StoryEditorOCM
Domaći nogometprijateljski susret

Konačno je pao i Portugal! Dalićeva momčad u fantastičnoj generalki pred Euro slavila na teškom gostovanju

Piše R. R.
8. lipnja 2024. - 19:33

Po prvi puta u povijesti hrvatski nogometaši svladali su Portugal, u posljednjem pripremnom susretu prije EURA Hrvatska je u Oeirasu pored Lisabona svladala uglednog suparnika s 2-1 (1-0).

Hrvatska je povela u osmoj minuti kada je Luka Modrić precizno izveo jedanaesterac. Bio je to Modrićev 25. pogodak u reprezentativnom dresu. Portugal je izjednačio u 48. minuti kada je hrvatsku mrežu pogodio Diogo Jota, ali je Hrvatska vratila vodstvo u 56. minuti. Gol odluke postigao je Ante Budimir.

Prije ovog prijateljskog susreta Portugal i Hrvatska su se na svim razinama sastajali sedam puta te je jedan susret završio bez pobjednika, dok je Portugal pobijedio čak šest puta.

Slijedi put na EURO za obje reprezentacije te će Hrvatska premijeru imati 15. lipnja protiv Španjolske, dok će Portugal prvu utakmicu na prvenstvu odigrati 18. lipnja protiv Češke.

Kroz cijelo prvo poluvrijeme Hrvatska je izgledalo vrlo stabilno i koncentrirano u obrani, ali i opasno u napadu pa je gotovo svaki dolazak pred domaća vrata bio opasnost po Portugalce.

Već u osmoj minuti je Hrvatska povela. Nakon starta Vitinhe na Kovačića u domaćem šesnaestercu dosuđen je jedanaesterac, a Luka Modrić je precizno izveo udarac s bijele točke te je u kut plasirao loptu za 1-0 Hrvatske.

Premda je Portugal dominirao posjedom i veliki dio prvog dijela je pleo mrežu na 30-ak metara od Livakovića, prave šanse su se događale na drugoj strani. U 10. minuti pokušao je Modrić s vrha šesnaesterca, ali je lopta završila pored domaće vratnice, dok je u 13. minuti pokušao Majer čiji je udarac ukrotio domaći vratar Diogo Costa.

Potom je tri dobre šanse imao Gvardiol. U 22. minuti je njegov udarac zahvatio nekog od suparničkih igrača te nije završio na željenom mjestu, dok je u 34. sjajnom reakcijom prevario Dalota, ali je i taj pokušaj blokiran. Potom je u 35. minuti nakon kornera pucao glavom preko vratnice.

Hrvatska je mogla i morala u 38. minuti povećati prednost jer je imala situaciju kada su četvorica „Vatrenih“ išla na dvojicu Portugalaca, ali se previše petljalo u završnici same akcije.

Novo veliko uzbuđenje pred portugalskim vratima dogodilo se u 43. minuti kada je sve počelo odličnim dodavanjem Majera kojim je izbacio iz igre cijelu domaću obranu. Nakon povratne lopte pucao je Kramarić čiji je udarac nogom obranio Diogo Costa, a potom je i Budimir bio neprecizan udarcem glavom iz blizine.

Prvi dio završio je tako s 1-0 za Hrvatsku, a domaćin u svih 45 minuta nije na pravi način ni jednom zaprijetio Livakoviću.

Vrlo brzo na startu drugog poluvremena Portugal je ipak izjednačio, a akciju za izjednačenje su složili igrači koji su na travnjak ušli u 46. minuti. Semedo je probio desnu stranu, lijepo uposlio samog Dioga Jotu koji je iz blizine lako pogodio mrežu za 1-1.

Portugal je u uvodnih desetak minuta nastavka napravio puno više nego u cijelom prvom dijelu, ali Hrvatska je imala spreman odgovor. U 56. minuti opet se zatresla domaća mreža. Odlično je pucao Mario Pašalić, a domaći vratar je loptu odbio do grede. Potom se ona odbila do Budimira koji je čekao i dočekao šansu za laku egzekuciju i 2-1 „Vatrenih“.

Između 60. i 70. minute hrvatska obrana i Livaković su opasno živjeli u više navrata, ali nakon velike portugalske ofenzive ostalo je 2-1 za Hrvatsku. Za domaćina su šanse propuštali Cancelo, Bruno Fernandes, Vitinha i Ruben Dias.

Izbornik Dalić je u nastavku u igru uveo oporavljenike Vlašića i Perišića, a upravo je potonji solidno pucao u 77. minuti pored vrata. Puno bolja prilika za Hrvatsku dogodila se u 82. minuti kada je nakon lijepe i točne akcije Sučić izbio sam pred portugalskog vratara, ali je Diogo Costa nogom zaustavio sigurnih 3-1.

