stdClass Object ( [id] => 1248812 [title] => Livaković i Bounou vratari su o kojima govori nogometni svijet. Dominik je treneru Dedi kupio auto, Yassine ne želi govoriti engleski. Evo tko su oni i kako su se popeli na vrh [alias] => livakovic-i-bounou-vratari-su-o-kojima-govori-nogometni-svijet-dominik-je-treneru-dedi-kupio-auto-yassine-ne-zeli-govoriti-engleski-evo-tko-su-oni-i-kako-su-se-popeli-na-vrh [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatska nogometna reprezenatcija i njen plasman u polufinale Mundijala globalna je tema. A jedan od onih o kojima se najviše govori jest vratar hrvatske reprezentacije Dominik Livaković. Naravno da su glavni razlog za to obrane jedanaesteraca protiv Japana i Brazila, ali i odlične Livakovićeve obrane u regularnome dijelu utakmica.

Dvojica muškaraca u tamnim trenirkama sjede i razgovaraju u prostoriji nalik predvorju hotela - prvi je Luka Modrić, jedan od najboljih svjetskih nogometaša, a drugi Dominik Livaković, njegov suigrač iz hrvatske reprezentacije.

"Ne možeš griješiti? Svatko griješi. Moj osjećaj je da se bojiš pogriješiti, to je tvoj problem. Pa tko ne čini greške, molim te? Reci mi jednog. Čuj, ti si vratarčina, to moraš znati. Ti to znaš?", rekao mu je Modrić.

A Livaković je, čini se, dobro shvatio riječi svog kapetana, budući da se na Svjetskom prvenstvu u Kataru prometnuo u hobotnicu i jedan je od najzaslužnijih što su se "vatreni" plasirali u drugo uzastopno polufinale.

U osmini finala protiv Japana obranio je tri udarca u seriji jedanaesteraca, zatim je obranio devet udaraca brazilske momčadi te jedan jedanaesterac, zbog čega je bio u idealnoj postavi obje runde nokaut faze, piše Slobodan Maričić za BBC.

---

image

Livaković na jednom od treninga

Tom Dubravec/Cropix
---

"Ne znam kako bih ovo stvarno opisao", rekao je zbunjeni Livaković nakon pobjede nad slavnim "selesaom", kada mu je francuski L‘Equip dao desetku.

Uz Livakovića, jedan od vratarskih hitova Svjetskog prvenstva u Kataru je Marokanac Yassin Bounou - zvani Bono, vratar prve afričke reprezentacije u povijesti koja je izborila polufinale SP-a. U četvrtfinalu je Portugal bio veliki favorit protiv "Lavova s Atlasa", no Bono je i u tom susretu sačuvao mrežu. Na cijelom turniru primio je samo jedan gol, i to slučajno, kada mu je mrežu zatresao njegov suigrač.

"Promijenili smo mentalitet i generacija koja dolazi nakon nas znat će da marokanski nogometaši mogu napraviti čudo", rekao je Bono tijekom turnira.

Ovo je priča o dva vratara.

---

image

Mirni i ponizni vratar iz Zadra

Nelson Almeida/AFP
---

Dominik LIvaković, molitva pokojnim djedovima

Dominik Livaković rođen je 9. siječnja 1995. Dugogodišnji je vratar zagrebačkog Dinama. Majka mu je rodica Josipa Skoblara, bivšeg reprezentativca SFRJ i poznatog golgetera, koji je između ostalog igrao i za OFK Beograd. Mediji o Livakoviću uglavnom pišu kao o povučenom i skromnom momku, a rijetko govori o stvarima koje nemaju veze s nogometom.

On i njegova supruga Helena Livaković dali su jedan od rijetkih takvih intervjua u 2020. za Jutarnji list.

Dominik me posebno oduševio svojom duhovitošću, pogotovo zato što je u početku bio povučen, slabo govori i zaista nisam očekivala da će biti tako duhovit - rekla je Helena, tada studentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu Livakovićeva djevojka, a danas supruga.

Žive mirnim životom, a večeri uglavnom provode kod kuće uz Netflix, stoji u tekstu, dok mediji u Srbiji posljednjih dana ističu da su im na svadbi pjevali hrvatski pop glazbenik Petar Grašo i srbijanski folk pjevač Saša Matić.

---

image

Kud Brazilci nogom, Dominik Livaković skokom

Ina Fassbender/AFP
---

Livaković je upisao i studij koji je morao odustati zbog nogometa, no zanima ga karijera u diplomaciji i međunarodnim odnosima.

