stdClass Object ( [id] => 1297357 [title] => Redar Joža: Dinamovac sam, najdraže mi je kad Hajduk dobijemo, ali ovo što se vama, dečki, radi, stvarno je bolesno [alias] => redar-joza-dinamovac-sam-najdraze-mi-je-kad-hajduk-dobijemo-ali-ovo-sto-se-vama-decki-radi-stvarno-je-bolesno [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kao govno, rekli smo. Točno tako osjeća se navijač Hajduka koji za svojim klubom putuje Hrvatskom. Ide na gostovanja, kako se to u navijačkom žargonu kaže.

Ne putuju, naravno, za svojim klubom samo Hajdukovi navijači, jer putuju i drugi, iz Velike Gorice, recimo, do Splita zna potegnuti cijeli jedan kombi, iz Osijeka nekad i dva, no navijači Hajduka su najbrojniji. I to uvjerljivo. A i putovanja su im, barem za onu većinu koja na put kreće iz Dalmacije, najdulja.

---

---

Prvi nastavak serijala Prateći bijele pročitajte na donjem linku:

Kako je biti navijač nakon Desinca? Reporter Slobodne to je provjerio na licu mjesta: u Hajdukovim navijačkim kolonama

S izuzetkom odlaska u Šibenik - koji od iduće godine u Prvoj ligi mijenja zagrebački Rudeš - svaka utakmica za navijače Hajduka cjelodnevna je avantura. Doslovno. Ali i mazohistički užitak. Teško mjerljiv s ičim drugim. I još teže objašnjiv nekomu tko nema svoj klub. A navijači Hajduka, njih na tisuće, neizbrojive kao što je nemoguće i kapljice u moru izbrojiti, imaju ga. I nikad mu nisu bili tako vjerni.

’Misle nam ubit volju’

- A to nekima smeta. I čine sve da nas bude šta manje, a nas, vidi ovo, nikad nije bilo više - kaže nam pred južnom tribinom u Maksimiru jedan Bračanin, iz Nerežišća, automehaničar.

Pokazuje na mnoštvo koje se tiska pred visokom željeznom ogradom. Do početka utakmice ostalo je još dvadeset minuta, a on je od ulaza udaljen pedesetak metara. Nema šanse da uđe na vrijeme. Uzalud mu sva žurba u danu koji će ostati upamćen po najvećim cestovnim gužvama u hrvatskoj povijesti.

Od Splita do Zagreba putovao je osam sati. Penjao se na autocestu i silazio s nje nekoliko puta. Da bi na koncu zapeo na Lučkom. Poštujući policijsku proceduru za navijače Hajduka. Koja kaže da moraju doći do stadiona. Kad tad. Gledanje utakmice se ne spominje.

Poveo je sa sobom i sina. Tinejdžera. Ovo mu je prvo gostovanje. Obojica su u majicama sa stliziranim likom Miše Kovača. Ja ne mogu drugo nego da ga volin.

- Misle nam ubit volju, ali su se malo zajebali. S kolina na kolino to kod nas ide i nikad neće pristat, pogotovo ne sad kad je Hajduk čišći i bolji nego ikad prije - govori.

---

image

Interventna policija pred stadionom Maksimir na utakmici Dinamo-Hajduk

Marko Todorov/Cropix
---

U tom trenutku, kao u namještenoj sekvenci, spazi poznato lice. I poznato lice je spazilo njega. Dugo se gledaju. Slijedi zagrljaj. Pa poljupci, pa opet pogledi, u nevjerici, je li moguće da si to ti, čudo je da se uopće prepoznaju, pa opet grljenje, ljubljenje i sve one stvari koje muškarci nikad ne čine. Osim ako nisu zajedno vojsku služili. A on je upravo sad, dok čeka na pretres međunožja pred maksimirskim rešetkama, sreo prijatelja iz vojske kojega nije vidio, koliko ono, 28 godina.

Prijatelj, iz Duća, novinar, poveo je sa sobom i kćer. Tinejdžericu. Do “Lava”, a to vam je od Duća nekih petnaestak kilometara, vozili su se tri sata. Ovo joj je prvo gostovanje.

Tinejdžerica na pretresu

- Samo da ne bude zadnje - smije se ona.

Nije navikla da je ovako pregledavaju. Kad ide u kino, u kazalište, na koncert, kad prelazi granicu, carinu, bojišnicu, kad putuje avionom, vlakom, svemirskim brodom, kad roditeljima diže živce, kad sumnjaju, kad im ništa nije jasno, potraje to tek nekoliko sekundi. Ljubazan pogled, hvala što ste došli i ugodan vam provod želim. I jaknu joj, ako treba, pridrže. Piće natoče. Jastuk donesu.

Ovdje su je izdvojili. Kao u logoru. Ocu, unatoč njegovu glasnom negodovanju, nisu dopustili da bude s njom. Prepala se. U mraku, dok se tek huk sa stadiona čuje, jer je očito da je utakmica počela, odveli su je sa strane na temeljitiji pregled. Otac više nije mogao vidjeti gdje je. Niti je ona mogla njega vidjeti.

