StoryEditor
Hajdukbračke vode

David Čolina uvjeren da će proljeće biti bolje: Sramotno je što smo peti, iskupit ćemo se. Osvajanje kupa bi nam bio spas

13. siječnja 2021. - 18:00
Ante Čizmić/Cropix

Hajdukov David, koji se sprema srušit Golijata. A Golijat bi trebala biti – pozicija na ljestvici. Nevesela je i turobna. Biti peti, a peto mjesto ne vodi u Europu. To je stvarnost što pritišče „bijele”. Koliko god je atmosfera na pripremama u Postirama dobra i svi o njoj rado svjedoče, dotle je peta pozicija Hajdukova Ahilova peta. I 12 bodova zaostatka za Goricom, teško breme na leđima. I potka svakom razgovoru.

David Čolina, dakle, Hajdukov lijevi branič nameće se postati neprikosnoven na toj poziciji. Dolček ide u prekomandu, na desno krilo, a Mujakić se prekvalificirao sa stopera u alternativu na lijevom beku. Samo ako Čolina zapne s nedajbože ozljedama ili kartonima.

- Sramotno je za nas biti peti, mi vrijedimo i zaslužujemo puno više. Neke su utakmice naprosto otišle naopako – iskren je Čolina.

Što obećati za proljeće napaćenim hajdukovcima?

- Jedino da ćemo dati sve od sebe i pokušati popraviti poziciju. Zaostatak je velik, ali treba pokušati. Kup, e to bi bio spas za nas!

S koje god strane da se okrenemo, spotičemo se o Goricu?

- Istina je. Stalno su nam na putu. S Goricom je još ujesen 2019. počeo pad, kad smo izgubili dvije utakmice zaredom još u doba trenera Burića. Dotad smo čak bili i vodeći na ljestvici. I ja sam dotad igrao dobro, a onda je krenulo loše. I ove godine su nas dobili... Sve nam je s njima krenulo nizbrdo, par utakmica s Goricom bilo je baš prijelomno protiv nas.

I sad su se opet namečili u kupu za prolaz?

- Moramo ih nekako riješit...

Barem je sad Hajduk uzeo njihova sportskog direktora Nikoličiusa koji je najavio razgovore s igračima i da će svakoga pitati želi li ostati u Hajduka. Je li s vama razgovarao?

- Svi su već ti razgovori, mislim, iza nas. Sa mnom i s ostalima.

I što ste mu odgovorili, želite li ostati u Hajduku?

- Da, želim! Naravno!

Ima li kakvih ponuda za odlazak, spominjalo se nekoć Celtic?

- Moja je želja da se nametnem do kraja i da nakon lanjskog teškog perioda konačno pružim sve što mogu u Hajduku. Ugovor mi traje do 2023.

Jeste li, recimo, dosad dali tek 50 posto svojih mogućnosti?

- Ne bih se upuštao u takve procjene, ali slažem se, ono dobro tek treba doći.

Imali ste teško razdoblje prošle zime. I obiteljske probleme i kad je u Antalyji trener Tudor preferirao neka drugačija rješenja na lijevom boku, nije vas vidio u prvom planu?

- Istina je. Mogu vam reći da su pravu oni koji kažu da takva razdoblja samo očvrsnu čovjeka. Pozivi u mladu reprezentaciju puno su mi pomogli da vratim samopouzdanje.

To vas je pozivao izbornik Bišćan?

- Da. Vjerovao je u mene što mi je mnogo značilo. U godinu i pol što sam u Hajduku promijenila su se petorica trenera, mijenjali su se i predsjednici, šefovi struke. Ostavi to traga i na momčadi koja nije pružala koliko bi mogla i morala. Svjesni smo toga da smo dužnici.

Petorica trenera, nabrojimo ih...

- Oreščanin, Burić, Tudor, Vukas i Primorac.

A kako biste sa po jednom riječi opisali svakog od njih?

- A, ha, ha... Pa ne bih se nipošto u to upuštao – mudar je Čolina, a i laknulo je press atašeu Boži Pavkoviću.

Što je sad zalog da će biti bolje na proljeće?

- To što smo svjesni da moramo zapeti, a znači nam puno i dolazak Lovre Kalinića. On donosi i autoritet, ali zna se potruditi i da se malo opustimo, da atmosfera bude baš dobra. Kad imaš starijih igrača imaš se na koga osloniti. Mi smo relativno mlada momčad, pa bih rekao i da smo psihološki nestabilni što nas je koštalo mnogih bodova.

Koja vam je dosad bila najbolja utakmica?

- Dvije bih izdvojio, kad smo pobijedili Dinamo sa 1:0 u doba u Burića, ono kad je Jradi dao gol glavom. I druga u Istanbulu protiv Galatasaraya.

A najlošije? Ili najteže?

- Uh, dosta teških utakmica sam odigrao, skoro svaka druga mi je bila teška. Ali ide na bolje.

To vam i želimo. Koji je recept?

- Pobijedit dvije, tri, odmah u nizu, sve bi se diglo...

Šibenik, Dinamo, Lokomotiva...

- Da.

I Dinamo?

- Zašto ne? Radimo dobro, mora nam krenuti...

‘Publika nas nosi, to sad fali’

Kaže nam David o pritisku što prati Hajduk, da to nije lako izdržati, ali se naviknuo:

- Ne kaže se uzalud da samo tri kluba trpe pritisak, uz Hajduk, Napoli i Marseille. To je specifično. Međutim, nas publika nosi...

Ali sad nema publike?

- I to nam puno fali. Sad mi je nekako sve isto igra li se u gostima ili kod kuće, a mi kod kuće gubimo, odnosno nemamo poticaj s tribina koji smo prije uživali.

‘Realov Marcelo uvijek mi se sviđao’

Tko vam je idol, kome biste se željeli približiti?

- Marcelo iz Reala mi se oduvijek najviše sviđao. Ja sam popravio igru u obrani, a istina je da sam otprije uvijek puno više davao prema naprijed. Nadam se da sam postigao već dobar balans, jer važno je bit i dobar i u obrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 23:02