StoryEditor
Domaći nogometsrebro kao oscar

Zlatku Daliću ne smije se ‘pakirati’: lutanje u izboru igrača je prisilno, zbog pandemije, ozljeda i oproštaja nekolicine svjetskih viceprvaka

Piše Ivo Mikuličin
23. studenog 2020. - 18:33
Omis, 151120. Danas je izbornik Zlatko Dalic na teren stadiona u Omisu na trening izveo reprezentativce Hrvatske koji nisu igrali sinocnju utakmicu u Skotoskoj.Josko Ponos/Cropix

Valja srušiti kult reprezentacije da bi se ojačao kult naših klubova. Tako je nedavno bubnuo jedan od novinarskih kolega. Zar kult Dinama ili Hajduka nije toliko jak da su BBB javno rušili reprezentaciju u Milanu, a torcidaši ih samo slijedili u St. Etienneu!? No, nije dobro kad Vatrenima i izborniku Zlatku Daliću pokušavaju „pakirati" oni, koji svakodnevno pišu o kožnatoj čarobnici ili žive s njom. A toga smo itekako svjesni ovih dana ili poslije nesretnog (2:3) poraza s Portugalom.

I slijepci bi "lakoćom primijetili" da je trenutačna forma hrvatske nogometne reprezentacije daleko od srebrnog sjaja iz ruske ravnice ili posegnuli za tezom kako je 27 igrača statistički argument tezi o Dalićevu lutanju u izboru reprezentativaca. No, prava je istina kako je to lutanje s nekim časnim iznimkama zapravo bilo prisilno. Zbog pandemije korona virusa, ozljeda i oproštaja od kockastog dresa dijela ruskih senatora.

Malo tko nas može uvjeriti da je A – reprezentacija ista s Danijelom Subašićem, Šimom Vrsaljkom, Ivanom Strinićem, Marijom Mandžukićem i Ivanom Rakitićem ili bez njih. Da nam je netko kazao kako će dvije godine poslije svjetskog srebra na utakmici s Portugalom hrvatska obrana igrati u formaciji Juranović, Lovren, Škorić i Bradarić vjerojatno bismo ocijenili da se najeo ljudih gljiva.

Ako bismo se, pak, vratili početnoj tezi ili relaciji reprezentacija – klubovi, onda bismo mirne duše ustvrdili kako najbolji hrvatski klubovi svojom stručnom orijentacijom vrlo malo pomažu izborniku  i Vatrenima.

Dalić je gotovo prisiljen na potragu za hrvatskim igračima u europskim klubovima. Za Bartolecom, Melnjakom, Uremovićem, Pongračićem i sličnima, od kojih mu neki nisu bili ni u primozgu poslije Rusije. Iz prostog razloga što bolne rane otvorene oproštajem Čorluke, lošom formom Vide ili ozljedom Vrsaljka ne može zacijeliti pozivanjem nogometaša iz najboljih hrvatskih klubova. Kako riješiti ili barem ublažiti očigledni deficit stopera i bočnih igrača, kad su na središnjim pozicijama u Dinamovoj obrani Danac Lauritsen i Francuz Theophilus, a u Rijeci Makedonac Velkovski i Portugalac Escoval.

Ni Hajduk u tom smislu bitno ne zaostaje za zagrebačkim modrima i Rujevicom forsiranjem Bugarina Dimitrova i Bosanca Mujakića. Slična je situacija i s bočnim igračima, koji su , također, postali rak-rana reprezentacije.

Bekovski par u Osijeku čine Brazilac Silva i Slovenac Jurčević, dok u Maksimiru na desnoj strani ordiniraju Slovenac Stojanović i Iranac Moharrami. Do jučer su riječki bekovski par činili Makedonac Ristovski i Albanac Žuta, a splitski Albanci Tahiraj i Memolla. A „mali" samo slijede (ne)primjere velikih. Varaždinski par braniča čine Bosanac Memija i Japanac Urata, dok je novi stoper Lokomotive Grk Papadopoulos!

Srećom na vrata Vatrenih ozbiljno kucaju nadareni mladići poput Vuškovića, Mora, Guardiola, Majera, Ivanušeca...No, i s njima valja oprezno. Nije baš daleko vrijeme, kad smo nogometne izbornika pritiskali tezom o „nepravednom izostavljanju" Halilovića, Ćorića, Balića i sličnih, koji su se minulih godina prosto izgubili u europskim nogometnim bespućima.

Zato ne smijemo „pakirati" Zlatku Daliću, koji je izborio plasman na svjetsku i europsku smotru najboljih nogometaša, te osvajanjem ruskog srebra oduševio ne samo Lijepu našu, već i cijeli svijet.

- Neke izjave, makar sramežljive o mogućoj smjeni Zlatka Dalića su, najblaže rečeno, nebuloza – izjavio je sjajni hajdukov veteran Zoran Vulić.

Osvajanje srebrne medalje u ruskoj ravnici ravno je zasad „nemogućoj" varijanti da neki hrvatski dugometražni film dobije Oskara. Slično značenje ima i ne tako davno proglašenje Luke Modrića najboljim igračem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. siječanj 2021 02:58