StoryEditor
Hajdukredizajn

Tudor bi i u novoj sezoni vozio svojih 3-5-2, ali pojačanja su mu nužna: od Stanića i Kepčije se nadamo ‘kapitalcima’

5. kolovoza 2020. - 14:00
Goran Mehkek/Hanza media

Gradilište Poljud. Hajduk se upušta u redizajn momčadi i bit će novosti u idućem razdoblju.

Mnogi se pitaju, raspituju, kakav će biti Hajduk, hoće li konačno krenuti, hoće li biti pojačanja, koga prodati... Što ima „dolje”? To dolje znači u Poljudu i to je glavna tema po kafilića, ali i na par punktova na Rivi i na Pjaci, gdje se po starom dobrom običaju još uvijek bistri Hajdukova svakodnevica.

Puzzle, mozaik „bijelih” polako se slaže, ali je već danas jasno da ćemo gledati sasvim drugačiji Hajduk nego u proljetnom dijelu sezone, posebice različit nego u horror post-korona razdoblju, a što se tada (nije) dalo gledati.

Promjene se nižu naizgled sporo, ali u hodu jedna za drugom i neumitno:

1. Udarni igrač veznog reda Hamza Barry je otišao, ne stanuje više u Hajduku;

2. Josip Juranović, nezamjenljivi desni bek prodan je u varšavsku Legiju.

To su odmah dva kotača manje na kojima je Igor Tudor temeljio svoj osnovni raspored i formaciju. Dva neizostavna člana – izostaju.

Mario Stanić, savjetnik uprave za struku i sportski direktor Ivan Kepčija potvrđuju da bi pojačanja trebalo biti. Kad sve sumiramo, to je ozbiljna kupovina i redizajn momčadi! Iz izloga a, b ili c, odabrat će već, trebaju doći:

1. desni bek kao zamjena za Juranovića;

2. vezni igrač koji ima i kreativne sposobnosti, a kreće iz dubine, dakle nadomjestiti ono što je Hamza Barry značio;

3. potreban je još jedan napadač, uz Diamantakosa koji je za novu sezonu doveden iz St. Paulija;

To je ono „pod mus”. A bilo bi dobro još da se uzme:

4. stoper, da pojača konkurenciju, posebno ako će se posezati za igru s trojicom stopera i ako Vušković bude taj „jedan mlađi” koji bi se mogao prodati, nikako ne dvojicu, a Simić i Radić su daleko od prvog izbora.

5. vratar naposljetku, što izravno potvrđuje da bi u Poljudu zamijenili Posavca, premda ne bi čast i obavezu da ponese „jedinicu” odmah dali Ljubiću.

Pet prinova značilo bi - pola momčadi. E pa sad neće dovesti odmah svu petoricu, nešto će u međuvremenu trebati prodati. Prijelazni rok zagrijat će se u Europi tek u rujnu, europska scena kreće za Hajduk 17. rujna, pa ima vremena složiti novi mozaik.

No, složit ćete se, sve ove novosti znače da ćemo tamo negdje sredinom rujna na sceni imati novi, drugačiji Hajduk. Ne odmah 15. kolovoza u prvom kolu, ali ubrzo. Jer, vremena ima i nema. Treba se uigravati.

Potvrđujemo određene spoznaje kroz horror post-korona razdoblje:

1. ne može poziciju desnog beka ostaviti na Francescu Tahiraju i Ivanu Brniću;

2. Dimitrov i Vušković kad igraju stopere u liniji četvorice previše su spori, pa premda taj sustav djeluje uravnoteženo, ranjiv je s njima dvojicom u obrambenom smislu. Dimitrov je više igrač starijeg kova, libero korak-dva iza svih;

3. Jradi je bio ponajbolji igrač proljeća i kao takav se potvrdio, ima svoje mjesto;

4. Zamjena za Barryja tko god bio mora bit pojačanje, odmah u prvih 11;

5. Caktaš, golgeter, zadnja godina ugovora, što s njim? Produžiti, prodati? Može li „Varaždinec” Teklić do šanse?

6. Premda je zabio 11 golova na Eduoka se stalno žuga. A svima simpatični Jairo u post-koroni je „šutio”. Zato je Diamantakos spas, a Grk čeka druga da stvore novi tandem i pojačaju konkurenciju.

I da zaključimo: ako u slagalicu, umjesto upitnika umetnete kapitalce kakvima se nadamo od Stanića i Kepčije onda - slavlje može početi!

Naprotiv, dođu li neki novi Memolla, Gentsoglou, Said, vrtit ćemo se u krug i treneru će biti teže od svih sastojaka umijesit slasnu pitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. rujan 2020 14:22