StoryEditor
Hajdukderbi u maksimiru

Hajduk šaptom pade: defanzivni gard koštao je Bijele poraza

26. travnja 2021. - 10:51

Hajduk je izgubio u Maksimiru, olako, bez prevelikog otpora, Europa mu je i dalje sasvim daleko. Dvije greške u obrani “bijelih”, lavanda-momaka, bile su dovoljne da Dinamo kapitalizira već u prvom dijelu svoje kudikamo ofenzivnije izdanje. 

Konkretniji ulazak u derbi od samog početka.

Kasnija šansa Umuta, pri kraju prvog dijela koju je bravurozono obranio Livaković bilo je zapravo tek nešto konkretnije od Hajduka, jedino u prvih 45 minuta.

Gubitak u prvom dijelu od 0:2 bio je prevelik uteg da se splitska momčad vrati u utakmicu.

Što je ukupno presudilo? Čini nam se ukupno obranaški stav od prve sekunde, s obranom u kojoj je Jairo figurirao i bolje reći visio kao desni bek, pa nemogućnost da se vezni red čvršće nametne u tom presudnom dijelu utakmice, uzme loptu i nešto kvalitetno konstruira. Manjak kvalitetne ideje kako da se iz duboke obrane krene naprijed.

Kapitalno vodstvo

Hajduk se mučio, a Dinamo lako došao do kapitalnog vodstva i to je bio brzi kraj.

Nisu to bile velike šanse Dinama u seriji, ali recimo igranje rukom Vuškovića u 21. minuti i realizacija penala, te potom duga lopta za Kastratija koji je utekao kroz trojicu obrambenih igrača Hajduka dali su ogromnu prednost Dinamu. I honorirali to što je momčad domaćih imala jasnu ideju brzim i okomitim proigravanjima stići pred šesnaesterac gostiju.

S druge strane Hajduk nije djelovao sukladno očekivanjima i najavama kako će zaigrati krajnje borbeno i bez kompleksa.

Taj postulat “bez kompleksa” pokazivao je tek Stipe Biuk koji se iskazao u napadačkim pokušajima, primanju baluna, driblingu, naprosto je pokazao da ima talenat. Bio je rijetka svijetla točka “majstora s mora”.

Tek je od 69. minute Hajduk promijenio sustav, zaigrao riskantnije, ušao je i Marin Ljubičić umjesto Nihada Mujakića, centarfor umjesto centarhalfa, pa su zaigrali 4 – 4 – 2, sa špicevima Diamantakosom i Ljubičićem.

Iz kombinacije iz slobodnog udarca Hajduk se u to primakao pogotku, Diamantakos je izbliza pucao, a trebao je pustiti da Ljubičić poentira.

Slabiji drugi dio

I tu Hajduk barem pokazuje da ima akcije iz slobodnih udaraca koje su opasne i dosad smo vidjeli da padaju i golovi. To je dobrodošla novost koju je unio Tramezzani, šteta ove šanse iz Maksimira, no to je bila tek “lucida intervala”, usamljeni bljesak.

Dinamo je drugi dio odigrao znatno slabije, Hajduk poduzetnije, ali osim te šanse nakon slobodnjaka nije ozbiljnije zaprijetio Livakoviću.

Dojma smo da je Dinamo lako administrirao do okrugle pobjede.

U redovima Hajduka bolji od ostalih svakako su bili Biuk i u kasnijem dijelu susreta Fossati, te je solidno odigrao i Jurić, premda je vezni red ukupno bio manjkav. A bez značajnog učinka ostalih nije se moglo proći kroz Maksimir.

Dinamo lako i brzo do pobjede, još jedna tužna večer za “bijele” u Maksimiru.

I ako treba notirati, sudac Bebek bez greške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 21:40