ‘slučaja Livaja‘ reagirao brzo i konkretno, osudio poruke mržnje. No, sve skupa nije to nogometno/sportska uvertira već sasvim suprotno.

Veliki ulog

Ukupan ulog nisu samo klasična tri boda. Tu je i momentum koji će biti na strani pobjednika, ako ga uopće bude. Od početka SuperSport HNL-a nekako se uglavnom Rijeku slabije doživljavalo u odnosu na Hajduk, a pogotovo prvog favorita Dinamo. ‘Modri‘ su očekivano slovili od starta za najvećeg favorita, Hajduk pak za prvog izazivača čije su akcije u lovu na prvu titulu prvaka poslije 2005. godine rasle s nizom pobjeda na startu prvenstva, pa poslije s mini krizom padale...

Rijeka? Nije bila u prvom planu. Međutim, pomalo je sastav s Kvarnera, prvo pod Sergejom Jakirovićem, pa poslije i pod nasljednikom Željkom Sopićem, nizala bodove i dobre igre. Najlošija je bila ona blijeda predstava baš protiv Hajduka na Poljudu. Iako su u naletu, Riječani nisu blistali protiv Slaven Belupa i Rudeša u zadnja dva kola. Ali, tko te pita kada je osvojeno šest bodova. Isto kao i u slučaju Hajduka i derbija s Dinamom. Pamti se pobjeda, dojam će se zaboraviti.

Sopić je derbi Hajduka i Dinama i pobjedu ‘bijelih‘ na presici nazvao ‘negledljivim‘. U redu. U koju kategoriju onda spadaju vrlo siromašne predstave njegove Rijeke u susretima sa skromnim ‘farmaceutima‘ i još skromnijim fenjerašem Rudešom?

Još ima ‘uja‘

Eventualna pobjeda Hajduka nad Rijekom, bi poslije trijumfa nad Dinamom, momčad trenera Ivana Leke vratila u situaciju u kojoj se klub nalazio na početku sezone. Tada je u prva dva kola splitski sastav svladao Dinamo pa Rijeku i Split je gorio od euforije, snivala se titula. No, s druge strane u odnosu na taj susret Rijeka je posloženija, jača. Pogotovo za svog Marka, Pjacu koji je u međuvremenu stigao na Rujevicu i pokazao kako još u svići ima ‘uja. Bivši reprezentativac podsjetio je na dane prije teške ozljede.

Ako bi Sopićeva momčad pod njegovim vodstvom svladala lidera Hajduk koji bježi tek dva boda, izbila bi na prvo mjesto ljestvice. To bi bio konačan dokaz da ovosezonski HNL nije samo utrka udvoje. Tko dobije na Rujevici, neće samo napraviti veliki korak naprijed u lovu na naslov, već i ljutog rivala vratiti dva koraka unatrag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:46