StoryEditorOCM
Hajdukne bi tribalo

Gattuso je već nebrojeno puta pokazao da mu imena ništa ne znače, tako će biti i sada; Talijan je u potpunoj kontroli

Piše Krešimir Milić
18. listopada 2024. - 06:56

Ozljede i kartoni sastavni su dio nogometa, onaj koji trenerima zadaje brige u slaganju momčadi. Čut ćemo i često u nogometu da je svaka utakmica važna, a jedna od ove dvije nesreće nerijetko se dogodi u nekom od važnih trenutaka. Izostanci zbog jedne od te dvije situacije znale su Hajduku stvarati veliki problem, a za primjer se mogu uzeti prethodne dvije sezone u kojima su ‘bijeli‘ trpjeli velike izostanke zbog kojih je većim dijelom izostao i željeni rezultat. 

Prvi kvartal ove sezone u tom segmentu Gennaro Gattuso je dosta dobro izbalansirao, što se konkretno vidi i na rezultatu. Barem kad je u pitanju onaj u domaćim natjecanjima, za razliku od Europe koja nažalost završila ranije od očekivanog. Hajduk je nakon devet odigranih kola u HNL-u na prvom mjestu, a u tom periodu bilo je izostanaka zbog ozljeda i kartona, no ‘zamjene‘ su uglavnom iskoristile priliku i nametnule se kao prvi izbor. 

Više puta je od dolaska na klupu Hajduka naglašavao Gattuso kako u njegovom sustavu imena ništa ne znače, već ono što se pokaže na terenu i treningu te disciplinom. A da do toga drži vidjeli smo i spominjali više puta na nizu primjera korištenja šire rotacije ili kako je on to pojasnio tezom o ‘ljutim facama‘, što bi bilo kratko objašnjenje zdrave konkurencije u momčadi. 

image
Damir Škomrlj/Cropix

Među onima koji su dobivenu priliku iskoristili je i Dominik Prpić, 20-godišnji branič koji je svojim igrama zaslužio i pretpoziv za reprezentaciju. Prpića nakon pokazane dobre forme čeka sad pauza od oko mjesec dana zbog ozljede gležnja koju je zadobio na susretu mlade reprezentacije, a Gattuso će za njegovu poziciju u paru s Filipom Uremovićem birati između iskusnijih Zvonimira Šarlije i Josipa Eleza

Osim gubitka Prpića u kadru, Gattusu iza Slaven Belupa prijeti i mogući izostanak Šarlije u jednom od idućih susreta. Naime, trojica igrača ‘bijelih‘ su na dva žuta kartona, a osim Šarlije tu su još Ivan Rakitić i Ismael Diallo kojima prijeti još jedan žuti karton za utakmicu suspenzije. 

image

Zvonimir Šarlija

Ranko Šuvar/Cropix

Gledajući raspored koji slijedi nakon utakmice u Koprivnici ‘furbast‘ zaključak je da bi možda bilo bolje očistiti se od kartona baš na Apašu ili u jednoj od naredne tri utakmice iza. Nakon gostovanja u Koprivnici slijedi Lokomotiva na Poljudu pa gostovanje u Varaždinu, a zatim domaća protiv Istre 1961 i Osijek. Za kraj studenog predviđen derbi protiv Dinama na Poljudu pa onda i nije potrebno pretjerano objašnjavati zašto bi razmišljali u tom smjeru.

No i bez kalkulacija mogli smo već primijetiti da Gattuso ima kontrolu nad postojećim kadrom, čime i drži pozitivnu tenziju kod igrača s klupe željnih minutaže. Ako to uspije zadržati i u budućnosti može se reći da je riješio još jedan od starih problema momčadi Hajduka kad su se pojedini izostanci teško nadoknađivali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 06:57