Rulja počinje vikati, unositi se u lice policajcima i zaštitarima:

- Pustite dite ćaći! Jeste li vi normalni!? Odakle vam pravo ovo nam raditi!?

Komešanje postaje sve žešće, a pritisak na ogradu, na samo dva ulaza, kroz koja je i dalje, kao i protekla dva sata, po jedan navijač propuštan svakih tridesetak sekundi, sve je teže izdrživ.

Miris Desinca u zraku

U zraku se osjeća miris Desinca. Napetost ispred stadiona raste kako igra na stadionu odmiče. Oni što prate tijek utakmice na mobitelu javljaju kako smo imali već dvije šanse, prvo Atanasov, a potom i Biuk. Gledat ćemo ih kasnije u sažecima. Beštimamo. Prostačimo. Ljuti smo.

Dvjestotinjak navijača, koliko ih je još ispred stadiona, pojačava naguravanje. Malo nedostaje da ljudi u prvim redovima počnu padati po podu.

- Odstupi! Odstupi! Odstupi! - dreči jedan od policajaca.

Iza njegovih leđa, spremni kao Ivica Kostelić 14. siječnja 2003. godine na startu utrke u Kranjskoj Gori, čekaju interventne postrojbe. Iznad kruži helikopter. Coppola pušta Doorse. Napalm čuva za drugu priliku.

- Ajmo, smirite se - prilazi drugi policajac i miče svog kolegu autoritativnim dodirom po ramenu.

Očito je zapovjednik. Nešto govori zaštitarima. Propuštanje navijača i pregled najednom postaju brži. Nema više izuvanja. Ni detaljnog pipanja. Gužva je riješena, ulazimo na stadion u dvadesetoj minuti, rezultat je 0:0, a na južnoj tribini visi samo jedan transparent, “sloboda navijačima”.

Nakon utakmice, tišina. Umor je toliki da još jedan visoki poraz na Maksimiru uopće ne boli. Do 61. minute vodili smo 1:0, a onda je naš trener napravio tri izmjene. Pravimo se da nam je svejedno. I kad gube i kad tuku. Mumljamo taj odvratni song i čekamo. Kad će nas pustiti sa stadiona. Jer, još malo pa će ponoć, a dalek je put do kuće.

---

image

Nemate vi pojma gdje oni sve sakrivaju dijelove bengalki - objašnjava nam jedan policajac. A kako je onda moguće da ih se na svakoj utakmici, unatoč ovakvom pretresu, unese i zapali na desetke - pitamo ga. Šuti. Razgovor je završen

Goran Mehkek/Cropix
---

Ispod tribine osvježenje. Voda, cola, pivo. I kobasice. Masne, debele. I uredni zahodi. Nema trpljenja. Ni nervoze. Nakon sat vremena čekanja i kapija se otvara. Da kolona prođe. I prolazila je, pod rotacijama, petnaest minuta, kao nijemi svatovi u Indiji.

Sva zagrebačka raskrižja na putu za Karlovac su blokirana. Torcida ima prednost. Odlazi u noć kao laka konjica u vesternu Johna Forda, uz nadu domorodaca da se neće vratiti.

A znaju i oni da im je nada uzaludna, jer već za nekoliko kola Hajduk ponovno stiže u Zagreb, u Kranjčevićevu.

- Ne znan zašto, ali u Kranjčevićevoj je najgore, tamo nas najviše mrze - govori nam mladić iz Pirovca.

Ispija pivo na odmorištu Draganić, tamo je glavno navijačko okupljalište, i objašnjava kako se mržnja, s obzirom da Lokomotiva nema svojih navijača, odnosi na policajce.

- Ne znan koju bi drugu rič reka, ponašaju se prema nama ka da neprijatelji dolaze, vidit ćete - objašnjava.

I vaš reporter uzima pivo, kava se na gostovanjima ne pije, i prisjeća se svog posljednjeg posjeta Kranjčevićevoj. Ono kad su ženama torbice na hrpu bacali. I kad su mu kovanice iz novčanika oduzeli, kune su tada još bile, i remen otkopčali. I čarape skinuli. I kad je takav, bos i spuštenih hlača, umalo u postaji završio. I kad je zadnji navijač na stadion ušao tek u sedamdesetoj minuti. I kad su nas na kiši držali još sat i pol nakon završetka utakmice. U polumraku, bez ikakva objašnjenja, promrzle, žedne i frustrirane. S očitom namjerom da nam ovako nešto nikad više ne padne na pamet.

Kako da ne. Za Hajdukom je taj novi dan na utakmicu s Lokomotivom stigao rekordan broj navijača. Nikad istočna tribina stadiona u Kranjčevićevoj ulici nije bila punija. Barem ne od postavljanja stolica. Iako se opet punila cijelo prvo poluvrijeme.