"Ali mislim da ništa ne propuštam jer živim nogometni san, samo živim po ustaljenim pravilima", rekao je tada Livaković govoreći o tome kako mu izgledaju dani. Ustaje oko osam i odmah ide na trening, ponekad i dva puta dnevno, a ne voli ići kasno spavati.

"Što se rutine tiče, uvijek se molim pokojnim djedovima da mi pomognu... To je nešto moje, intimno", naveo je.

Nježić, Subašić, Casillas

Jedan od najzaslužnijih za njegovu karijeru je Deda, kako je nadimak Željka Nježića, bivšeg trenera vratara. "Šaljem mu nekoliko puta poruke, a on me najčešće nazove i kaže ‘Deda, zašto mi šaljete poruke,nazovite me. Bojim se da mu ne smetam, a on će ‘Ma samo me nazovite u svako doba, jer vi ste mene stvorili‘", ispričao je Nježić za Večernji list 2021.

Livakoviću i jedan od njegovih kolega, kada su postali poznati vratari, Dedi se u znak zahvalnosti kupili automobil - Opel Corsu.

"Kad su mi predali auto, morao sam zvati sina iz Osijeka da me odveze kući jer su mi se noge tresle od uzbuđenja. Hvala im do neba, ovo mi je najljepši poklon u životu. Ne moramo naglašavati koliko mi to znači jer moj stari auto je iz 1991. godine... Do jučer sam vozio traktor, a sad je ovo avion", rekao je Nježić i rasplakao se. U srpnju 2021. Nježić je preminuo.

---

image

Trenuci Livakovićeve osobne i globalne slave

AFP
---

"Naučio me puno o životu, a skromnost je bila na prvom mjestu... I danas mi je skromnost glavna životna vrijednost", rekao je tada Livaković.

Osim Dede, Livaković je kao golmanske uzore naveo Danijela Subašića, bivšeg vratara "vatrenih", te dvojicu Španjolaca - Davida de Geu i Ikera Casillasa.

A upravo je Casillas ranije na Twitteru napisao da prati kako brani Livaković, što će hrvatski reprezentativac "pamtiti do kraja života".

"Zahvalio sam mu porukom na Instagramu i on mi je odgovorio. Nadam se da ćemo se jednog dana sresti", rekao je Livaković, piše BBC.

od zadra do zvijezda

Karijeru je započeo u rodnom Zadru - gdje je rođen i Modrić - odakle je prešao u NK Zagreb za koji je debitirao u seniorskom nogometu. U Dinamo je stigao 2015. godine, a debitirao je godinu dana kasnije u najvećem derbiju hrvatskog nogometa, protiv splitskog Hajduka. Tada je branio i penale.

Junak je bio i u utakmici kvalifikacija za Ligu prvaka 2020. protiv Cluja, kada je obranio jedan jedanaesterac u regularnom dijelu utakmice, a potom i jedan u sudačkoj nadoknadi. Dinamo je prošao dalje, ali je te sezone prošao "samo" u Europskoj ligi, gdje je Livaković također obranio jedanaesterac u utakmici protiv nizozemskog Feyenoorda.

Prije te utakmice vidio je Dedu.

---

image

Dominik i Helena Livaković na vjenčanju u Zadru u lipnju ove godine  

Luka Gerlanc/Cropix
---

"Razgovarali smo nakon što je obranio jedanaesterac i rekao sam mu da sam mu dao pozitivnu energiju i zato je dobro branio. ‘Deda, ako je tako, doći ću k tebi svaki put prije utakmice‘, rekao mi je Livi, ispričao je Nježić.

Za hrvatsku reprezentaciju debitirao je 2017., ali je tijekom kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. postao prvi vratar. A sad je svjetska zvijezda - pohvalio ga je i mentor Modrić.

"Livi je danas bio čudo. Pokazao je kakav je vratar, svaka mu čast, odveo nas je u četvrtfinale", rekao je Modrić nakon utakmice protiv Japana.

---

image

Yassine Bounou, uzori su mu Gianluigi Buffon i Edwin van der Sar

Karim Jaafar/AFP
---

Yassin Bounou, čuvar mreže ‘lavova s atlasa‘

"Dajte nam čudo", glasio je jedan od naslova u hrvatskom tisku uoči četvrtfinalne utakmice između Hrvatske i Brazila - i čudo se dogodilo. No ono što su marokanski nogometaši postigli na Svjetskom prvenstvu možda je i više od čuda.

