StoryEditorOCM
Hajdukefekti roka

Nikoličius je doveo jake face na Poljud, narod je oduševljen, ali ima jedna caka, ako barem ovo ne naprave, ajme majko

Piše Slaven Alfirević
13. srpnja 2023. - 15:18

Sad su mnogi oduševljeni Nikoličiusom, velika ofenziva Hajduka u prijelaznom roku što je donijela u Poljud tri igrača u dva dana, okrenula je navijačke mase da hvale Mindaugasa, rečenog Mr. Footballa... I drago nam je što je tako, jer najlakše je kritizirati, a samo sportski direktori, u množini pišemo, jer ne mislimo samo na Nikoličiusa, znaju s kakvim se problemima susretnu kad dobiju od uprave zadane okvire: nađi najbolje nogometaše, ali da nisu puno skupi. I to po mogućnosti – bez odštete. Ajde u spizu, ali znaš, nemaš puno para!

Pa su im ruke svezane u pronalasku akvizicija. Moraju bit pravi akrobati, čarobnjaci da se oslobode okova što ih sputavaju u djelovanju na tržištu nogu.

Pet bitnih faca

Danas se već može zaokružiti Nikoličiusovo djelovanje ovog ljeta, s trojicom u dva dana, sad su to već petorica novih faca. Značajnih prinova.

I to je to, baš ono što se ciljano tražilo da se popuni kadar nakon što je u danima na početku priprema odjednom bio osiromašen mnogim odlascima. Podsjetimo se, u trenutku je Hajduk napustila plejada igrača: Danijel Subašić, Gergo Lovrencsics, Chidozie Awaziem, Toni Borevković, Stefan Simić, Marco Fossati, Agustin Anello. Plus Nikola Kalinić kojemu je istekao ugovor.

Sad je navijački puk u euforiji, odjednom, sve je preko noći divno i krasno i to su pojačanja koja su baš trebala i titula se smiješi i opet se ide u Maksimir, prva utakmica i prvo kolo i podsjeća nas na onaj naslov kad je i 1:1 u prvom kolu u Maksimiru bilo dovoljno da se napiše "miriše na titulu"... Bilo je to ljeta Gospodnjega 2015. godine.

No, ajmo odmah spustiti balun na zemlju. Pričekajmo. Jer, nije prvi put da je stigla plejada novih nogometaša, kroz ranije prijelazne rokove i u doba bivših sportskih direktora Hajduka stizale su razne face koje bi na prvu i na neviđeno oduševile navijački puk, svojom pojavom ili bi imale impozantan "curriculum vitae": Franck Ohandza, Ahmed Said, pa Marco Futacs i Hugo Almeida, pa dodatak a la Borja Lopez, Hamza Barry ili Jefferson, možda i Steliano Filip...

U sve njih polagale su se znatne nade.

Lani u zimu, prije godinu i pol došli su Dino Mikanović, Francisco Ferro, Lukas Grgić i... - Nikola Kalinić! Kakav trofejni učinak, a danas Nikola nije dobio novi ugovor, jer bio bi predodređen za pričuvu, pa nije bilo smisla da produži.

Ovo moraju

Na rendgenu trenutačnog prijelaznog roka mi bismo samo zaželjeli da pridošlice u bijelom, crveno-plavom i tirkiznom dresu budu bolje od ovih umjesto kojih su došli. Pa navodimo:

1. Fahd Moufi – neka bude desni bek toliko dobar koliko je bio Gergo Lovrencsics u prvoj godini dolaska u tabor Hajduka. Gergo je bio "scoop", otkriće. Druge sezone je okopnio, nije više bio prepoznatljiv i intervencija Mr. Footballa na desnom boku bila je neophodna. Osobito nakon što je Mikanović i dalje ozlijeđen, a Niko Sigur je bolji u napadačkim akcijama, nego obrambenim zadacima.

2. Ismael Diallo – na lijevom beku može li bit bolji od učinka Davida Čoline koji je zimus prodan u Augsburg? Već to bi nas zadovoljilo, a Dario Melnjak kao lijevi bek jest neprikosnoven, no puno je utakmica i bit će potrebe i da Melnjak predahne.

3. Vadis Odjidja – za njega je navodno Ivan Leko baš urgirao i nema veze što ima 34 godine. Može li bivši igrač Genta biti bolji od – Marca Fossatija? S njim ga uspoređujemo, jer baš kao popuna s klupe Belgijac bi trebao dati snage u veznom redu, svega što je nedostajalo Talijanu. Da Odjidja ravnopravno konkurira svima u vezi. I kad uđe s klupe, bude bolji od njih. To se traži. Inače, kopču zadnjih veznih Rokas Pukštas – Filip Krovinović nadalje vidimo kao nedodirljivu i prvi trenerov izbor.

4. Zvonimir Šarlija – očekivanja nam nisu pretjerana, neka bude bolji stoper nego Toni Borevković, to bi bilo dobro. Može li? Treba reći da se među stoperima vratio i Dominik Prpić, pa će mladi Prpić nadomjestiti što je otišao Chido Awaziem. Može li Šarlija biti bolji i od Stefana Simića? I to bi bilo sjajno, uz dodatak da nam ostaje nedoumica zašto se Simića tako malo koristilo.

5. Leon Dajaku – njegov je zadatak najlakši. Da bude bolji nego Agustin Anello. Amerikanac nije ostavio traga, brzo je otpušten, pa Dajaku dolazi na brisani prostor gdje se baš mora nametnuti, premda je tu nominalno Jan Mlakar prvi izbor.

Budu li petorica novih bolji od svojih prethodnika, bit će to vraški dobar posao Mindaugasa Nikoličiusa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 22:36