Na ulazu dvaput osobnu kartu moraš pokazati. Ako se ime ne poklapa s onim na ulaznici, nema ulaska. Za izuvanje su pripremljeni tapetići. Crveni i prljavi poput mnogih hrvatskih obraza. A za skidanje šator. Policijski. Prvi put viđen u Velikoj Gorici. S istom namjenom.

- Ovo još nisam doživio, a tu sam godinama, redar sam s najdužim stažem na stadionu - priznaje Joža.

Sreli smo ga na vrhu tribine za gostujuće navijače na stadionu Gorice. Netom nakon popisa. Jer, da, bili smo popisani. Na ulazu, prije pregleda, prvo nas je dočekao ćato s tekicom. Ti mu pokažeš osobnu iskaznicu, a on te pronađe na popisu, prekriži i kaže ti da nastaviš dalje. Ukoliko te nema na popisu, moraš natrag. Utakmicu nećeš vidjeti. Sretan si ako ne puste plin.

U šator ne ulaze svi. Policajci odlučuju tko će s popisa biti skinut do gola. Tko će širiti noge i kome će prst biti uguran u čmar. U potrazi za bengalkom. Topovskim udarom. Zoljom. Višecijevnim raketnim bacačem.

Sumnjivi grudnjak

- Bolesno, pa komu ovo treba - govori Joža.

Ispričava se. Osjeća, veli, krivnju, ipak je ovo njegov kraj, njegovi ljudi.

- Ja sam pravi purger, dinamovac, i najdraže mi je kad Hajduk dobijemo, ali ovo što se vama, dečki moji, radi, stvarno nije normalno. I vjerujte mi da znam što govorim, na puno sam utakmica kao redar bio, ali ovo nikad nisam vidio. I da znate da ničeg ovog nema kad Dinamo igra, ni šatora ni popisa ni ovakvog pretresa, ništa - ističe.

---

image

Sa stadiona u Kranjčevićevoj: specijalna policija

Ronald Goršić/Cropix
---

Pratimo pretres jedne djevojke. Lijepa je kao gol za pobjedu u 98. minuti koji će tu večer postići Marko Livaja. Teško da ima više od dvadeset godina. Izuj patike. Izula ih je. Otkopčaj kaiš. Otkopčala ga je. Zavrni majicu. Zavrnula ju je. Raširi ruke. Raširila ih je. A onda je redarka svojom rukom prešla preko njezina grudnjaka, svaku košaricu pomno je provjerila. Ništa nije našla.

- Nemate vi pojma gdje oni sve sakrivaju dijelove bengalki - objašnjava nam kasnije jedan od policajaca.

- A kako je onda moguće da ih na svakoj utakmici, unatoč ovakvom pretresu, bude uneseno i zapaljeno na desetke - pitamo ga.

Šuti. Razgovor je završen. Ionako nije bio dopušten. Na gostovanjima je razgovarati s policajcem opasno kao razgovarati s vozačem u autobusu. Možeš nastradati.

Sredinom drugog poluvremena sve oko nas gori. Navijači su još jednom pobijedili. Bakljada nije spriječena. Ponižavajuća predstava u cirkuskom šatoru bila je besmislena. U Velikoj Gorici i u Kranjčevićevoj podjednako.

- Ništa šta se ovde radi nije besmisleno – javlja mi se poznanik iz Splita.

Mnoga gostovanja za Hajdukom su iza njega. Jugoslavenska i europska. I nikad, kaže, nije bilo kao što je danas u Hrvatskoj. Branitelj je. Prva crta. Četvrta brigada. Stan mu nitko nije dao. Niti ga je tražio. Ima tek nešto ratnog mesinga.

Čekamo red za rektalni pregled pred početak utakmice Lokomotive i Hajduka i sjećamo se dana ponosa i slave. Bili smo tu i kad je Vulić ono probušio Žitnjaka za titulu 1994. godine. I nitko nas nije pitao odakle smo, ni čiji smo, nitko nam nije govorio na koju tribinu smijemo ići, a na koju ne, niti nam je itko stiskao mošnje.

- Kad vidin kako nas ovi danas postrojavaju muka mi dođe. Osjećan se ka govno - zaključuje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prateći bijele (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Prateći bijele (2) 2 0 10387 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-07 05:08:51 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => Vinko Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-10 17:47:28 [modified_by] => 3226 [publish_up] => 2023-06-10 17:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 105 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Redar Joža: Dinamovac sam, najdraže mi je kad Hajduk dobijemo, ali ovo što se vama, dečki, radi, stvarno je bolesno [metakey] => HAJDUK, Dinamo, lokomotiva, Gorica, gostovanje, navijači, Maksimir, Kranjčevićeva [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/07\/24799527.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/23080148.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/23080206.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/23601896.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/23696799.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

S izuzetkom odlaska u \u0160ibenik svaka utakmica za navija\u010de Hajduka cjelodnevna je avantura. Doslovno. Ali i mazohisti\u010dki u\u017eitak. Te\u0161ko mjerljiv s i\u010dim drugim<\/p>","

Interventna policija pred stadionom Maksimir na utakmici Dinamo-Hajduk<\/p>","","

