StoryEditorOCM
Domaći nogometin memoriam

Napustio nas je Miki, legenda dalmatinskog nogometa, čovjek koji je bio uz Računicu, Bilića, Cukrova...

Piše Ivo Mikuličin
30. studenog 2023. - 13:47

Zbogom, dragi Miki. U 77. godini umro je profesor i nogometni trener Ivan Mikelić – Miki. Izdalo ga je srce, koje je, što kriti, desetljećima kucalo za Šubićevac, narančastu boju.

Mnogi su zaboravili da je poslije bijega Žarka Nedeljkovića u Beograd, Mikelić vodio kao nikad jaku momčad Šibenika, koju su samo mračne sile jugo- nogometa spriječile da uđe u „onu“ Prvu ligu: Slavica, Pauk, Ćatić, M. Petković, Cukrov, S. Bilić, Jurin, Marenci, Maretić, Računica, Jovičić.

Nije, dakako, teško uočiti da su čak četvorica od njih nosila reprezentativni dres, od kojih je Slaven Bilić dogurao s Hrvatskom

do bronce u Parizu 1998.

- Rado smo pružili Mikeliću šansu kao prvom treneru, kojemu je puno pomagao i Nikica Cukrov. U dvostrukoj ulozi, igrača i trenera. Vodio je momčad manirom nogometnog znalca i korektnog čovjeka, koji je svojim izjavama poslije utakmice bio korektan prema suparnicima, te na primjeran način predstavljao trenersku struku – kazivao nam je Željko Dulibić, koji je u to doba bio predsjednik HNK Šibenik.

Desetljećima je dubok Mikijev trag u šibenskoj Školi nogometa. Vježbao je kao dječaka i Deana Računica, te bio prvi trener aktualnom direktoru kluba Josi Malešu.

Sa svojim nerazdvojnim prijateljem Ivom Šupom (starijim) volio je u dugim razgovorima i šetnjama potencirati imena šibenskih mladića i dječaka, koje je vidio u nogometnim visinama.

Što kriti da mu je teško pao prekid rada s mladima na Šubićevcu, što je došao više kao plod njegovih godina nego nedostatka stručnosti!?

image

prof Ivan Mikelić

Privatni album

Povijest šibenskog sporta pamtit će ga i kao člana prve uprave KK Šibenka, utemeljene prije 50 godina ili 27. prosinca 1973.

Miki je bio i omiljen kao prosvjetni radnik. O tome nam je na iskren način prozborio Stipe Bralić, aktualni izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije.

- Profesor Mikelić je, doduše, logično više preferirao nogomet od ostalih sportova, ali sam ga zapamtio kao sjajnog čovjeka i

pobornika sportskog nadmetanja na plemenit način, te kao više nego korektnog u odnosu prema svojim učenicima- otkrio nam je Bralić, kojemu je Ivan Mikelić predavao tjelesni odgovor.

I što poslije svega spomenutog dodati, osim ponoviti „Zbogom, dragi Miki“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 04:11