StoryEditorOCM
Hajdukraritetan slučaj

Bivši kapetan Hajduka u karijeri je najčešće igrao baš protiv Dinama: ‘Dobra obrana osvaja prvenstva‘

15. prosinca 2023. - 07:35

Do velikog derbija, kojim će se zaključiti jesenski dio prvenstva, ostalo je još samo par dana. Hajduk u susret ulazi u odličnoj formi, a i Dinamo je u posljednje vrijeme zaredao pozitivne rezultate, bez obzira na to što ekipa Sergeja Jakirovića i dalje pruža neuvjerljive predstave.

Posljednjih godina najveći derbi hrvatskog nogometa u pravilu odlučuju nijanse, a za očekivati je da će tako biti i ovaj put. Mi smo se za stručni pogled na derbi obratili igraču koji je u svojoj karijeri najviše službenih utakmica odigrao upravo protiv Modrih i koji je tek ovog ljeta odlučio objesiti kopačke o klin, nakon osvajanja naslova prvaka Slovenije s Olimpijom.

Goran Milović odigrao je 18 utakmica protiv Dinama, od toga 15 u dresu Hajduka (četiri puta je bio kapetan), dvije u dresu RNK Splita i jednu kao član Osijeka.

- U glavi mi visi da mi je netko jednom rekao taj podatak, ali nisam razmišljao o tome... - iznenadio se Milović na početku razgovora kada smo mu ga podsjetili na to.

Samo dva puta je slavio, i to jednom igrajući za Bijele, a drugi put u dresu Osijeka, ali to su bila neka druga vremena. I Hajduk i Dinamo sada se nalaze u drukčijim situacijama.

- Što se Hajduka tiče, mislim da mu je derbi došao baš u dobrom trenutku, jer Dinamo je sinoć imao utakmicu s Ballkanijem i to ih je sigurno emocionalno potrošilo, a Hajduk im dolazi nakon samo tri dana. Bijeli, s druge strane, imaju osam dana odmora. Ali to je derbi, sjećam se naših utakmica, Dinamo je uvijek bio posebno napaljen na Hajduk i bez obzira na sve, u nedjelju će biti na sto posto. Hajduk je u dobroj seriji i ja remi s Lokomotivom čak ne bih gledao kao kiks, jer utakmica je bila teška i lovio se zaostatak, tako da mislim da je to više osvojen bod u gostima, nego izgubljena dva. Uostalom, da to nije utjecalo na atmosferu vidimo i po rasprodanoj južnoj tribini. Pobjeda bi za Hajduk bila odličan završetak polusezone, ali ne bih ovu utakmicu nazvao prekretnicom, jer do kraja ima puno za igrati.

image
Ronald Goršić/Cropix

Obrana osvaja prvenstva

Koja je najveća prednost Hajduka?

- Stabilnost. Nema velikih oscilacija u igri, a Karoglan je još i standardizirao momčad. Protivnici stvaraju malo prilika protiv Hajduka, a znamo da se kaže da dobra obrana osvaja prvenstva. Pogotovo ako uzmemo u obzir to da se Sahiti probudio, da Dajaku igra sve bolje i da Hajduk uvijek nešto može napraviti prema naprijed.

A Dinama?

- Njihovu prednost vidim u tome što igraju doma i što će im to biti dodatni motiv da na stanku odu s pobjedom. Ova sezona im je najturbulentnija u posljednjih 10-15 godina i to sigurno utječe na igrače. Petković im se vratio, Kaneko se diže iz utakmice u utakmicu, a i Baturina će biti spreman. Imaju kvalitetu prema naprijed, ali ne djeluju mi stabilno kao Hajduk, puno više osciliraju.

Hoće li Dinamu biti pritisak to što Hajduk bodom rješava međusobni omjer?

- Mislim da čak i neće, jer prvenstvo je dugo. Znam da oni uvijek na Maksimiru u prvih 45 minuta izađu goropadno i mislim da im to neće igrati toliku ulogu. Doduše, postoji taj aspekt da sigurno žele dokazati kako su bolji od Hajduka i u međusobnom omjeru, ali više radi ponosa nego zbog kalkulacija u slučaju istog broja bodova na kraju sezone.

Kaneko najveća prijetnja

Takuro Kaneko se u posljednje vrijeme nametnuo kao najopasniji igrač Dinama. U posljednjih šest utakmica u HNL-u upisao je jedan gol i pet asistencija, s tim da je na četiri utakmice izravno sudjelovao kod svih golova i tako odigrao praktički glavnu ulogu u 10 bodova koje je Dinamo skupio u tom susretima.

image

Kaneko je glavna prijetnja Dinama

Ronald Goršić/Cropix

Karoglan će se posebno morati fokusirati na Dinamovu igru preko krila, pogotovo desnog po kojem operira Japanac, a Milović je optimističan u tom pogledu.

- Sviđa mi se što je Diallo agilan i agresivan, jer je Kaneko sličnih karakteristika. Ali trebat će mu podrška od stopera koji će morati čitati igru i procijeniti kada izaći, a kada ne, kao i od lijevog krila i od lijeve osmice, vjerojatno Krovinovića. Kada se Moharrami bude dizao visoko, a Kaneko ulazio u sredinu, Diallo i lijevo krilo, vjerojatno Dajaku, morat će imati dobru komunikaciju, a Krovinović će morati zatvarati ulazak u sredinu. Kaneko je opasan u situacijama jedan na jedan i Hajduk će trebati duplirati bokove, jer bi bilo preopasno ostaviti samog Dialla na njemu. On će zaustaviti Kaneka u većini slučajeva, ali dovoljno je da prođe jednom i nastat će problem. No, Karoglan je studiozan i vjerujem da će sve analizirati i osmisliti plan.

Bi li Hajduku na Maksimiru bio dobar i bod?

- Mislim da je na Maksimiru protiv Dinama bod uvijek dobar, to nije neuspjeh. Zadnjih godina Hajduk je pobjeđivao na Maksimiru, što nekad prije nije baš bilo često, a usto je ekipa u dobroj formi, tako da puno ljudi možda neće biti zadovoljno s bodom. Ali u ovakvoj situaciji, u kojoj ti bod osigurava prednost u međusobnom omjeru i na zimske pripreme ideš kao "pravi" jesenski prvak, dakle bez obzira na zaostale utakmice, mislim da je bod skroz u redu. Ali naravno da treba napasti i preuzeti rizik ako se otvori situacija za to. Ne treba igrati na bod, pogotovo zato što sam uvjeren da Hajduk neće pružiti puno prilike Dinamu da ga ugrozi - zaključio je Milović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 05:15