Nemate vi pojma gdje oni sve sakrivaju dijelove bengalki - obja\u0161njava nam jedan policajac. A kako je onda mogu\u0107e da ih se na svakoj utakmici, unato\u010d ovakvom pretresu, unese i zapali na desetke - pitamo ga. \u0160uti. Razgovor je zavr\u0161en<\/p>","

Sa stadiona u Kranj\u010devi\u0107evoj: specijalna policija<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1093","hd_24799527_1920.jpg":"1920x1080","k_24799527_1280.jpg":"1280x1280","k_24799527_1024.jpg":"1024x1024","k_24799527_640.jpg":"640x640","k_24799527_480.jpg":"480x480","k_24799527_340.jpg":"340x340","k_24799527_220.jpg":"220x220","o_24799527_1280.jpg":"1280x728","o_24799527_1024.jpg":"1024x582","o_24799527_640.jpg":"640x364","o_24799527_480.jpg":"480x273","o_24799527_340.jpg":"340x193","o_24799527_220.jpg":"220x125","h_24799527_1280.jpg":"1280x854","h_24799527_1024.jpg":"1024x683","h_24799527_640.jpg":"640x427","h_24799527_480.jpg":"480x320","h_24799527_340.jpg":"340x227","h_24799527_220.jpg":"220x147","pp_24799527_1280.jpg":"1280x1628","pp_24799527_1024.jpg":"1024x1303","pp_24799527_640.jpg":"640x814","pp_24799527_480.jpg":"480x611","pp_24799527_340.jpg":"340x432","pp_24799527_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23080148_1920.jpg":"1920x1080","k_23080148_1280.jpg":"1280x1280","k_23080148_1024.jpg":"1024x1024","k_23080148_640.jpg":"640x640","k_23080148_480.jpg":"480x480","k_23080148_340.jpg":"340x340","k_23080148_220.jpg":"220x220","o_23080148_1280.jpg":"1280x853","o_23080148_1024.jpg":"1024x682","o_23080148_640.jpg":"640x426","o_23080148_480.jpg":"480x320","o_23080148_340.jpg":"340x226","o_23080148_220.jpg":"220x146","h_23080148_1280.jpg":"1280x854","h_23080148_1024.jpg":"1024x683","h_23080148_640.jpg":"640x427","h_23080148_480.jpg":"480x320","h_23080148_340.jpg":"340x227","h_23080148_220.jpg":"220x147","pp_23080148_1280.jpg":"1280x1628","pp_23080148_1024.jpg":"1024x1303","pp_23080148_640.jpg":"640x814","pp_23080148_480.jpg":"480x611","pp_23080148_340.jpg":"340x432","pp_23080148_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23080206_1920.jpg":"1920x1080","k_23080206_1280.jpg":"1280x1280","k_23080206_1024.jpg":"1024x1024","k_23080206_640.jpg":"640x640","k_23080206_480.jpg":"480x480","k_23080206_340.jpg":"340x340","k_23080206_220.jpg":"220x220","o_23080206_1280.jpg":"1280x853","o_23080206_1024.jpg":"1024x682","o_23080206_640.jpg":"640x426","o_23080206_480.jpg":"480x320","o_23080206_340.jpg":"340x226","o_23080206_220.jpg":"220x146","h_23080206_1280.jpg":"1280x854","h_23080206_1024.jpg":"1024x683","h_23080206_640.jpg":"640x427","h_23080206_480.jpg":"480x320","h_23080206_340.jpg":"340x227","h_23080206_220.jpg":"220x147","pp_23080206_1280.jpg":"1280x1628","pp_23080206_1024.jpg":"1024x1303","pp_23080206_640.jpg":"640x814","pp_23080206_480.jpg":"480x611","pp_23080206_340.jpg":"340x432","pp_23080206_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23601896_1920.jpg":"1920x1080","k_23601896_1280.jpg":"1280x1280","k_23601896_1024.jpg":"1024x1024","k_23601896_640.jpg":"640x640","k_23601896_480.jpg":"480x480","k_23601896_340.jpg":"340x340","k_23601896_220.jpg":"220x220","o_23601896_1280.jpg":"1280x853","o_23601896_1024.jpg":"1024x682","o_23601896_640.jpg":"640x426","o_23601896_480.jpg":"480x320","o_23601896_340.jpg":"340x226","o_23601896_220.jpg":"220x146","h_23601896_1280.jpg":"1280x854","h_23601896_1024.jpg":"1024x683","h_23601896_640.jpg":"640x427","h_23601896_480.jpg":"480x320","h_23601896_340.jpg":"340x227","h_23601896_220.jpg":"220x147","pp_23601896_1280.jpg":"1280x1628","pp_23601896_1024.jpg":"1024x1303","pp_23601896_640.jpg":"640x814","pp_23601896_480.jpg":"480x611","pp_23601896_340.jpg":"340x432","pp_23601896_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23696799_1920.jpg":"1920x1080","k_23696799_1280.jpg":"1280x1280","k_23696799_1024.jpg":"1024x1024","k_23696799_640.jpg":"640x640","k_23696799_480.jpg":"480x480","k_23696799_340.jpg":"340x340","k_23696799_220.jpg":"220x220","o_23696799_1280.jpg":"1280x853","o_23696799_1024.jpg":"1024x682","o_23696799_640.jpg":"640x426","o_23696799_480.jpg":"480x320","o_23696799_340.jpg":"340x226","o_23696799_220.jpg":"220x146","h_23696799_1280.jpg":"1280x854","h_23696799_1024.jpg":"1024x683","h_23696799_640.jpg":"640x427","h_23696799_480.jpg":"480x320","h_23696799_340.jpg":"340x227","h_23696799_220.jpg":"220x147","pp_23696799_1280.jpg":"1280x1628","pp_23696799_1024.jpg":"1024x1303","pp_23696799_640.jpg":"640x814","pp_23696799_480.jpg":"480x611","pp_23696799_340.jpg":"340x432","pp_23696799_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38601686 Threads: 4 Questions: 7111382343 Slow queries: 3304924 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608706970 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/redar-joza-dinamovac-sam-najdraze-mi-je-kad-hajduk-dobijemo-ali-ovo-sto-se-vama-decki-radi-stvarno-je-bolesno-1297357 [printLink] => /sport/hajduk/redar-joza-dinamovac-sam-najdraze-mi-je-kad-hajduk-dobijemo-ali-ovo-sto-se-vama-decki-radi-stvarno-je-bolesno-1297357?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 270251 [name] => Dinamo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dinamo [link] => /tag/dinamo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 522091 [name] => Lokomotiva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lokomotiva [link] => /tag/lokomotiva ) [3] => stdClass Object ( [id] => 409316 [name] => Gorica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gorica [link] => /tag/gorica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 389021 [name] => gostovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gostovanje [link] => /tag/gostovanje ) [5] => stdClass Object ( [id] => 394826 [name] => navijači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => navijaci [link] => /tag/navijaci ) [6] => stdClass Object ( [id] => 220353 [name] => maksimir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maksimir [link] => /tag/maksimir ) [7] => stdClass Object ( [id] => 375655 [name] => Kranjčevićeva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kranjceviceva [link] => /tag/kranjceviceva ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prateći bijele (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Redar Joža: Dinamovac sam, najdraže mi je kad Hajduk dobijemo, ali ovo što se vama, dečki, radi, stvarno je bolesno [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/24799527.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

