StoryEditorOCM
Hajdukima neka tajna veza

Hajduka i Goricu veže toliko toga, od igrača do statistike: zadnja poljudska utakmica u godini bit će posebna

Piše David Kapetanović
2. prosinca 2023. - 08:45

Danas oko 17:30 sati na Poljudu će se izvesti prvi udarac i hajdukovci će protiv Gorice početi jurišati po šestu uzastopnu pobjedu u prvenstvu, Bijeli će, po svemu sudeći, provesti Božić na vrhu tablice po prvi put u dugo vremena.

Utakmica s Goricom će biti i zadnji put u 2023. godini da će se reflektori na Poljudu upaliti za utakmicu Hajduka. To će se ponovno dogoditi tek 27. siječnja kada će u Splitu gostovati Rijeka.

Nada je kod navijača da bi Hajduk pod Karoglanom mogao ostati savršenog skora do zimske pauze, ali, razmišljati tri utakmice unaprijed je previše. Gorica je pred vratima, doslovno, a ove dvije momčadi su drukčije od ostalih u prvenstvu iz više razloga.

image

Šarlija i Uremović, Hajdukov "zid" u obrani

Ivan Peric/Cropix

Hajduk i Gorica su dvije momčadi s najboljim obranama u cijelom HNL-u. Izjednačeni na samo 9 primljenih golova. U zadnjih pet utakmica Hajduk je primio samo jedan gol, i to nesretni autogol koji nije utjecao na konačni rezultat, Gorica tek dva. Nema momčadi koja lako može probiti ove bedeme. Splitski klub je odličnim pojačanjima na ljeto skoro u potpunosti zaključao pristup golu. Šarlija, Uremović i Žaper su ti koji čine betonski zid Hajduka koji se bez većih problema nosi sa svim što protivnički napadači skuhaju. U slučaju da bi im koja lopta „pobjegla“, protivnički napadači onda moraju misliti kako protiv Lučića, vratara Bijelih u izvanrednoj formi.

Iako, Lučić se nije neokrznut vratio u Split nakon utakmice s Istrom, zakašnjeli start Ercega je prouzrokovao ozljedu vrata pa bi među vratnice na Poljudu mogao stati kapetan Lovre Kalinić.

Na drugoj strani, glavni obrambeni aduti Gorice su Maloča i Krizmanić, stoperski tandem zbog kojeg su se hajdukovci već ranije ove sezone hvatali za glavu. Maloča, već poznat kao strastveni navijač Hajduka, što često ističe s ponosom, a njegova ljubav prema Bijelima mu je nedavno izazvala velike neugodnosti. Iako, rijetko viđen profesionalac, protiv Hajduka je odigrao solidnu utakmicu, a sada čini dio najbolje obrane lige. Odmah iza njega, zadnja brana Gorice bit će Banić, dite Hajduka i nesuđeni vratar Bijelih, sada ponajbolji vratar u ligi.

image

Maloča i Krizmanić, stoperski tandem koji će vjerojatno istrčati na Poljud

Goran Mehkek/Cropix

I dok su obrane spremne i postavljene, napadi rijetko ispunjavaju očekivanja kod ove dvije momčadi.

Hajdukov napad je sterilan kao rijetko kada, tek 21 gol u 16 susreta (1.31 po utakmici). Dodijale su navijačkom puku više pobjede od 1:0, pa da svi zajedno gledamo utakmice u grču i strepimo do zadnjeg zvižduka. Eno, ni jadna trudnica nije na miru mogla roditi, morala je čekati Livaju sve do 90. minute da riješi utakmicu u nedjelju.

Napad Gorice, još gori: 18 golova u 15 susreta (1.2), među najgorima u ligi.

Statistika kaže da nas čeka tvrda utakmica bez puno golova, ali zanimljiva je statistika. Tako su u rujanskom ogledu pala tri gola, više od prosjeka za ove dvije momčadi. Iako, trebalo se čekati više od sat vremena na prvi. Pobijedila je Gorica Hajduk, neke i podsjetila na dane kad je to bila česta pojava, kada je turopoljski klub bio poznat kao Hajdukova crna mačka, ili "uvijek neugodna..."

image

Hoćemo li u subotu gledati Lovru Kalinića na golu?

Bozidar Vukicevic/Cropix

Ali, dobre vijesti su da ti nadimci više nemaju veze s Hajdukom. Prije pobjede u rujnu, Gorica deset utakmica u nizu nije uspjela pobijediti Hajduka, još od ožujka koronom obilježene 2021. To su dvije i pol godine, ili 915 dana. Dug je to bio period, neka se u danas započne još i dulji, neka dosegne i četvrtu znamenku, pa se za dvije i pol godine opet vidimo ovdje, s još zanimljivijom statistikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:35