StoryEditor
Hajdukizvršni direktor

Kustić: Konzultirali smo se s UEFA-om prije odluke da juniori Dinama idu u Ligu prvaka

5. kolovoza 2020. - 18:52
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

- Postupili smo po tome kakva je praksa u Europi, iako sam ja i prije navodio da je uvijek najbolje da se to rješava na terenu, no ovakve je odluke uvijek najteže donositi – mišljenja je izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić o odluci po kojoj je u juniorsku Ligu prvaka kontroverzno poslan Dinamo umjesto Hajduka koji je u trenutku prekida prvenstva zbog pandemije koronavirusa imao dva boda više (i utakmicu više) od „modrih”.

Kustić je u razgovoru s Lovorkom Magdićem za Hrvatski radio na tu temu dodao:

- Tražili smo mišljenje UEFA-e koja je rekla svoje i iznijela praksu na kojoj su se bazirale zemlje u Europi kad je u pitanju ista ili slična problematika oko zaključivanja i izbora klubova za europska natjecanja. Prije nego se konačna odluka definirala, konzultirali smo se s njima i uputili im dopis.

Bez prisustva gledatelja na tribinama HNL se završio, a izgleda da će tako i početi novu sezonu.

- Svakodnevno pratimo epidemiološku situaciju i nismo se htjeli dovesti u situaciju da ne krenemo s novom sezonom koja počinje vrlo brzo. Zato smo odlučili da nema gledatelja u zadnjem kolu, na finalu Kupa i u kvalifikacijama između Istre i Orijenta, a najvjerojatnije ćemo i u novo prvenstvo krenuti bez gledatelja. Sadašnjom odlukom i Liga nacija igra se bez gledatelja pa smo odlučili da se utakmice reprezentacije igraju u Zagrebu jer je tako praktičnije i jednostavnije – objasnio je Kustić.

Prokomentirao je i suđenje.

- Uvijek ima zadovoljnih i nezadovoljnih. Uveli smo VAR sustav s kojim smo željeli svesti pogreške na minimum. Ne želimo da se poslije utakmica vuku „repovi”, ali možemo konstatirati da je suđenje bilo jako dobro. Primjena VAR-a pokazala se kao odličan pogodak, zadovoljni smo i sretni. Treba još više edukacije i s vremenom će se to usavršavati.

Novi ugovor o medijskim pravima koji je HNS potpisao s tvrtkom Endorphin Magine LTD velika je stvar za hrvatski nogomet, smatra Kustić.

- Sva će sredstva biti usmjerena klubovima, prvoj ligi, ženskoj ligi i futsalu. To je velik iskorak, pogotovo u situaciji kada klubovima nije lako pribaviti financijska sredstva da bi se održali i izdržali cijelu sezonu.

Pomoći će se i drugoligašima.

- Neki dan smo imali plenum klubova Druge lige. Kao Savez ćemo također sudjelovati kad je u pitanju financijska pomoć oko plaćanja kotizacija klubova, s 90-ak tisuća kuna po klubu. Radimo sve da se klubovima pomogne. Želimo da klubovi opstaju, a ne da se gase – zaključio je Kustić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 04:45