S izuzetkom odlaska u Šibenik svaka utakmica za navijače Hajduka cjelodnevna je avantura. Doslovno. Ali i mazohistički užitak. Teško mjerljiv s ičim drugim

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/24799527.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

S izuzetkom odlaska u Šibenik svaka utakmica za navijače Hajduka cjelodnevna je avantura. Doslovno. Ali i mazohistički užitak. Teško mjerljiv s ičim drugim

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/23080148.jpg [title] => Marko Todorov/Cropix

Interventna policija pred stadionom Maksimir na utakmici Dinamo-Hajduk

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/23080206.jpg [title] => Marko Todorov/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/23601896.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Nemate vi pojma gdje oni sve sakrivaju dijelove bengalki - objašnjava nam jedan policajac. A kako je onda moguće da ih se na svakoj utakmici, unatoč ovakvom pretresu, unese i zapali na desetke - pitamo ga. Šuti. Razgovor je završen

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/23696799.jpg [title] => Ronald Goršić/Cropix

Sa stadiona u Kranjčevićevoj: specijalna policija

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kao govno, rekli smo. Točno tako osjeća se navijač Hajduka koji za svojim klubom putuje Hrvatskom. Ide na gostovanja, kako se to u navijačkom žargonu kaže.

Ne putuju, naravno, za svojim klubom samo Hajdukovi navijači, jer putuju i drugi, iz Velike Gorice, recimo, do Splita zna potegnuti cijeli jedan kombi, iz Osijeka nekad i dva, no navijači Hajduka su najbrojniji. I to uvjerljivo. A i putovanja su im, barem za onu većinu koja na put kreće iz Dalmacije, najdulja.

---

---

Prvi nastavak serijala Prateći bijele pročitajte na donjem linku:

Kako je biti navijač nakon Desinca? Reporter Slobodne to je provjerio na licu mjesta: u Hajdukovim navijačkim kolonama

S izuzetkom odlaska u Šibenik - koji od iduće godine u Prvoj ligi mijenja zagrebački Rudeš - svaka utakmica za navijače Hajduka cjelodnevna je avantura. Doslovno. Ali i mazohistički užitak. Teško mjerljiv s ičim drugim. I još teže objašnjiv nekomu tko nema svoj klub. A navijači Hajduka, njih na tisuće, neizbrojive kao što je nemoguće i kapljice u moru izbrojiti, imaju ga. I nikad mu nisu bili tako vjerni.

’Misle nam ubit volju’

- A to nekima smeta. I čine sve da nas bude šta manje, a nas, vidi ovo, nikad nije bilo više - kaže nam pred južnom tribinom u Maksimiru jedan Bračanin, iz Nerežišća, automehaničar.

