StoryEditorOCM
Hajdukdanas, 18.10 sati

Pred Hajdukom je Golem zadatak, nema veze što dolazi ‘fenjeraš‘: Karoglan ima puno problema, ali ni gostima nije lakše

Piše Frane Vulas
4. studenog 2023. - 07:45

Uz mnoštvo kadrovskih problema na svom Poljudu Hajduk dočekuje fenjeraša Rudeš. Lista izostanaka kod ‘bijelih‘ je poduža. Nema Marka Livaje i Filipa Krovinovića zbog trećih žutih kartona, Darija Melnjaka i Ferra zbog ozljeda, ozlijeđen je i Niko Sigur i dvojben, baš kao i Josip Elez i Leon Dajaku. Načet je i Vadis Odjidja-Ofoe. Međutim, nema alibija. S druge strane je najslabija momčad lige. Da se Zagrepčani ne uvrijede, ali tako ‘kaže‘ tablica. No, i ona donekle laže. Naime, Rudeš se polako diže.

U zadnja dva ligaška susreta Rudeš je bez poraza i primljenog pogotka, odigrao je 0:0 sa Slaven Belupom i Varaždinom, pa u kupu svladao Koprivničance 3:1. No, i Rudeš zbraja izostanke. Nema zbog trećih žutih kartona Tomislava Srbljinovića, Alekse Latkovića i Miguela Camposa možda ni ozlijeđenih Karla Špeljaka, vratara Mateja Markovića... Upitni su i Andrej Lazarov, bivši igrač Hajduka Edin Šehić, Riad Mašala, Brian Oddei... Mrtva je trka gdje je veća ‘bolnica‘, u Hajduku ili u Rudešu.

Ovo je drugačiji Rudeš

Velika ptica selica Ivan Pešić jedna je od ključnih figura Rudeša, još jedan bivši ‘bijeli‘. Ovaj Rudeš Toni Golema potpuno je drugačija momčad u odnosu na Rudeš koji je na početku prvenstva vodio njegov prethodnik Robert Prosinečki. Nije to stvar samo nekih igračkih promjena, akvizicija, do kojih je naravno došlo, nego prije svega u filozofiji igre. Rudeš se pod Prosinečkim sa svima išao nadigravati, ulazio u otvorenu borbu. Puno je zabijao, ali i još puno više primao. Zato se i dogodilo da je prosuto 3:0 vodstvo protiv Osijeka, završilo je 3:4. Pod Prosinečkim Rudeš je samo jedan od sedam ligaških susreta završio s nulom u rubrici postignutih pogodaka. Golem je sada spojio dva ‘clean sheeta‘. Stabilizirao je obrambeni dio momčadi, slijedi fokus na ofenzivni dio. Zbog toga ne treba podcjenjivati Rudeš.

Očekuje se kako će trener Hajduka Mislav Karoglan povjerenje među vratnicama opet dati Ivanu Lučiću. Kapetan Lovre Kalinić je branio u Pločama u kupu prvu službenu utakmicu nakon godinu dana, ali Lučić se još i u Koprivnici (1:0) ponovno nametnuo kao trenutno prva opcija. Ismael Diallo će ponovno na poziciju lijevog bočnog, ako ne bude iznenađenja stoperski par bi trebali činiti Filip Uremović i Zvonimir Šarlija, a desni bek s ozbirom na probleme Sigura vjerojatno Fahd Moufi.

Ako će Karoglan ponovno MIhaela Žapera staviti ispred zadnje linije, na stranama bi mogli biti Rokas Pukštas i Yassine Benrahou. Umjesto Livaje u vrhu napada se očekuje Aleksandar Trajkovski, jače su mu akcije nego mladom Filipu Čuiću koji strpljivo čeka svoju šansu. ‘Pomoćnici‘ bi mu mogli biti Emir Sahiti i Ivan Dolček. Zanimljivi su dani iza Dolčeka, nakon što je ušao pa samo 12 minuta kasnije iz taktičkih razloga izašao iz igre u Koprivnici, u Pločama nije dobio niti minute. S obzirom da Trajkovski po svemu seli u vrh napada, da nema Melnjaka, da je upitan Dajaku, je li konačno došlo njegovih ovaj put malo više od pet minuta? Legitimni kandidati za početni sastav su i spomenuti Kalinić, Anthony Kalik, Dino Mikanović... Ako bude spreman, zdrav, Luka Vušković mogao bi se naći na klupi.

Iskoristiti vrline Trajkovskog

Svatko tko misli da će Rudeš doći na Poljud samo odraditi utakmicu apsolutno nije u pravu. S jedne strane Rudešu je svaka utakmica, svaki bod možda od presudne važnosti, potencijalni ključ ostanka. S druge strane mjesto bolje plasirana Istra 1961 Zagrepčanima bježi samo pet bodova. A baš ti Puljani su svoju jedinu ovosezonsku pobjedu u SuperSport HNL-u upisali na Poljudu. Prisjetimo se samo prošlosezonskog senzacionalnog bijega Gorice s dna ljestvice, a eliminacije iz elitnog ranga finalista kupa Šibenika koji se u jednom trenutku uljuljao u osjetnoj bodovnoj prednosti. Neće se Rudeš predati u jesen, nema ni razloga. U zadnjim kolima su pokazali da mogu mnogima pomrsiti račune. Neovisno o tome što je Rudeš zadnji, imat će Hajduk veliki posao.

A glavni posao Karoglana u ovom susretu je kako od Trajkovskog izvući najviše, napraviti klasičnog napadača, ne samo zbog njegovih drugačijih sklonosti, već i činjenice da se kasnije priključio momčadi, da vjerojatno još nije spreman za svih 90 minuta. Tu stoga očekujemo ‘štafetu‘ Trajkovski/Čuić. Naravno, ovisno i o tome kako se uopće rezultat bude kretao.

Očekivani sastavi

Hajduk – Rudeš

Split – Stadion na Poljudu. Utakmica 14. kola SuperSport HNL-a. Početak u 18.10 sati. Prijenos MaxSport 1.

Sudac: Dario Bel (Osijek)

Pomoćnici: Marjan Tomas (Vladislavci) i Deni Grofelnik (Valpovo)

Četvrti sudac: Domagoj Kurtović (Osijek)

VAR: Ivan Matić (Osijek)

AVAR: Kristijan Novosel (Valpovo)

Hajduk (4-3-3): Lučić – Moufi, Šarlija, Uremović, Diallo – Pukštas, Žaper, Benrahou – Sahiti, Trajkovski, Dolček.

Rudeš: (4-1-4-1): Kralj – Tomečak, Matić, Pavlović, Pavlek – Vukmanović – Topić, Pasariček, Bašić, Pešić – Kovačević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 07:31