Bili su u skupini s Hrvatskom, Belgijom i Kanadom, gdje im mnogi nisu davali šanse, a borili su se za prolazak u osminu finala. Ni tamo im nitko protiv Španjolske nije dao niti trunku šanse, ali su "lavovi s Atlasa" velikom borbom izborili penale.

Tu je na scenu stupio Bono, vratar španjolske Seville, koji je moćnim Španjolcima obranio dva penala (jedan je završio na stativi).

"Bilo je nevjerojatno, povijesni trenutak", rekao je Bono za ESPN nakon meča.

---

image

Bounou brani penal iskusnom Španjolcu Busquetsu

Karim Jaafar/AFP
---

"Nisam se toliko pripremao za penale - to je instinkt, malo sreće i to je to", dodao je vratar za kojeg na društvenim mrežama mnogi govore da je isti španjolski glumac Miguel Hernán, poznat kao Rio u seriji "Kuća od papira".

Maroko je tako postao četvrta afrička reprezentacija u povijesti koja je stigla do četvrtfinala - nakon Kameruna, Senegala i Gane - te prva arapska reprezentacija kojoj je to pošlo za rukom. Koliko to sve znači građanima Maroka, vidjelo se po velikom slavlju Marokanaca diljem svijeta, ali i na press konferenciji nakon same utakmice.

Jedan od marokanskih novinara gotovo je zaplakao dok je postavljao pitanja vrataru.

"Počinjemo shvaćati što ova pobjeda znači za Maroko, ali i za cijeli svijet... Osjetili smo nevjerojatnu podršku naših navijača i danas smo to iskoristili", rekao je Bono nakon utakmice.

uzori Buffon i van der Sar

Uslijedila je utakmica s Portugalom, kada je i Bono sačuvao mrežu, a na kraju je obranio i udarac slavnog Cristiana Ronalda, jednog od najvećih nogometaša u povijesti.

I evo polufinala, kada će na suprotnoj strani terena biti moćna Francuska, aktualni svjetski prvak.

"Ovdje smo da promijenimo način razmišljanja i okončamo inferiornost", rekao je Bono tijekom Svjetskog prvenstva, dodavši da je "Maroko spreman suočiti se sa bilo kim na svijetu".

Bono je rođen 5. travnja 1991. prilično daleko od Maroka - u Kanadi. U Maroko se preselio kao dijete, gdje je ubrzo počeo trenirati nogomet u Widad Casablanci, jednom od najpoznatijih marokanskih klubova.

---

image

Na društvenim mrežama mnogi govore da sliči španjolskome glumcu Miguelu Hernánu, poznat kao Rio u seriji ‘Kuća od papira‘

Karim Jaafar/AFP
---

Iako je volio biti igrač u polju, zbog svoje visine često su ga postavljali na gol, gdje je i ostao, a tijekom odrastanja volio je Gianluigija Buffona i Edwina van der Sara.

Iz Casablance je otišao u Atletico Madrid, pa Zaragozu, Gironu i Sevillu s kojom je 2020. godine osvojio Europsku ligu. Zanimljivu situaciju imao je u ožujku 2021. u utakmici protiv Valladolida, kada je u 93. minuti zabio gol iznenađenja.

U reprezentativnom nogometu mogao je braniti za Kanadu, za koju je imao poziv, ali je odabrao Maroko za koji je debitirao 2013. protiv Burkine Faso.

‘slabo divanim francuski‘

Medijsku pozornost privukao je tijekom Afričkog kupa nacija 2021. u Kamerunu, kada je odbio govoriti engleski i francuski na konferenciji za novinare budući da organizatori turnira nisu osigurali prevoditelja za arapski.

Veliki je ljubitelj argentinskog nogometa, navija za River Plate iz Buenos Airesa, jedan od najpoznatijih argentinskih klubova.

"Prva majica koju mi ​​je poklonio otac bila je iz Argentine", rekao je Bono ranije.

Njegova veza s Argentinom toliko je jaka da Bono govori španjolski s argentinskim naglaskom.

"Više sam Marokanac nego bilo što drugo, ali kad sam stigao u Španjolsku, naučio sam španjolski s Argentincima i završio s naglaskom", kaže Bono.

