StoryEditorOCM
Domaći nogometkomplikacije

Zbog bizarnosti propada Dinamov transfer Brekala, Andy Bara otkriva: ‘Ništa od posla...‘

Piše Dražen Krušelj/SN
10. siječnja 2024. - 19:43

Je li Arbër Hoxha posvađao Dinamo i Fiorentinu te usput pokvario planove Josipu Brekalu? Priča o povratku hrvatskog reprezentativca u Maksimir prerasta u mini-sapunicu sa svim elementima drame prijelaznog roka; svašta se u njoj još može dogoditi, ali u srijedu ta priča nije izgledala obećavajuće za navijače "plavih".

- Do jučer sam vjerovao kako je Brekalo 90 posto Dinamov, a već danas skloniji sam kazati da 90 posto ništa od posla. Razlog? Nakon objave vijesti da je Hoxha potpisao za 1,5 milijun eura, u Fiorentini su shvatili da Dinamo ipak ima novac, pa sada rezoniraju "ne damo ga zabadava" - objašnjava za Jutarnji agent Andy Bara.

Bara je ovih dana međunarodni hit, nešto poput Jorgea Mendesa iz našeg sokaka, koji kao mecena Kustošije već drugi put u posljednjih šest mjeseci okreće milijune prodajom anonimnog igrača u veliki i(li) bogati klub. Nakon Mikayila Fayea u Barcelonu, Bara je upravo transferirao i Dina Klapiju u redove RB Leipziga, ali u bizarnom zapletu oko Brekala ispada da na krupnije prepreke natrčava dok "na akciji" oglašava brendiranu robu poput Brekala, nego kada astronomskim cijenama kiti nepoznate nogometaše.

Podsjetimo, jutro nakon subotnjeg poraza Fiorentine na gostovanju kod Sassuola, javnost je živjela u uvjerenju da je Brekalov comeback u Zagreb pitanje sata, stvar koja zahtijeva tek nekoliko administrativnih driblinga i razmijenjenih faksova između dva kluba.

Hrvatski nogometaš slabim je recenzijama ispraćen s terena, a trener Vicenzo Italiano novinarima je dao do znanja kako klub kreće u potragu za alternativnim rješenjem na krilnoj poziciji za nastavak sezone. Cyril Ngonge, 23-godišnji belgijski igrač, već je pakirao stvari i opraštao se od suigrača u svlačionici Verone, spreman zamijeniti Brekala na lijevoj strani napada Fiorentine. A onda su se stvari počele komplicirati.

Za početak, Veroni je narastao apetit kada je namirisala interes "viola". Umjesto da se cjenovno spusti prema granici od 10 milijuna eura, na kojoj su čekali firentinski pregovarači, Verona je licitaciju na Ngongea otvorila s 14 milijuna eura.

Prijelazni rok uvijek je igra živaca, a siječanj je tek počeo, i postoji dovoljno manevarskog prostora za nadmudrivanje zainteresiranih strana do kraja mjeseca. Bude li na koncu za željenog igrača prisiljena iskeširati više nego što je planirala, Fiorentina će htjeti amortizirati trošak na drugoj strani. Konkretno, tako da zavuče ruku u Dinamovu blagajnu i naplati pozajmicu do ljeta, ili pronađe nekakav novi aranžman prihvatljiv svim stranama. Sergej Jakirović na prvoj presici u 2024. godini poslao je poruku klupskom vodstvu, prema kojoj u rosteru na proljeće želi i Hoxhu i Brekala.

Prvog igrača je dobio, a vjerojatno bi na raspolaganju imao i drugog da je Dinamo za ovim kartaškim stolom malo umješnije blefirao. Ovako, objavom da Hoxha dolazi za milijun eura, plus 15 posto od sljedećeg transfera, Fiorentina je dobila argument da novu rundu pregovora otvori na drukčiji način. Nije više dovoljno da Dinamo amortizira trošak Brekalove godišnje plaće - "plavi" su bili spremni plaćati 110 tisuća eura mjesečno do kraja polusezone, plus bonus za osvojene trofeje - nego da određeni iznos presele na račun toskanskog kluba.

U utorak se Fiorentina bez Brekala na terenu oporavila od prvenstvenog poraza tako što je (raspucavanjem jedanaesteraca) izbacila Bolognu i ovjerila kartu za polufinale talijanskog kupa. Trener Italiano u hodu se prestrojio i promijenio retoriku.

"Brekalo nije nastupio jer smo mijenjali taktiku, protiv Bologne smo odustali od igre preko krila. Tek sada shvaćam kako je teško voditi momčad u ovom razdoblju, jer tržište vam narušava fokus. Možda ćemo pronaći pojačanja, netko će vjerojatno doći, a netko otići, ali dok se ne dogodi, računamo s igračima koje imamo. Nogomet je nepredvidljiv", rekao je Vincenzo Italiano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 13:50