Pokazuje na mnoštvo koje se tiska pred visokom željeznom ogradom. Do početka utakmice ostalo je još dvadeset minuta, a on je od ulaza udaljen pedesetak metara. Nema šanse da uđe na vrijeme. Uzalud mu sva žurba u danu koji će ostati upamćen po najvećim cestovnim gužvama u hrvatskoj povijesti.

Od Splita do Zagreba putovao je osam sati. Penjao se na autocestu i silazio s nje nekoliko puta. Da bi na koncu zapeo na Lučkom. Poštujući policijsku proceduru za navijače Hajduka. Koja kaže da moraju doći do stadiona. Kad tad. Gledanje utakmice se ne spominje.

Poveo je sa sobom i sina. Tinejdžera. Ovo mu je prvo gostovanje. Obojica su u majicama sa stliziranim likom Miše Kovača. Ja ne mogu drugo nego da ga volin.

- Misle nam ubit volju, ali su se malo zajebali. S kolina na kolino to kod nas ide i nikad neće pristat, pogotovo ne sad kad je Hajduk čišći i bolji nego ikad prije - govori.

---

image

Interventna policija pred stadionom Maksimir na utakmici Dinamo-Hajduk

Marko Todorov/Cropix
---

U tom trenutku, kao u namještenoj sekvenci, spazi poznato lice. I poznato lice je spazilo njega. Dugo se gledaju. Slijedi zagrljaj. Pa poljupci, pa opet pogledi, u nevjerici, je li moguće da si to ti, čudo je da se uopće prepoznaju, pa opet grljenje, ljubljenje i sve one stvari koje muškarci nikad ne čine. Osim ako nisu zajedno vojsku služili. A on je upravo sad, dok čeka na pretres međunožja pred maksimirskim rešetkama, sreo prijatelja iz vojske kojega nije vidio, koliko ono, 28 godina.

Prijatelj, iz Duća, novinar, poveo je sa sobom i kćer. Tinejdžericu. Do “Lava”, a to vam je od Duća nekih petnaestak kilometara, vozili su se tri sata. Ovo joj je prvo gostovanje.

Tinejdžerica na pretresu

- Samo da ne bude zadnje - smije se ona.

Nije navikla da je ovako pregledavaju. Kad ide u kino, u kazalište, na koncert, kad prelazi granicu, carinu, bojišnicu, kad putuje avionom, vlakom, svemirskim brodom, kad roditeljima diže živce, kad sumnjaju, kad im ništa nije jasno, potraje to tek nekoliko sekundi. Ljubazan pogled, hvala što ste došli i ugodan vam provod želim. I jaknu joj, ako treba, pridrže. Piće natoče. Jastuk donesu.

Ovdje su je izdvojili. Kao u logoru. Ocu, unatoč njegovu glasnom negodovanju, nisu dopustili da bude s njom. Prepala se. U mraku, dok se tek huk sa stadiona čuje, jer je očito da je utakmica počela, odveli su je sa strane na temeljitiji pregled. Otac više nije mogao vidjeti gdje je. Niti je ona mogla njega vidjeti.

Rulja počinje vikati, unositi se u lice policajcima i zaštitarima:

- Pustite dite ćaći! Jeste li vi normalni!? Odakle vam pravo ovo nam raditi!?

Komešanje postaje sve žešće, a pritisak na ogradu, na samo dva ulaza, kroz koja je i dalje, kao i protekla dva sata, po jedan navijač propuštan svakih tridesetak sekundi, sve je teže izdrživ.

Miris Desinca u zraku

U zraku se osjeća miris Desinca. Napetost ispred stadiona raste kako igra na stadionu odmiče. Oni što prate tijek utakmice na mobitelu javljaju kako smo imali već dvije šanse, prvo Atanasov, a potom i Biuk. Gledat ćemo ih kasnije u sažecima. Beštimamo. Prostačimo. Ljuti smo.

Dvjestotinjak navijača, koliko ih je još ispred stadiona, pojačava naguravanje. Malo nedostaje da ljudi u prvim redovima počnu padati po podu.

- Odstupi! Odstupi! Odstupi! - dreči jedan od policajaca.

Iza njegovih leđa, spremni kao Ivica Kostelić 14. siječnja 2003. godine na startu utrke u Kranjskoj Gori, čekaju interventne postrojbe. Iznad kruži helikopter. Coppola pušta Doorse. Napalm čuva za drugu priliku.

- Ajmo, smirite se - prilazi drugi policajac i miče svog kolegu autoritativnim dodirom po ramenu.

Očito je zapovjednik. Nešto govori zaštitarima. Propuštanje navijača i pregled najednom postaju brži. Nema više izuvanja. Ni detaljnog pipanja. Gužva je riješena, ulazimo na stadion u dvadesetoj minuti, rezultat je 0:0, a na južnoj tribini visi samo jedan transparent, “sloboda navijačima”.