---

image

Fotografija koja sve govori, Bounou slavi, Ronaldo na koljenima

Manan Vatsyayana/AFP
---

Jedan od njegovih idola je Ariel Ortega, bivši argentinski igrač, zbog čega se njegov pas zove Ariel.

A sada su sve oči svijeta uprte u njega i Maroko, autsajdere koji su uspjeli srušiti divove. Jedno je sigurno - marokanski "lavovi" u polufinalu neće dopustiti "trikolorima" da ih lako ukrote. Možda Bono i u toj utakmici sačuva mrežu pa da još jedan bog padne na tjeme. A onda finale, potencijalno protiv "njegove Argentine", piše BBC.

Ni sposbnosti i obrane Dominika Livakovića nisu mogli učiniti ništa da zaustave Lionela Messija i Argentinu u pobjedi 3:0, što naravno ne umanjuje Livijevu ulogu i značaj na Mundijalu. Večeras ćemo vidjeti hoće li Yassin Bounou uspjeti zasutaviti Francuze i odvesti "lavove s Atlasa" do pobjede. Ili ćemo imati reprizu prvoga kola i ponovni susret Hrvatske i Maroka. Sačekajmo do večeras.

---

image

Sa sinom nakom pobjede nad Portugalom

Karim Jaafar/AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => heroji katara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => heroji katara 2 0 10769 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-14 12:31:53 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-14 14:12:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-14 14:12:22 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Livaković i Bounou vratari su o kojima govori nogometni svijet. Dominik je treneru Dedi kupio auto, Yassine ne želi govoriti engleski. Evo tko su oni i kako su se popeli na vrh [metakey] => katar 2022., zvijezde, vratari, dominik livaković, Yassin Bounou, hrvatska, Maroko [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23964547.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/22453994.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23982955.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23964946.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23964750.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23963947.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23986872.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23972167.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23971915.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23969746.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23947921.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23947678.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","AFP","Ina Fassbender\/AFP","Nelson Almeida\/AFP","Karim Jaafar\/AFP","Karim Jaafar\/AFP","Manan Vatsyayana\/AFP","Karim Jaafar\/AFP","Andrej Isakovic\/AFP","Karim Jaafar\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dominik Livakovi\u0107, heroj pobjeda protiv Japana i Brazila<\/p>","

Dominik i Helena Livakovi\u0107 na vjen\u010danju u Zadru u lipnju ove godine\u00a0\u00a0<\/p>","

Livakovi\u0107 na jednom od treninga<\/p>","

Trenuci Livakovi\u0107eve osobne i globalne slave<\/p>","

Kud Brazilci nogom, Dominik Livakovi\u0107 skokom<\/p>","

Mirni i ponizni vratar iz Zadra<\/p>","

Yassine Bounou, uzori su mu Gianluigi Buffon i Edwin van der Sar<\/p>","

Sa sinom nakom pobjede nad Portugalom<\/p>","

Fotografija koja sve govori, Bounou slavi, Ronaldo na koljenima<\/p>","

Na dru\u0161tvenim mre\u017eama mnogi govore da sli\u010di \u0161panjolskome glumcu Miguelu Hern\u00e1nu, poznat kao Rio u seriji \u2018Ku\u0107a od papira\u2018<\/p>","

Yassine Bounou zanimljiv je i slikarima<\/p>","

