StoryEditorOCM
Domaći nogometslužbena odluka

Mario Vušković suspendiran na četiri godine! Stigla najgora moguća vijest za bivšeg hajdukovca

Piše SPORT SD
27. kolovoza 2024. - 15:25

Mario Vušković (22) bit će kažnjen četiri godine – do jeseni 2026. Međunarodni sportski sud CAS u Lausannei donio je presudu u slučaju dopinga.

Prema informacijama Sportbilda, odvjetnici stranki obaviješteni su u utorak poslijepodne.

Inače, slučaj Vuškovića počeo je u rujnu 2022. godine, kada su Vušković i njegov suigrač Xavier Amaechi nakon treninga podvrgnuti dopinškoj kontroli. 

Spominjali su Vuškovićevi odvjetnici kasnije razne nepravilnosti kod davanja uzoraka, prekidanja "hladnog lanca" i još mnogo toga. 

Pratili smo ovdje u Hrvatskoj vijesti sa sjevera Njemačke, pisali su Nijemci o brojnim nelogičnostima cijele situacije. Sjetit ćete se sigurno, B uzorka, famoznog testera koji je urin preko vikenda odnio kući u svoj frižider, pa prekinutog "hladnog lanca" u transportu, WADA-e, NADA-e i još mnoštva toga. Nije bilo ni otiska uboda igle nigdje na koži, pa detektor laži koji je potvrdio da Mario nije svjesno uzimao doping...

Cijelo vrijeme je otvoreno tvrdio da je nevin. Klub, ali i svi suigrači su stali uz njega, poruke podrške su se redale. Svako malo se na terenu ili tribinama pokaže njegov broj 44. Nisu ga ni njegovi hajdukovci zaboravili, iz Splita su mu također dolazile riječi ohrabrenja.

Ipak, nije to ništa pomoglo, kada je došao dan presude suda Njemačkog nogometnog saveza, krajem ožujka 2023., proglašen je krivim uz dvogodišnju suspenziju.

Nema podijeljenih reakcija, navijači su bijesni zbog presude Vuškoviću: ‘Mladoj osobi se uništava život zbog sustava‘

Mnogi stručnjaci izrazili su svoje sumnje u presudu. pozivali se na nelogičnosti u procesu, ukazivali na prijašnje slučajeve sportaša koji su bili lažno pozitivni na EPO, ali bilo je prekasno za bilo kakve argumente.

- DFB sportski sud je uvjeren da analize A i B uzoraka urina igrača pokazuju prisutnost egzogenog eritropoetina ili skraćeno EPO-a. Ovo je zabranjena takozvana ‘nespecifična tvar‘, koja predstavlja kažnjivo kršenje antidopinških propisa DFB-a - zaključio je Stephan Oberholz, predsjednik sportskog suda DFB-a, uz napomenu: "Daljnje analize nisu potrebne."

Zanimljivo, isti taj sud je ponudio Vuškoviću primamljivu nagodbu: "samo" godinu dana suspenzije, pod uvjetom da prizna krivnju. Kada je odbio, "nalijepili" su mu dvije godine, nije igrač ni to prihvatio. Sada mu je CAS dao četiri godine.

Mogao je već igrati, biti natrag na terenu, ostaviti ovaj nered iza sebe i okrenuti se budućnosti. Sada se nogometu može vratiti tek krajem 2026. godine, ako je to uopće moguće.

Vijest je šokirala njegov klub, HSV, i brojne navijače koji su od početka bili uz njega. Izražavala je javnost sumnju u presudu DFB-ovog suda. "Zadnja nada" bio je švicarski Međunarodni sportski sud, ali je i famozni CAS presudio kontra mladog Vuškovića, označio kraj ove sage, svakako tužan za igrača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 05:21