Do kraja susreta svaka je reprezentacija imala po jednu šansu, s hrvatske strane je zaprijetio Vlašić, ali je ostalo 2-1 za hrvatske nogometaše.

Semafor

PORTUGAL - HRVATSKA 1-2 (0-1)

Strijelci: 0-1 Modrić (8-11m), 1-1 Diogo Jota (48), 1-2 Budimir (56)

Estadio Nacional. Gledatelja: 20.000. Sudac: Harm Osmers (Njemačka).

PORTUGAL: Diogo Costa - Dalot (od 46. Joao Cancelo), Ruben Dias, Goncalo Inacio, Nuno Mendes (od 46. Semedo) - Vitinha (od 85. Matheus Nunes), Palinha, Bruno Fernandes (od 71. Neto) - Bernardo Silva, Goncalo Ramos (od 46. Diogo Jota), Joao Felix (od 46. Rafael Leao). Izbornik: Roberto Martinez.

HRVATSKA: Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Brozović (od 75. Vlašić), Modrić (od 54. Sučić), Kovačić (od 75. Ivanušec) - Majer (od 54. Mario Pašalić), Kramarić (od 54. Perišić) - Budimir (od 67. Petković). Izbornik: Zlatko Dalić.

IZ MINUTE U MINUTU

90‘+ 3 Kraj susreta, pao je i Portugal

90‘+2 Petković je glavom prebacio loptu koju je ispucao Livaković do Vlašića koji je završio kontru udarcem iskosa u bliži kut, brani to Costa.

90‘+2 Livaković brani čudesno, prvo je zaustavio udarac iskosa s desne strane, a onda je Dias pucao iz odbijanca, no gađa ravno u našeg vratara.

90‘+1 žuti kartona Gvardiola

90‘ Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade

86‘ Vlašić je oduzeo loptu u opasnoj zoni Portugala, zatim Perišić ubacuje, ali samo u ruke Coste.

84‘ Zamjena kod domaćina, u igru je ušao Nunes umjesto Vitinhe

82‘ Sjajna akcija Vatrenih, sve „iz prve“, prvo dupli pas Sučić-Vlašić, a onda i Petković, koji je dodao Sučiću i veznjak se sam našao pred Costom, no brani mu domaći golman „jedan na jedan“ šansu

80‘ Silva je ubacio iz kornera, dugo je trajala gužva u 16-ercu i "čupanje" lopte, da bi Vlašić izborio uz aut-liniju

76Cancelo je zaradio opomenu zbog prekršaja na Vlašiću, prekinuo je kontru Vatrenih

75‘ Dvostruka izmjena kod nas, izašli su Brozović i Kovačić u igri su Vlašić i Ivanušec

73‘ Leao pravi probleme pri svakom doticaju s loptom, sada je blago "izvozao" Pašalića, ali nedostajao je konkretni potez poslije toga. U nastavku je Neto pucao s distance, samo u Livakovića.

70‘ Umjesto Bruna Fernandesa kod domaćina je ušao Pedro Neto.

69‘ Perišić je vrhunski dobacio prema Stanišiću, no vratar Costa je vršcima prstiju dotaknuo loptu i spriječio našeg braniča

68‘ Živimo opasno, gl visi u zraku, cijela serija prilika za domaćina,  Prvo je Vitinha pucao s distance, Šutalo je skrenuo tu loptu, a Livaković jedva uspio iščupati. Potom je uslijedio i udarac Diasa glavom iz blizine nakon ubačaja iz slobodnog udarca, no pored gola

67‘ Izmjena se kod nas, umjesto strijelca Budimira u igru je ušao Petković

65‘ Fernandes je opasno pucao iz daljine, prohujalo je pored vratnice, novi korner za Portugal

64‘ Cancelo se našao u odličnoj šansi probivši se u kazneni prostor Vatrenih ispred Brozovića, ali netko od naših stopera otklonio mu je loptu s noge prije udarca

60‘ Semedo je pokušao proći po desnoj strani, no na mjestu je bio Gvardiol

56‘ Hrvatska opet vodi, Pašalić je sjajno potegnuo s ruba kaznenog prostora, Costa i greda spriječili su golčinu Dalićevog aduta s klupe, a Budimir se prvi našao na odbijenoj lopti

53‘ Trostruka zamjena kod Hrvatske, izašli su Kramarić, Majer i Modrić, ušli su perišić, Pašalić i Sučić

52‘ Jota radi nove probleme, opasno je poslao nisku loptu prema Bernardu Silvi, no Livaković je pravovremeno izašao s linije i uhvatio loptu.

49‘ Pritisnuli su na Portugalci odmah na početku, morat ćemo se smiriti u obrani i nastaviti zatvarati prostor kao u prvom poluvremenu

48‘  Portugal je izjednačio preko Jote, probili su domaćini po desnoj strani, Semedo je osvojio ključni dio prostora, Pongračić ga nije uspio stići, a Šutalo je ostavio Jotu samog u pokušaju da presječe nisko dodavanje

46‘ Četiri izmjene kod Portugala ušli su Semedo, Leao, Jota i Cancelo, a iz igre su izašli Dalot, Felix, Ramos i Mendes.