Nakon utakmice, tišina. Umor je toliki da još jedan visoki poraz na Maksimiru uopće ne boli. Do 61. minute vodili smo 1:0, a onda je naš trener napravio tri izmjene. Pravimo se da nam je svejedno. I kad gube i kad tuku. Mumljamo taj odvratni song i čekamo. Kad će nas pustiti sa stadiona. Jer, još malo pa će ponoć, a dalek je put do kuće.

---

image

Nemate vi pojma gdje oni sve sakrivaju dijelove bengalki - objašnjava nam jedan policajac. A kako je onda moguće da ih se na svakoj utakmici, unatoč ovakvom pretresu, unese i zapali na desetke - pitamo ga. Šuti. Razgovor je završen

Goran Mehkek/Cropix
---

Ispod tribine osvježenje. Voda, cola, pivo. I kobasice. Masne, debele. I uredni zahodi. Nema trpljenja. Ni nervoze. Nakon sat vremena čekanja i kapija se otvara. Da kolona prođe. I prolazila je, pod rotacijama, petnaest minuta, kao nijemi svatovi u Indiji.

Sva zagrebačka raskrižja na putu za Karlovac su blokirana. Torcida ima prednost. Odlazi u noć kao laka konjica u vesternu Johna Forda, uz nadu domorodaca da se neće vratiti.

A znaju i oni da im je nada uzaludna, jer već za nekoliko kola Hajduk ponovno stiže u Zagreb, u Kranjčevićevu.

- Ne znan zašto, ali u Kranjčevićevoj je najgore, tamo nas najviše mrze - govori nam mladić iz Pirovca.

Ispija pivo na odmorištu Draganić, tamo je glavno navijačko okupljalište, i objašnjava kako se mržnja, s obzirom da Lokomotiva nema svojih navijača, odnosi na policajce.

- Ne znan koju bi drugu rič reka, ponašaju se prema nama ka da neprijatelji dolaze, vidit ćete - objašnjava.

I vaš reporter uzima pivo, kava se na gostovanjima ne pije, i prisjeća se svog posljednjeg posjeta Kranjčevićevoj. Ono kad su ženama torbice na hrpu bacali. I kad su mu kovanice iz novčanika oduzeli, kune su tada još bile, i remen otkopčali. I čarape skinuli. I kad je takav, bos i spuštenih hlača, umalo u postaji završio. I kad je zadnji navijač na stadion ušao tek u sedamdesetoj minuti. I kad su nas na kiši držali još sat i pol nakon završetka utakmice. U polumraku, bez ikakva objašnjenja, promrzle, žedne i frustrirane. S očitom namjerom da nam ovako nešto nikad više ne padne na pamet.

Kako da ne. Za Hajdukom je taj novi dan na utakmicu s Lokomotivom stigao rekordan broj navijača. Nikad istočna tribina stadiona u Kranjčevićevoj ulici nije bila punija. Barem ne od postavljanja stolica. Iako se opet punila cijelo prvo poluvrijeme.

Na ulazu dvaput osobnu kartu moraš pokazati. Ako se ime ne poklapa s onim na ulaznici, nema ulaska. Za izuvanje su pripremljeni tapetići. Crveni i prljavi poput mnogih hrvatskih obraza. A za skidanje šator. Policijski. Prvi put viđen u Velikoj Gorici. S istom namjenom.

- Ovo još nisam doživio, a tu sam godinama, redar sam s najdužim stažem na stadionu - priznaje Joža.

Sreli smo ga na vrhu tribine za gostujuće navijače na stadionu Gorice. Netom nakon popisa. Jer, da, bili smo popisani. Na ulazu, prije pregleda, prvo nas je dočekao ćato s tekicom. Ti mu pokažeš osobnu iskaznicu, a on te pronađe na popisu, prekriži i kaže ti da nastaviš dalje. Ukoliko te nema na popisu, moraš natrag. Utakmicu nećeš vidjeti. Sretan si ako ne puste plin.

U šator ne ulaze svi. Policajci odlučuju tko će s popisa biti skinut do gola. Tko će širiti noge i kome će prst biti uguran u čmar. U potrazi za bengalkom. Topovskim udarom. Zoljom. Višecijevnim raketnim bacačem.

Sumnjivi grudnjak

- Bolesno, pa komu ovo treba - govori Joža.

Ispričava se. Osjeća, veli, krivnju, ipak je ovo njegov kraj, njegovi ljudi.

- Ja sam pravi purger, dinamovac, i najdraže mi je kad Hajduk dobijemo, ali ovo što se vama, dečki moji, radi, stvarno nije normalno. I vjerujte mi da znam što govorim, na puno sam utakmica kao redar bio, ali ovo nikad nisam vidio. I da znate da ničeg ovog nema kad Dinamo igra, ni šatora ni popisa ni ovakvog pretresa, ništa - ističe.

