StoryEditor
Domaći nogometugodna ćakula

Nenad Bjelica vjeruje u osječki projekt, a o navodnom interesu s Poljuda od prije četiri godine kaže: Priča o mom dolasku u Hajduk nije bila ozbiljna

30. rujna 2020. - 12:41
Ivan Perić/Cropix

Uobičajeno ugodna ćakula s Nenadom Bjelicom, povratnikom u hrvatski nogomet. Slavoncem, koji nerijetko spominje svoje dalmatinske korijene ili didu iz Sinja i majku iz Imotskoga.

Čestitamo na dobrom startu s Osijekom. Jesu li tri uzastopne pobjede i definitivna najava borbe za goli vrh?

- U svakom slučaju. Uostalom, ja sam i po dolasku u Osijek kazao kako su naši ciljevi najviši. Vjerujem u naš, osječki projekt, u sretnu simbiozu s našim navijačima. Bit ćemo sigurno među prve četiri momčadi. Hoćemo li završiti na, kako kažete, golom vrhu, ne bih se usudio sa sigurnošću prognozirati. No, vjerujem da ćemo se za najviše ciljeve boriti do posljednjeg daha ili ligaškog kola - spremno je počeo razgovor Nenad Bjelica.

Nije vam bilo lako protiv Gorice. Je li ta utakmica i čvrst argument tezi kako je Prva hrvatska liga malo narasla?

- Nisam ni očekivao da će biti lako protiv momčadi, koja je u prvih pet kola osvojila 13 bodova. Gorica je zaista stabilna momčad, definitivno spremna da se uhvati u koštac s Dinamom, Hajdukom, Rijekom i Osijekom ili velikom četvorkom hrvatskog nogometu. O većoj kvaliteti je prerano prosuđivati , ali nema dvojbe kako je liga  više ujednačena. Nema više „malih“ utakmica. U to smo se uvjerili kolo ranije, kad je Slaven iščupao bod u Maksimiru, a Istra u Velikoj Gorici. O vrhu će upravo odlučivati “male utakmice”. Tko ih lakše prebrodi, lakše će do ciljne vrpce.

Jesu li toj ujednačenoj kvaliteti pridonijeli i novi, mladi treneri?

- Svakako. Ne samo oni, koji su danas za prvoligaškim kormilom, već i oni koji su trenutačno bez posla. Poput Jakirevića, koji je sjajno radio s Goricom. Ne sumnjam u trenerski talent Krunoslava Rendulića, Fausta Budicina... Šibenčani su zaista trebali imati više od četiri boda. Samo ih je nedostatak iskustva spriječio da ostvare pobjede u nekim ranijim utakmicama. Zato više nego ozbiljno shvaćam skoro gostovanje na Šubićevcu.

Nogometni se Osijek vašim dolaskom ili, ako hoćete povratkom, digao na noge. Stižu i pojačanja poput bivšeg hajdukovca Josipa Vukovića?

- Razmišljamo o još nekim akvizicijama, posebice u napadu. Na to nas prosto tjeraju ozljede Grezde i Lope. No, nećemo žuriti. Dobro ćemo razmisliti u ligaškoj stanci.

Guštate u rodnom Osijeku, ali vaša storija s Dinamom još traje na novinskim stupcima.

- Ona je za mene završena. Ona je lijepa epizoda u mom životu i trenerskoj karijeri. Ponosan sam na svoj učinak u Maksimiru. Neću sitničariti oko toga. Zapravo, prihvaćam refren iz pjesme Gabi Novak “Pamtim samo sretne dane”.

U doba vaše “vladavine” u Maksimiru znali smo pričati o vašim dalmatinskim korijenima. Majci iz Imotskog, djedu iz Sinja...

Cijela se moja rodbina, pa i moja uža obitelj silno raduje povratku u Hrvatsku. Moja majka danas živi u Poreču, a ženini roditelji u Osijeku. Kako ne bi bili sretni, kad se možemo viđati puno češće?

U razgovoru nismo dosad previše spominjali Hajduk, iako se prije četiri godine pričalo o vašem “sigurnom dolasku” u Poljud. Jesu li vam se “bijeli” svidjeli u nedavnoj utakmici u Istanbulu?

- Mi smo, iskreno rečeno, u hrvatskom nogometu nerijetko nerealni u našim očekivanjima ili vjerujemo da inatom i pozitivnim bezobrazlukom možemo nadmašiti klubove, koji neusporedivo više od nas, Hrvata ulažu u igrački kadar, infrastrukturu. Tako je Osijek s proračunom od 12 milijuna eura vjerovao da može preskočiti Basel, koji ima 6 puta veći budžet. Nerealno je bilo, bez obzira na solidnu igru, da Hajduk preskoči Galatasaray. Takvi se rezultati mogu dogoditi jedanput u pet utakmica. Ovaj put nisu. Nije se posrećilo ni mojim Osječanima ni Splićanima. A što se Hajduka tiče moj dolazak je bio aktualan prije odlaska u Poljsku. Očito je da pregovori nisu bili dovoljno ozbiljni – završio je Bjelica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 10:13