StoryEditorOCM
Domaći nogometsamo da nema ozljeda

Marko Livaja će definitivno faliti Vatrenima u Ligi nacija: možda nije najbolji, ali je najkompletniji napadač

Piše Frane Vulas
8. lipnja 2023. - 06:45

Izostanak Marka Livaje u završnici Lige nacije bit će hendikep Hrvatskoj u povijesnoj prilici da se domogne prvog trofeja na nekom od velikih natjecanja. Neće ‘kockastima‘ nedostajati jedan od ključnih igrača, svaka čast Livaji no nije to isto kao da fali kapetan Luka Modrić ili jedan od najboljih stopera svijeta Joško Gvardiol, ali odlazak napadača Hajduka s priprema osjetit će se u Nizozemskoj i dodatno će smanjiti manevarski prostor izborniku Zlatku Daliću koji je ionako najtanji kadar i najmanje opcija imao u ofenzivnom dijelu momčadi.

Livaja je u dogovoru s izbornikom i HNS-om odlučio preskočiti ovu akciju nakon incidenta koji se dogodio na prvom, otvorenom treningu reprezentacije kada su ga vulgarno vrijeđali pojedini riječki navijači. Zbog toga neće u Nizozemsku, ali istaknuli su Dalić i Livaja kako će potom opet biti na dispoziciji izabranoj vrsti, ako ga treba.

Livaja nije bio klasični programirani starter reprezentacije, makar nije isključeno da je mogao i trebao opet imati svoju, vrlo bitnu ulogu u reprezentaciji, pa i u prvih 11. Kao što je uostalom nerijetko bilo i tijekom Mundijala u Kataru, prije u završnici grupne faze Lige nacija, odnosno kasnije na početku kvalifikacija za Euro 2024.

Najbolji strijelac SuperSport HNL-a drugu sezonu zaredom je u Kataru igrao u šest od sedam utakmica Hrvatske, a u tri je bio u prvih 11. Startao je Livaja u ogledima protiv Kanade i Belgije u skupini, ali i susretu za treće mjesto s Marokom koji je donio broncu. Pritom je imao učinak od po jednog gola i asistencije.

Slično je bilo i u početku kvalifikacija za Euro u ožujku, tada je bio starter u poljudskom ogledu s Walesom. No, zbog ozljede je tada zamijenjen i preskočio je potom iz istog razloga gostovanje u Turskoj. A prije Mundijala u Kataru je zabio i jedan od ključnih pogodaka Hrvatske na putu do izborene završnice Lige nacija. Ulaskom s klupe pogodio je Livaja za 2:1 vodstvo u Austriji u 3:1 pobjedi u Beču u zadnjem kolu koja je donijela povijesni prvi plasman na završnicu ovog natjecanja. Doduše, prethodno u ovom izdanju Lige nacija nije nastupao.

Napad je najslabija točka brončanih s prošlog Svjetskog prvenstva u Kataru. Sada niti Livaju Dalić neće imati na dispoziciji. A dodatan je problem što je dan prije odluke o povlačenju isticao rok za prijavu igrača za završnicu Lige nacija. Od 24 igrača koja su inicijalno bila pozvana, koji se morao skratiti za jedno ime, Dalić je odlučio U21 reprezentativca Diona Drenu Belju ne uvrstiti na popis. Napadač Augsburga, bivši član Osijeka, u Rijeci trenirao s ostatkom momčadi kako bi skupljao iskustvo u A reprezentaciji, a naknadno će se priključiti U21 selekciji za nastup na Europskom prvenstvu u Rumunjskoj i Gruziji. S obzirom da je Livaja sam sebe otpisao, da nije u pitanju ozljeda, ne može se naknadno na listu igrača koji imaju pravo nastupati ipak dodati Beljo ili netko od igrača s inicijalnim pretpozivima. Među igračima koji su dobili pretpozive su od napadača Mislav Oršić (Southampton), Josip Brekalo (Fiorentina) ili Matija Frigan (Rijeka). Zato će umjesto 23 izbornik u kadru imati samo 22 nogometaša. A Ante Budimir koji je svojoj Osasuni donio Europu nije uopće pozvan.

Od napadača Dalić pritom na dispoziciji ima Andreja Kramarića (Hoffenheim), Bruna Petkovića (Dinamo), Petra Musu (Benfica) te Ivana Perišića (Tottenham) koji je ipak nominalno krilo. Za Perišić je praktično vjerojatno opet betonirana pozicija na lijevoj strani napada, a na suprotnu mogu i Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (Torino)... Od toga Musa ima iza sebe tek dva nastupa za Hrvatsku ulascima s klupe u nedavnim okršajima u kvalifikacijama za Euro.

Livaja nije najbolji napadač Hrvatske, ali jest najkompletniji. Najveći je problem što je u Livaji Dalić imao kompletni paket, klasičnog napadača koji zna zabijati, fizički snažnog koji može biti ‘šponda‘, zadržati loptu, ali i igrača koji može razigrati suigrača, podvalit‘ balun. Kramarić nije tipični, klasični napadač. Petkoviću je realizacija slabija strana, u drugom dijelu SuperSport HNL-a zabio je samo dvaput, a Musa je više klasičniji špic. Uz smanjenu minutažu u svim je natjecanjima za Benficu je Musa protekle sezone zabio s obzirom na te okolnosti respektabilnih 11 pogodaka, od toga sedam prvenstvenih. Kramarić je također bio jako raspoložen, u drugom dijelu sezone njegovih devet pogodaka u 2023. pomogli su Hoffenheimu da izbori ostanak u Bundesligi. To bi moglo ublažiti problem, ali Livaja će svakako nedostajati Hrvatskoj.

Točno koliko bit ćemo pametniji u nedjelju 18. lipnja, tada ćemo vidjeti koliki su razmjeri te štete. No, još je veća šteta napravljena izvan terena, to je valjda već odavno jasno. S obzirom da su u

pitanju samo dvije utakmice, lakše je nego da je u pitanju SP ili Euro, no svejedno se Dalić mora moliti da ozljede mimoiđu momčad, pogotovo napadače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:09