Bounou brani penal iskusnom \u0160panjolcu Busquetsu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_23964547_1920.jpg":"1920x1080","k_23964547_1280.jpg":"1280x1280","k_23964547_1024.jpg":"1024x1024","k_23964547_640.jpg":"640x640","k_23964547_480.jpg":"480x480","k_23964547_340.jpg":"340x340","k_23964547_220.jpg":"220x220","o_23964547_1280.jpg":"1280x851","o_23964547_1024.jpg":"1024x681","o_23964547_640.jpg":"640x425","o_23964547_480.jpg":"480x319","o_23964547_340.jpg":"340x226","o_23964547_220.jpg":"220x146","h_23964547_1280.jpg":"1280x854","h_23964547_1024.jpg":"1024x683","h_23964547_640.jpg":"640x427","h_23964547_480.jpg":"480x320","h_23964547_340.jpg":"340x227","h_23964547_220.jpg":"220x147","pp_23964547_1280.jpg":"1280x1628","pp_23964547_1024.jpg":"1024x1303","pp_23964547_640.jpg":"640x814","pp_23964547_480.jpg":"480x611","pp_23964547_340.jpg":"340x432","pp_23964547_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22453994_1920.jpg":"1920x1080","k_22453994_1280.jpg":"1280x1280","k_22453994_1024.jpg":"1024x1024","k_22453994_640.jpg":"640x640","k_22453994_480.jpg":"480x480","k_22453994_340.jpg":"340x340","k_22453994_220.jpg":"220x220","o_22453994_1280.jpg":"1280x853","o_22453994_1024.jpg":"1024x682","o_22453994_640.jpg":"640x426","o_22453994_480.jpg":"480x320","o_22453994_340.jpg":"340x226","o_22453994_220.jpg":"220x146","h_22453994_1280.jpg":"1280x854","h_22453994_1024.jpg":"1024x683","h_22453994_640.jpg":"640x427","h_22453994_480.jpg":"480x320","h_22453994_340.jpg":"340x227","h_22453994_220.jpg":"220x147","pp_22453994_1280.jpg":"1280x1628","pp_22453994_1024.jpg":"1024x1303","pp_22453994_640.jpg":"640x814","pp_22453994_480.jpg":"480x611","pp_22453994_340.jpg":"340x432","pp_22453994_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1235","hd_23982955_1920.jpg":"1920x1080","k_23982955_1280.jpg":"1280x1280","k_23982955_1024.jpg":"1024x1024","k_23982955_640.jpg":"640x640","k_23982955_480.jpg":"480x480","k_23982955_340.jpg":"340x340","k_23982955_220.jpg":"220x220","o_23982955_1280.jpg":"1280x823","o_23982955_1024.jpg":"1024x658","o_23982955_640.jpg":"640x411","o_23982955_480.jpg":"480x308","o_23982955_340.jpg":"340x218","o_23982955_220.jpg":"220x141","h_23982955_1280.jpg":"1280x854","h_23982955_1024.jpg":"1024x683","h_23982955_640.jpg":"640x427","h_23982955_480.jpg":"480x320","h_23982955_340.jpg":"340x227","h_23982955_220.jpg":"220x147","pp_23982955_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982955_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982955_640.jpg":"640x814","pp_23982955_480.jpg":"480x611","pp_23982955_340.jpg":"340x432","pp_23982955_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23964946_1920.jpg":"1920x1080","k_23964946_1280.jpg":"1280x1280","k_23964946_1024.jpg":"1024x1024","k_23964946_640.jpg":"640x640","k_23964946_480.jpg":"480x480","k_23964946_340.jpg":"340x340","k_23964946_220.jpg":"220x220","o_23964946_1280.jpg":"1280x853","o_23964946_1024.jpg":"1024x682","o_23964946_640.jpg":"640x426","o_23964946_480.jpg":"480x320","o_23964946_340.jpg":"340x226","o_23964946_220.jpg":"220x146","h_23964946_1280.jpg":"1280x854","h_23964946_1024.jpg":"1024x683","h_23964946_640.jpg":"640x427","h_23964946_480.jpg":"480x320","h_23964946_340.jpg":"340x227","h_23964946_220.jpg":"220x147","pp_23964946_1280.jpg":"1280x1628","pp_23964946_1024.jpg":"1024x1303","pp_23964946_640.jpg":"640x814","pp_23964946_480.jpg":"480x611","pp_23964946_340.jpg":"340x432","pp_23964946_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23964750_1920.jpg":"1920x1080","k_23964750_1280.jpg":"1280x1280","k_23964750_1024.jpg":"1024x1024","k_23964750_640.jpg":"640x640","k_23964750_480.jpg":"480x480","k_23964750_340.jpg":"340x340","k_23964750_220.jpg":"220x220","o_23964750_1280.jpg":"1280x853","o_23964750_1024