46‘ Počelo je drugo poluvrijeme

45‘ + 1 Kraj prvog poluvremena

45‘+1 Palhinha je proigrao Fernandesa kratkom prizemnom loptom, no njegov udarac završava u mreži s vanjske strane

45‘ Igrat će se minuta sučeva dodatka

45‘ Dalot opet ubacuje s desne strane, a Šutalo spretno i sretno preusmjeruje loptu prema Livakoviću

42‘ Sjajna akcija Vatrenih! Majer je proigrao Gvardiola dugom loptom, naš bek imao je gomilu praznog prostora i odlučio dati povratnu za Kramarića, čiji udarac u bliži kut blokira Dias. U nastavku akcije Budimir je opasno šutirao glavom nakon ubačaja, ali neće lopta u okvir gola.

39‘ U pokušaju da šutira nakon Kramarićevog dodavanja, Budimir je žestoko startao na Inacija, dobio je žuti karton

38‘ Portugal krenuo u protunapad, Silva je ubacio prema Felixu, ali neprecizan je Portugalac.

37‘ Šutalo je oteo loptu i osvojio prostor, potom i dodao Majeru, koji opet ostavlja za Kramarića, a naša ‘devetka‘ šutira s distance u blok

34‘ Gvardiol je lažnjakom je izbacio Brunu Fernandesa iz igre, a onda lijevicom zapucao u bliži kut Coste, no izborio samo korner. I to je bila opasna šansa, Gvardiol je bio najviši u skoku nakon Modrićevog ubačaja, ali leti lopta preko gola

33‘ Budimir je oduzeo loptu, krenuli smo u kontru, Majer je osvojio dosta prostora u trku i ostavio za Kramarića, koji je zapucao s ruba kaznenog prostora i pogodio pored vratnice

32‘ Fernandes je poslao sjajnu dijagonalu prema Mendesu, koji prolazi Stanišića, ali ne i Šutala

30‘ Vitinha je ubacio prema drugoj vratnici, najbliže je lopti bio Dias, no lopta je preletjela sve

27‘ Kramarić je poslao Majeru na desnoj strani, on ostavlja za Stanišića, koji ubacuje prema Kramariću, a Dias izbija loptu u korner.

25‘ Prva prava akcija Portugala, Dalot je ubacio s desne strane, a Ramos pokušavao atraktivno - iz okreta - izazvati Livakovića. Uspio je primiriti loptu pored Pongračića, no loše ju je zahvatio u pokušaju voleja i prebacio vrata

23‘ Lijepo je izgledao Modrićev pokušaj dugog dodavanja prema Budimiru, no spriječio je to Mendes

21‘ Gvardiol je još jednom odlično stigao naprijed, stvorio mu se prostor na lijevoj strani, utrčao je na dugu loptu i potom u kazneni prostor te desnicom zapucao u suprotni kut. Pogodio je Diasa, lopta je otišla u korner

image

Slavlje nakon pogotka

Patricia De Melo Moreira/Afp

18‘ Nema opasnosti iz kornera, Majer je iznudio prekršaj prilikom skoka.

17‘ Gvardiol je vrhunski skinuo loptu s noge klupskom kolegi Bernardu Silvi taman kad je želio šutirati iz dobre pozicije

15‘ Pongračić je odlično blokirao udarac, ali je bio u zaleđu Ramos, a sudac Osmers je pokazao da neće tolerirati prigovore

13‘ No nalet Vatrenih, s lijeve strane ubačena lopta se na kraju odbila do Majera koji je dobro ušao unutar kaznenog prostora, pucao, ali je Costa obranio

11‘ Prijeti Modrić, dobro je opali s ruba kaznenog prostora nakon što je Inacio glavom otklonio Gvardiolov ubačaj, prohujalo je pored vratnice

8‘ Luka Modrić precizan je s bijele točke, plasirao je loptu neobranjivo u kut.

6‘ Vitinha je skrivio kazneni udarac na Kramariću, očito je portugalski veznjak nagazio našeg napadača, prilično neoprezan start, a odluku suca Osmersa je potvrdio i VAR.

5‘ Smirili smo početni nalet domaćina, dobro se krećemo, taktičke zamisli sa ulascima Kramarića s boka u sredinu su jako dobre

4‘ Joao Felix pucao je iz daljine, a Pongračić uspješno blokirao.

3‘ Portugal je u nekoliko navrta mijenjao strane dugim loptama Dalota i Mendesa, no zasad nema prolaza prema Livakoviću

1‘ Počela je utakmica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 01:58