StoryEditor
Hajdukznaju trošiti

Nije u šoldima sve. Da jest, ne bi Hajduk izgubio od deset puta jeftinijeg Šibenika i četiri puta jeftinije Istre

3. studenog 2020. - 22:29
Goran Šebelić/Cropix

Dva kola zaredom Hajduk je izgubio od posljednjeg na ljestvici. Hajduk u odnosu na Šibenik po transfermarktu ima gotovo pa deset puta veću vrijednost momčadi, a od Istre 1961 „samo” nešto manje od četiri puta. A za Splićane su u odnosu na rezultate porazne brojke i kada se uspoređuju klupski budžeti, ukupni proračuni, ne samo onaj dio koji se troši na seniorsku momčad. Hajduk troši oko pet puta više od pulskog kluba te 15-25 puta više od kluba sa Šubićevca. Ovisno o tome koliko će na kraju potrošiti ukupno Šibenčani, koliko smanjiti budžet Hajduk.

Nije u šoldima sve... I nije, ali ne na onaj način zbog kojeg taj slavni stih vole, svojataju navijači Hajduka. Kada se nagovara igrača na ostanak umjesto odlaska u inozemstvo gdje će više zarađivati, kada se traže alibiji ili u najmanju ruku obrazloženja za europske eliminacije ili poraze od financijski mnogo moćnijeg Dinama. Nego baš obrnuto. Ovo je za Hajduk druga strane te medalje. Hajduk je nanizao tri ligaška poraza, od Gorice, Šibenika i Istre 1961. Posebno bole posljednja dva. Po transfermarktu ova momčad Hajduka vrijedi 19,78 milijuna eura, momčad Istre 5,15 milijuna, dok Šibenik „piza” samo 2,1 milijun eura. Ispada po tome da Mijo Caktaš sam vrijedi više nego cijela momčad Šibenika (3,7 milijuna eura). Naravno, da su sve te brojke relativne, procjene vrijednosti, ali to je vjerojatno ipak tu negdje. A evidentno ne govorimo o približnim vrijednostima momčadi klubova. Ni izbliza.

A još manje kada se uspoređuju klupski budžeti. Ova godina još traje. Mnogo je tu već i mnogo će još biti odstupanja od očekivanih budžeta zbog velike krize uslijed koronavirusa. Stoje je pouzdanije koristiti se onim prošlogodišnjim, egzaktnijim brojkama. Naravno, u Šibenikovom slučaju ćemo iste malo i modificirati jer je ove godine klub ponovno ušao u HT Prve HNL. Što u šibenskom slučaju u načelu dosta toga (ne) mijenja na stvari.

Hajdukov budžet u 2019. godini iznosio je 167,6 milijuna kuna, svih troškova, stvarnih, „papirnatih” (110 milijuna operativnih troškova, a od toga je na plaće igrača odlazilo 48,1 milijun kuna). U ovoj godini, uslijed već opisanih okolnosti pandemije, ali i slabijih poslovnih i sportskih rezultata, taj proračun trebao bi biti dijelom manji. Iste, lanjske godine proračun Istre 1961 bio je 31,6 milijuna kuna. Recimo ugrubo da je bio onda ove godine nekih pet puta manji od Hajdukovog. A proračun Šibenika u 2. HNL bio je – oko šest milijuna kuna. Cijelog kluba.

No, što je najvažnije ništa se značajnije po pitanju budžeta Šibenika nije promijenilo ni od ulaska u 1. HNL. Još. Šibenik je prodan „Kolumbijcima” za sto tisuća eura, ali čeka se još da se taj proces okonča. Tada će dati bankovna jamstva, preuzeti obveze kluba. Kako to već ide, da se ne zaplićemo u brojne brojke. U međuvremenu igrači su na Šubićevac stigli na posudbe, uglavnom nisu veći dodatni trošak klubu. Pa ljetos je i Hajdukov Emir Sahiti, strijelac u pobjedama protiv svog Hajduka i Rijeke je igrač posuđen s Poljuda. Neki su dovođeni bez plaćanja odšteta, kao slobodni igrači. A jezgra momčadi trenera Krunoslava Rendulića je prošlosezonska nećemo reći drugoligaška jer su momci pokazali da to nisu (Labrović, Pandža, Bilić, Bulat, Prince...), od igrača od kojih su neki bili na Poljudu. Bit će prvoligaški šibenski proračun veći od tih šest milijuna kuna, ali ne značajno, pogotovo ne višestruko. Čekaju se na Šubićevcu i 3,5 milijuna kuna koje bi od UEFA-e trebao dobiti svaki hrvatski prvoligaš. To će sigurno pomoći u zatvaranju tog većeg, prvoligaškog budžeta. Opet mnogostruko manjeg od onog Hajduka. A tablica kaže Hajduk 10 bodova, Šibenik 10, Istra 8. Doduše Hajduk ima i dva susreta manje od Šibenika. No, svejedno na travnjaku momčad pokazuje mnogo, mnogo manje od onog što bi (za taj utrošeni novac) trebala. A dodatni je, najveći apsurd zašto se najveći dio Hajdukovog proračuna ni ne troši na momčad.

Brojčanik

Vrijednosti momčadi po transfermarktu (ova sezona)

Hajduk 19,78 milijuna eura

Šibenik 2,1 milijun eura

Istra 1961 5,15 milijuna eura

Budžeti (službene brojke i projekcije)

Hajduk 167,6 milijuna kuna (2019.)

Šibenik oko 6 milijuna kuna (2019.)

Istra 1961 31,6 milijuna kuna (2019.)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 19:49