.jpg":"1024x682","o_23964750_640.jpg":"640x426","o_23964750_480.jpg":"480x320","o_23964750_340.jpg":"340x226","o_23964750_220.jpg":"220x146","h_23964750_1280.jpg":"1280x854","h_23964750_1024.jpg":"1024x683","h_23964750_640.jpg":"640x427","h_23964750_480.jpg":"480x320","h_23964750_340.jpg":"340x227","h_23964750_220.jpg":"220x147","pp_23964750_1280.jpg":"1280x1628","pp_23964750_1024.jpg":"1024x1303","pp_23964750_640.jpg":"640x814","pp_23964750_480.jpg":"480x611","pp_23964750_340.jpg":"340x432","pp_23964750_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23963947_1920.jpg":"1920x1080","k_23963947_1280.jpg":"1280x1280","k_23963947_1024.jpg":"1024x1024","k_23963947_640.jpg":"640x640","k_23963947_480.jpg":"480x480","k_23963947_340.jpg":"340x340","k_23963947_220.jpg":"220x220","o_23963947_1280.jpg":"1280x853","o_23963947_1024.jpg":"1024x682","o_23963947_640.jpg":"640x426","o_23963947_480.jpg":"480x320","o_23963947_340.jpg":"340x226","o_23963947_220.jpg":"220x146","h_23963947_1280.jpg":"1280x854","h_23963947_1024.jpg":"1024x683","h_23963947_640.jpg":"640x427","h_23963947_480.jpg":"480x320","h_23963947_340.jpg":"340x227","h_23963947_220.jpg":"220x147","pp_23963947_1280.jpg":"1280x1628","pp_23963947_1024.jpg":"1024x1303","pp_23963947_640.jpg":"640x814","pp_23963947_480.jpg":"480x611","pp_23963947_340.jpg":"340x432","pp_23963947_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1285","hd_23986872_1920.jpg":"1920x1080","k_23986872_1280.jpg":"1280x1280","k_23986872_1024.jpg":"1024x1024","k_23986872_640.jpg":"640x640","k_23986872_480.jpg":"480x480","k_23986872_340.jpg":"340x340","k_23986872_220.jpg":"220x220","o_23986872_1280.jpg":"1280x856","o_23986872_1024.jpg":"1024x685","o_23986872_640.jpg":"640x428","o_23986872_480.jpg":"480x321","o_23986872_340.jpg":"340x227","o_23986872_220.jpg":"220x147","h_23986872_1280.jpg":"1280x854","h_23986872_1024.jpg":"1024x683","h_23986872_640.jpg":"640x427","h_23986872_480.jpg":"480x320","h_23986872_340.jpg":"340x227","h_23986872_220.jpg":"220x147","pp_23986872_1280.jpg":"1280x1628","pp_23986872_1024.jpg":"1024x1303","pp_23986872_640.jpg":"640x814","pp_23986872_480.jpg":"480x611","pp_23986872_340.jpg":"340x432","pp_23986872_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23972167_1920.jpg":"1920x1080","k_23972167_1280.jpg":"1280x1280","k_23972167_1024.jpg":"1024x1024","k_23972167_640.jpg":"640x640","k_23972167_480.jpg":"480x480","k_23972167_340.jpg":"340x340","k_23972167_220.jpg":"220x220","o_23972167_1280.jpg":"1280x853","o_23972167_1024.jpg":"1024x682","o_23972167_640.jpg":"640x426","o_23972167_480.jpg":"480x320","o_23972167_340.jpg":"340x226","o_23972167_220.jpg":"220x146","h_23972167_1280.jpg":"1280x854","h_23972167_1024.jpg":"1024x683","h_23972167_640.jpg":"640x427","h_23972167_480.jpg":"480x320","h_23972167_340.jpg":"340x227","h_23972167_220.jpg":"220x147","pp_23972167_1280.jpg":"1280x1628","pp_23972167_1024.jpg":"1024x1303","pp_23972167_640.jpg":"640x814","pp_23972167_480.jpg":"480x611","pp_23972167_340.jpg":"340x432","pp_23972167_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23971915_1920.jpg":"1920x1080","k_23971915_1280.jpg":"1280x1280","k_23971915_1024.jpg":"1024x1024","k_23971915_640.jpg":"640x640","k_23971915_480.jpg":"480x480","k_23971915_340.jpg":"340x340","k_23971915_220.jpg":"220x220","o_23971915_1280.jpg":"1280x853","o_23971915_1024.jpg":"1024x682","o_23971915_640.jpg":"640x426","o_23971915_480.jpg":"480x320","o_23971915_340.jpg":"340x226","o_23971915_220.jpg":"220x146","h_23971915_1280.jpg":"1280x854","h_23971915_1024.jpg":"1024x683","h_23971915_640.jpg":"640x427","h_23971915_480.jpg":"480x320","h_23971915_340.jpg":"340x227","h_23971915_220.jpg":"220x147","pp_23971915_1280.jpg":"1280x1628","pp_23971915_1024.jpg":"1024x1303","pp_23971915_640.jpg":"