StoryEditorOCM
Hajdukprorok baluna

On je otac nogometa u Splitu, a danas bi imao 130 godina: evo najvećih mudrosti koje je tumačio Luka od ‘Ajduka

Piše Slaven Alfirević
13. listopada 2023. - 21:33
ARHIV SD 12.04.2007. FOTOARHIV SD HAJDUK LUKA KALITERNA FOTOGRAFIJE SKENIRANE IZ KNJIGEHAJDUK SPLIT 1911-1981

Slavimo Boru Primorca i zasluženo osvajanje Trofej Fabjana Kaliterne, okupili su se Hajdukovi veterani u Poljudu, u Bijelom salonu i počastili svoga Primorca na velikoj nagradi, a baš danas, u petak 13. listopada, na dan fešte u Bijelom salonu - rođendan je barba Luke Kaliterne.

Imao bi 130 godina...

Luka, brat Fabjana, jednog od osnivača Hajduka, bio je jedan od prvih vratara Hajduka, ali i trenera, učitelja. Smatra se "ocem baluna" u Splitu, po njemu se Hajdukova nogometna škola zove Akademija Luka Kaliterna.

Barba Luka, kako ga se uvriježilo zvati, još 1922. položio je ispit za nogometnog suca, dakle prije 101 godinu, na prvom sudačkom tečaju što ga je te godine organizirao Splitski nogometni podsavez.

Ali, ubrzo se istakao kao samouk trener, da bi kroz godine postigao neprijeporni i opće-priznat autoritet stručnjaka. Donio je niz vježbi, ali i postulata, više-manje jednostavnih izreka kao aksioma baluna koji su ostali upamćeni, te zapisani u nizu knjiga bogate Hajdukove bibiloteke. Prepisali smo neke od tih mudrosti još jednom, na 130. rođendan velikana. Luka od ‘Ajduka tumačio je:

- Balun je uvijek brži od igrača.

- Golove daje igra, a ne igrač.

- Ne igra oni koji ima, nego oni koji nema balun.

- U igri sve vidi, a ništa ne gledaj!

- Ne zovi balun na glas da ti dadu, jer te i protivnik čuje!

- Ne gledaj di ćeš dat balun, jer isto ka‘ da si mu telefonira, evo ti šaljen balun?!

- Krila, stojte uz štriku, igrajte po vaju i ne karajte se!

Ako treba prevest, znači krila držite se crte, igrajte po zemlji i ne svađajte se!

 - Kad pucaš, gledaj u branku, a ne u balun, jer kad kamenom ‘oćeš pogodit ponistru (to ka‘ prozor, op. a.), onda ne gledaš u kamen, nego u ponistru.

- Momčad bez krila nije momčad, isto ka‘ šta orao bez krila nije orao. Nego kokoš.

- Uvijek igra niski balun, a visoki je nužda.

- Šta toliko držiš balun, pregledaješ ga ka‘ carinik, brzo ga daj drugome!

- Kad je balun u nas, biž‘ ča od svakoga, a kad je u njih, drž‘ prvoga do sebe!

- Momčad je ka‘ lumbrela (to ka‘ kišobran, op. a.), kad je balun naš, otvara se, a kad je u njih, skuplja se iliti zatvara...

Pa da nije bio genij?! Vidite li u ovim postulatima današnjeg Pepa Guardiolu i njegovu tiki-taku, da se ne vraćamo možda na totalni balun i na Rinusa Michelsa ili Johana Cruyffa.

Što god mislili, tek Luka Kaliterna je bio prorok baluna, rođen 13. listopada 1893. u Splitu, umro je 25. veljače 1984., isto tako u Splitu, s navršenih 90 godina.

Cijeli život na Bačvicama i u ‘Ajduka, u svome gradu pod Marjanom.

Malo je i veslao u Gusara, pa nastupio u osmercu reprezentacije tadašnje Kraljevine SHS (Jugoslavije) na Europskom prvenstvu 1924. u Zuerichu. Bio je malo trener i u Splita kraj Turske kule, jest malo i u Rijeci i u Zadru. Međutim, jasno je kome je posvetio sav svoj život i genijalnu ideju. S Hajdukom kao trener prve nogometne momčadi potpisao je tri titule prvaka, 1927., 1929. i 1950. godine.

Luka Kaliterna, danas bi imao 130....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:44