StoryEditorOCM
Hajdukimamo informaciju

Ipak kreće! Poljud ide u obnovu, Vlada odobrila 600.000 eura; Split je mogao izvući i puno više, evo što je s Maksimirom

Piše Marko Bilić
15. listopada 2024. - 13:08

Kreće obnova stadiona na Poljudu! Ovo je najjednostavniji prikaz onoga što je premijer Andrej Plenković upravo kazao u Saboru u svom izvješću rada Vlade, a što jako zanima sve navijače Hajduka, pa i šire.

Dakle, prema riječima premijera Plenkovića, Ministarstvo turizma i sporta donijelo je odluku kojom se Gradu Splitu za projekt obnove stadiona Poljud dodjeljuje 597.586,25 eura. Zaokružimo to na 600.000 eura.

Odluka je donesena temeljem provedenog Pozivnog natječaja za Gradove Split i Zagreb, a na koji su se javili samo Splićani tražeći iznos za studijsku i projektno-tehničku dokumentaciju stadiona u Poljudu.

- Već godinu i po prikupljamo i pripremamo svu potrebnu dokumentaciju potrebnu za operativnu sanaciju stadiona. Elaborat procjene postojećeg stanja završen je, izveo ga je tim stručnjaka metalnih i betonskih konstrukcija koji je okupio profesor Nenad Fabijanić sa Zagrebačkog sveučilišta, a koji je sljednik autorskog prava profesora Borisa Magaša. Oni su dokumentaciju koju je ranije, točnije 2018. godine, pripremio IGH analizirali, usporedili sa stanjem na terenu i nadopunili – kazao nam je pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju grada Splita, Teo Vojković.

Proljeće je...

Stanje poljudskog stadiona svima je poznato. Neki ga nazivaju i alarmantnim, opasnim po život svih na stadionu. Izgrađen još 1979. godine za potrebe Mediteranskih igara godinama je nosio epitet ”poljudske ljepotice”, međutim, danas ga zovu i ”umornim starcem”.

image

Poljudska ljepotica

 

Vojko Bašić/Cropix
image

Ministar Tonči Glavina i premijer Andrej Plenković

Damir Krajač/Cropix

Obnova je, malo je reći, nužna. I, kako stvari sada stoje, mogla bi krenuti vrlo brzo!

- Sada ćemo raspisati natječaj za izvođača radova, vjerojatno već sljedeći mjesec – otkriva Vojković.

To bi značilo... što?

- Da bi radovi mogli krenuti već na proljeće!

Obnova Poljuda u proljeće, doznajemo koja će se tribina prva zatvoriti! U Hajduku su još ranije povukli ključni potez

Izvođač će biti jedan, a on će, kako to u ovom poslu ide, imati svoje podizvođače i suradnike.

Inače, plan obnove stadiona zamišljen je u tri faze. Prva je već riješena, radi se o izradi projektne dokumentacije. Druga faza je sanacija krova, a treća je sve ostalo.

- Na krovu je poznato sve što treba napraviti. A na ostatku, prije svega armirano-betonskoj konstrukciji, ima dvojbi. Projekt je jako složen, nakon 40 godina sustavnog zanemarivanja i ne može biti jednostavan – kaže pročelnik.

Obnova obuhvaća sanaciju krovišta, armirano-beotnske konstrukcije i elektroinstalacija. Poljud će dobiti i novi video i audio sustav, prilagodit će se današnjim standardima protupožarne zaštite, riješit će se i sustav oborinskih voda. Prvo krov, pa sve ”ostalo”.

Gruba procjena

Obnova će, gruba je procjena, stajati oko 25 milijuna eura. Vlada RH je, kroz resorno Ministarstvo turizma i sporta, namijenila ukupno 13,7 milijuna eura za obnovu stadiona u Poljudu i Maksimiru, kao sportskim građevinama od nacionalnog interesa, prvih 600.000 dobio je Split za izradu projektne dokumentacije.

image

Teo Vojković

Joško Šupić/Cropix

U ćupu je ostalo još 13 milijuna. Za ovu godinu.

U proračunu za ovu 2024. godinu Ministarstvo je za obnovu Poljuda i Maksimira namijenilo 13,7 milijuna eura, od kojih je Split povukao tek 600.000, a Zagreb nije niti aplicirao. Da su bili brži tijekom ove godine Splićani su mogli povući još koji milijun predviđenih eura, ali nisu. Uzeli su 600.000 na ime projektne dokumentacije. Dobili su novca koliko su tražili. Lijepo je da projekt kreće, ali moglo je i koji mjesec ranije pa uzeti sredstva koja je Vlada nudila za ovu godinu.

Srećom, istih 13,7 milijuna eura predviđeno je u proračunu Vlade i za sljedeću 2025. godinu, a isto toliko i za 2026. To je ukupno 27,4 milijuna eura, i ako se istinitim pokažu šuškanja da Grad Zagreb neće sudjelovati u ovoj priči, onda je ovo baš zicer Gradu Splitu da u sljedeće dvije godine obnovi Poljud i ”ljepoticu” dovede u modernije ruho.

Kako bilo, prvi važan korak napravljen je. Sada ide natječaj za izvođača radova koji bi trebali, kaže Teo Vojković, krenuti na proljeće. Da Poljud opet bude – ljepotica.

image

Nosači krovišta

Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix

Glavina:  Vlada je osigurala sredstva, nadamo se da će ona biti i iskorištena

- Vlada je učinila sve u svojoj nadležnosti kako bi počela gradnja odnosno obnova stadiona Maksimir i Poljud, od svih potrebnih zakonskih preduvjeta, proglašenja Maksimira i Poljuda sportskim građevinama od nacionalnog značaja, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa kad je u pitanju maksimirski stadion, pa do osiguravanja 13,7 milijuna eura kao prvi korak financijske potpore već za ovu godinu, a isto toliko i za sljedeće dvije istaknuo je ministar Tonči Glavina i dodao:

- Slijedom svega, raspisali smo i Pozivni natječaj kako bi Gradovi Split i Zagreb, koji su stvarni vlasnici stadiona, mogli iskoristiti osigurana sredstva za tu namjenu u Državnom proračunu. Na natječaj se javio Grad Split, kojem smo dodijelili gotovo 600 tisuća eura, za potrebnu dokumentaciju za početak obnove Poljuda, odnosno za ono za što su oni jedino u ovom trenutku bili spremni. Uz potreban angažman gradova, nadam se da će u sljedećim godinama ta sredstva biti iskorištena, jer je prioritet ove Vlade osigurati da naša nogometna reprezentacija igra na stadionima kakve su svojim igrama i zaslužili te da naši građani u utakmicama mogu uživati na sigurnim i modernim stadionima - istaknuo je Glavina, naglasivši kako je Vlada i ovime potvrdila epitet “sportske Vlade”.

image

Alpinisti na krovnoj konstrukciji stadiona u Poljudu

Vladimir Dugandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 18:42