StoryEditor
Domaći nogometšubićevac

Rendulić je posložio Šibenik, Hajduk bi od njega mogao nešto i naučiti

2. veljače 2021. - 10:53

Čim je odsviran kraj utakmice Dinamo – Šibenik (1:2) na šibensku adresu se sretan kao malo dijete javio 92-godišnji Ante Čizmić, jedan od utemeljitelja Torcide. Umirovljeni profesor, koji je u rodnom Zadvarju samo ljeti, a ostatak godina provodi u Kaštelima (kod sina) i u Šibeniku (kod kćerke).

- Čestitam nogometašima Šibenika na izuzetno vrijednoj pobjedi, a još više na hrabroj i kvalitetnoj igri. Osvjetlali su obraz nogometne Dalmacije – javio nam se šjor Ante.

A prof. Čizmić nije bio izuzetak. Tako su torcidaši, zbog rivaliteta s Dinamom, svim srcem navijali za Šibenik u sudaru sa zagrebačkim “modrima”, a Funcuti, zbog procjene da je zagrebačka Lokomotiva opasan suparnik Šibenčanima u borbi za opstanak, stiskali su palčeve za uspjeh splitskih “bijelih”.

Mogli su, međutim, Šibenčani još dva dana držati palčeve za uspjeh Šibenčana, kad je sve bilo uzalud. I s novim talijanskim trenerom Hajduk je zaplovio ponovno nemirnim i sivim vodama prosječnosti. 

Na Šubićevcu ne bježe od “vječne” hrvatske nogometne podjele na “velike” i “male”, pristajući bez pogovora na to da “narančasti” pripadaju “malima”. No, ima trenutaka, kad bi “veliki” itekako trebali učiti od “malih”. Pogotovu, kad je riječ o Rendulićevu upornom imitiranju svog nogometnog uzora Tomislava Ivića u navadi da poslije odrađenih priprema izabrani početni sastav mogu promijeniti samo ozljede i žuti ili crveni kartoni.

Istih početnih 11

U sve tri proljetne, bolje rečeno ovozimske utakmice Šibenčani su startali s istim sastavom i istom taktičkom formacijom. Točno se zna i tko ulazi s klupe, kad se umore junaci pobjede poput nesuđenih hajdukovaca Emira Sahitija i Denija Jurića. Baš kao što se početkom sedamdesetih godina znalo da će Hajduk istrčati u sastavu Mešković, Džoni, Boljat, Peruzović, Holcer, Buljan, Žungul, Mužinić, Oblak, Jerković i Šurjak. S mogućnošću ulaska s klupe Boljata i Jovanića.

I još nešto. Kad smo Rendulića prije teških utakmica s Dinamom i Rijekom, suočeni s nemalim brojem šibenskih igrača s parnim žutim kartonima, zapitali hoće li malo kalkulirati oko toga, dobili smo nedvosmislen odgovor: 

- Mi protiv Dinama, kao i protiv svih ostalih idemo na pobjedu, a kalkuliranje s kartonima je malo kome donijelo sreću!

I još nešto! Pobjedu nad Dinamom su, baš kao i uspjeh u Poljudu, Funcuti proslavili dočekom nogometaša i bakljadom, ali vjerovali ili ne, i vatrometom pola sata poslije ponoći. A tko se ne bi radovao prvoj šibenskoj pobjedi u Maksimiru!? Uz napomenu da bi Hajduku, nažalost, bolje došla pobjeda “narančastih” protiv Gorice ili Rijeke nego protiv zagrebačkih “modrih”. Kao gruba stvarnost “bijelih”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 23:44