StoryEditorOCM
Domaći nogometliga nacija u fokusu

Šteta zbog otkazanog odlaska kod pape, dobro bi nam došlo da Frane napravi jedan mali egzorcizam hrvatskog nogometa

Piše Frane Vulas
9. lipnja 2023. - 06:45

Kad se nažalost dogodilo sve to što se dogodilo u ‘slučaju Livaja‘, onda se valjda kao jedna rijetka dobra stvar u svemu tome čini to što je vrhunac drame nastao osam dana prije prve utakmice reprezentacije Hrvatske na završnici Lige nacija. Izbornik Zlatko Dalić, stožer i igrači imaju još dovoljno vremena da sve to ostave nekako iza sebe i u Nizozemskoj ispišu povijest.

‘Kockasti‘ imaju veliku priliku da se domognu trofeja na velikim natjecanjima. U teoriji samo ih još 180 minuta, dvije pobjede dijele od toga. Ovo je Final Four, ali zaboravlja se da je ovo natjecanje u kojem je već Hrvatska došla do polufinala. Prije kada bi se došlo do polufinala, kao na Svjetskim prvenstvima u Rusiji ili Kataru, vladala bi već euforija koja bi tada igračima znala i vezati noge. Liga nacija nema tu težinu, pa i zbog drugačije formata natjecanja. Ali sada se treba prije svega boriti s lošom atmosferom koja veže noge. Ne toliko unutar, koliko lošom atmosferom oko reprezentacije.

‘Slučaj Livaja‘ treba rješenje

‘Slučaj Livaja‘ treba se riješiti i napraviti sve da se situacija što je prije moguće normalizira. Za to moraju svi prestati tražiti krivca jer nije samo jedan i početi tražiti rješenje. Kiksao je HNS, mlakom reakcijom u iduća 24 sata. Pa čak i otvorenim treningom, reakcijom službi na istom, ali lako je sada s naknadnom pameću govoriti da recimo nije trebalo pustiti navijače na tribinu. Kiksao je i Livaja, trebao je ostati mirniji, u vrijeme incidenta, pa i dan kasnije. A najviše su stvar zafrkali pojedinci koji su vrijeđali nogometaša Hajduka u dresu Hrvatske zbog toga što simbolizira klub kojeg ne vole. Kakve veze ima to što su ga kao reprezentativca vulgarno vrijeđali riječki navijači s time što je na istom mjestu on pjesmom uvrijedio navijače Šibenika dva tjedna ranije? Ima samo s mržnjom prema Hajduku, Livaji.

Why always him?

Kažu, Livaja je provocirao Armadu nakon postignutih pogodaka? Kriv je za to, nema nikakvog spora. No, zar gotovo nitko vidio kako je Rijekin U21 reprezentativac Matija Frigan slavio golove protiv Hajduka? U čemu je razlika? Dokle će vrijediti ti dvostruki kriteriji u određenim krugovima javnosti? Dokad će Livaja biti dežurni Pedro hrvatskog nogometa? Čovjeku se mnogo toga nakupilo. Ne bi začudilo da kao nekad Mario Balotelli ispod dresa i on odjene majicu s natpisom: ‘Why always me?‘.

Svim svojim manama usprkos, a ima ih, Livaja je jedna od najljepših priča hrvatskog nogometa u zadnjih nekoliko godina. Vratio se u svoj Hajduk, kroz njega u reprezentaciju, postao idol najmlađih navijača koji nose njegovu majicu ili dres umjesto one s natpisom Messi, Ronaldo, Mbappe ili Haaland. Ako je to ‘hejterima‘ teško prihvatiti... No, ponavljamo, umjesto kriv(a)ca treba tražiti rješenje. Ne sada, nakon Lige nacija. Ovo sada treba privremeno zaboraviti zbog višeg cilja.

Oprosti nam papa

Ovo se nije trebalo dogoditi, ovo nije trebalo Hrvatskoj. Šteta samo što zaista nisu svi skupa, delegacija HNS-a i igrači, otišli kod pape na audijenciju. Pa da usput Frane na nama Hrvatima odradi i jedan ezgorcizam. Nama u nogometu, oko reprezentacije također, uvijek valjda neki đava ne da mira. Pa ni kad nam mir najviše treba. Oprosti nam papa, ali moglo se i moralo i bez ovoga.

Dalić već ima poprilično iskustvo djelovanja u kriznim situacijama, a najveći test nakon Eura 2021. kada je pročistio svlačionicu položio je gotovo s odličnim. Ipak, ovo je poprilično drugačija situacija, koja nema veze s nekim nezadovoljstvom minutažom, statusom, egom. Ovo je test zajedništva. Karikiramo, ali bilo bi normalno da prije prve utakmice igrači odjenu majice s natpisom ‘Svi smo mi Marko Livaja‘ ili nešto na tom tragu. To bi bila prava poruka ‘hejterima‘.

No, čim završi Liga nacija sve strane trebaju sjesti za stol i ovo što se dogodilo ostaviti iza sebe, gledati naprijed. Da se izbjegnu neželjene konotacije. Ne bude li Livaja više igrao za Hrvatsku pustit ćemo duha iz boce. Vratimo li se pet ili deset godina unatrag što se tiče reprezentacije, Hajduka, to će tek onda biti pravi problem. To Dalić i Livaja, pa i predsjednik Uprave Hajduka Lukša Jakobušić, prvo trebaju napraviti po povratku ‘kockastih‘ iz Nizozemske. Naravno, nakon vjerujemo dočeka zlatnima, osvajačima Lige nacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:05