---

image

Sa stadiona u Kranjčevićevoj: specijalna policija

Ronald Goršić/Cropix
---

Pratimo pretres jedne djevojke. Lijepa je kao gol za pobjedu u 98. minuti koji će tu večer postići Marko Livaja. Teško da ima više od dvadeset godina. Izuj patike. Izula ih je. Otkopčaj kaiš. Otkopčala ga je. Zavrni majicu. Zavrnula ju je. Raširi ruke. Raširila ih je. A onda je redarka svojom rukom prešla preko njezina grudnjaka, svaku košaricu pomno je provjerila. Ništa nije našla.

- Nemate vi pojma gdje oni sve sakrivaju dijelove bengalki - objašnjava nam kasnije jedan od policajaca.

- A kako je onda moguće da ih na svakoj utakmici, unatoč ovakvom pretresu, bude uneseno i zapaljeno na desetke - pitamo ga.

Šuti. Razgovor je završen. Ionako nije bio dopušten. Na gostovanjima je razgovarati s policajcem opasno kao razgovarati s vozačem u autobusu. Možeš nastradati.

Sredinom drugog poluvremena sve oko nas gori. Navijači su još jednom pobijedili. Bakljada nije spriječena. Ponižavajuća predstava u cirkuskom šatoru bila je besmislena. U Velikoj Gorici i u Kranjčevićevoj podjednako.

- Ništa šta se ovde radi nije besmisleno – javlja mi se poznanik iz Splita.

Mnoga gostovanja za Hajdukom su iza njega. Jugoslavenska i europska. I nikad, kaže, nije bilo kao što je danas u Hrvatskoj. Branitelj je. Prva crta. Četvrta brigada. Stan mu nitko nije dao. Niti ga je tražio. Ima tek nešto ratnog mesinga.

Čekamo red za rektalni pregled pred početak utakmice Lokomotive i Hajduka i sjećamo se dana ponosa i slave. Bili smo tu i kad je Vulić ono probušio Žitnjaka za titulu 1994. godine. I nitko nas nije pitao odakle smo, ni čiji smo, nitko nam nije govorio na koju tribinu smijemo ići, a na koju ne, niti nam je itko stiskao mošnje.

- Kad vidin kako nas ovi danas postrojavaju muka mi dođe. Osjećan se ka govno - zaključuje.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Marko Todorov/Cropix Marko Todorov/Cropix Goran Mehkek/Cropix Ronald Goršić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

S izuzetkom odlaska u Šibenik svaka utakmica za navijače Hajduka cjelodnevna je avantura. Doslovno. Ali i mazohistički užitak. Teško mjerljiv s ičim drugim

Marko Todorov/Cropix

Interventna policija pred stadionom Maksimir na utakmici Dinamo-Hajduk

Goran Mehkek/Cropix

Nemate vi pojma gdje oni sve sakrivaju dijelove bengalki - objašnjava nam jedan policajac. A kako je onda moguće da ih se na svakoj utakmici, unatoč ovakvom pretresu, unese i zapali na desetke - pitamo ga. Šuti. Razgovor je završen

Ronald Goršić/Cropix

Sa stadiona u Kranjčevićevoj: specijalna policija

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/redar-joza-dinamovac-sam-najdraze-mi-je-kad-hajduk-dobijemo-ali-ovo-sto-se-vama-decki-radi-stvarno-je-bolesno-1297357 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f838c4da8ad22f8020c9031095c40f4dd5b8cfe3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Redar+Jo%C5%BEa%3A+Dinamovac+sam%2C+najdra%C5%BEe+mi+je+kad+Hajduk+dobijemo%2C+ali+ovo+%C5%A1to+se+vama%2C+de%C4%8Dki%2C+radi%2C+stvarno+je+bolesno&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fredar-joza-dinamovac-sam-najdraze-mi-je-kad-hajduk-dobijemo-ali-ovo-sto-se-vama-decki-radi-stvarno-je-bolesno-1297357 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fredar-joza-dinamovac-sam-najdraze-mi-je-kad-hajduk-dobijemo-ali-ovo-sto-se-vama-decki-radi-stvarno-je-bolesno-1297357 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prateći bijele (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HajdukPrateći bijele (2)

Redar Joža: Dinamovac sam, najdraže mi je kad Hajduk dobijemo, ali ovo što se vama, dečki, radi, stvarno je bolesno

Piše Vinko Vuković
10. lipnja 2023. - 19:20
S izuzetkom odlaska u Šibenik svaka utakmica za navijače Hajduka cjelodnevna je avantura. Doslovno. Ali i mazohistički užitak. Teško mjerljiv s ičim drugimVojko Bašić/Cropix

Kao govno, rekli smo. Točno tako osjeća se navijač Hajduka koji za svojim klubom putuje Hrvatskom. Ide na gostovanja, kako se to u navijačkom žargonu kaže.

Ne putuju, naravno, za svojim klubom samo Hajdukovi navijači, jer putuju i drugi, iz Velike Gorice, recimo, do Splita zna potegnuti cijeli jedan kombi, iz Osijeka nekad i dva, no navijači Hajduka su najbrojniji. I to uvjerljivo. A i putovanja su im, barem za onu većinu koja na put kreće iz Dalmacije, najdulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 08:13