640x814","pp_23971915_480.jpg":"480x611","pp_23971915_340.jpg":"340x432","pp_23971915_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23969746_1920.jpg":"1920x1080","k_23969746_1280.jpg":"1280x1280","k_23969746_1024.jpg":"1024x1024","k_23969746_640.jpg":"640x640","k_23969746_480.jpg":"480x480","k_23969746_340.jpg":"340x340","k_23969746_220.jpg":"220x220","o_23969746_1280.jpg":"1280x853","o_23969746_1024.jpg":"1024x682","o_23969746_640.jpg":"640x426","o_23969746_480.jpg":"480x320","o_23969746_340.jpg":"340x226","o_23969746_220.jpg":"220x146","h_23969746_1280.jpg":"1280x854","h_23969746_1024.jpg":"1024x683","h_23969746_640.jpg":"640x427","h_23969746_480.jpg":"480x320","h_23969746_340.jpg":"340x227","h_23969746_220.jpg":"220x147","pp_23969746_1280.jpg":"1280x1628","pp_23969746_1024.jpg":"1024x1303","pp_23969746_640.jpg":"640x814","pp_23969746_480.jpg":"480x611","pp_23969746_340.jpg":"340x432","pp_23969746_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23947921_1920.jpg":"1920x1080","k_23947921_1280.jpg":"1280x1280","k_23947921_1024.jpg":"1024x1024","k_23947921_640.jpg":"640x640","k_23947921_480.jpg":"480x480","k_23947921_340.jpg":"340x340","k_23947921_220.jpg":"220x220","o_23947921_1280.jpg":"1280x853","o_23947921_1024.jpg":"1024x682","o_23947921_640.jpg":"640x426","o_23947921_480.jpg":"480x320","o_23947921_340.jpg":"340x226","o_23947921_220.jpg":"220x146","h_23947921_1280.jpg":"1280x854","h_23947921_1024.jpg":"1024x683","h_23947921_640.jpg":"640x427","h_23947921_480.jpg":"480x320","h_23947921_340.jpg":"340x227","h_23947921_220.jpg":"220x147","pp_23947921_1280.jpg":"1280x1628","pp_23947921_1024.jpg":"1024x1303","pp_23947921_640.jpg":"640x814","pp_23947921_480.jpg":"480x611","pp_23947921_340.jpg":"340x432","pp_23947921_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23947678_1920.jpg":"1920x1080","k_23947678_1280.jpg":"1280x1280","k_23947678_1024.jpg":"1024x1024","k_23947678_640.jpg":"640x640","k_23947678_480.jpg":"480x480","k_23947678_340.jpg":"340x340","k_23947678_220.jpg":"220x220","o_23947678_1280.jpg":"1280x853","o_23947678_1024.jpg":"1024x682","o_23947678_640.jpg":"640x426","o_23947678_480.jpg":"480x320","o_23947678_340.jpg":"340x226","o_23947678_220.jpg":"220x146","h_23947678_1280.jpg":"1280x854","h_23947678_1024.jpg":"1024x683","h_23947678_640.jpg":"640x427","h_23947678_480.jpg":"480x320","h_23947678_340.jpg":"340x227","h_23947678_220.jpg":"220x147","pp_23947678_1280.jpg":"1280x1628","pp_23947678_1024.jpg":"1024x1303","pp_23947678_640.jpg":"640x814","pp_23947678_480.jpg":"480x611","pp_23947678_340.jpg":"340x432","pp_23947678_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7986083 Threads: 1 Questions: 1659332280 Slow queries: 4934116 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111990836 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) ) [link] => /sport/domaci-nogomet/livakovic-i-bounou-vratari-su-o-kojima-govori-nogometni-svijet-dominik-je-treneru-dedi-kupio-auto-yassine-ne-zeli-govoriti-engleski-evo-tko-su-oni-i-kako-su-se-popeli-na-vrh-1248812 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/livakovic-i-bounou-vratari-su-o-kojima-govori-nogometni-svijet-dominik-je-treneru-dedi-kupio-auto-yassine-ne-zeli-govoriti-engleski-evo-tko-su-oni-i-kako-su-se-popeli-na-vrh-1248812?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 624934 [name] => katar 2022. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-07 19:22:59 [main_article_id] => 0 [alias] => katar-2022 [link] => /tag/katar-2022 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 322028 [name] => zvijezde [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zvijezde [link] => /tag/zvijezde ) [2] => stdClass Object ( [id] => 330850 [name] => vratari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vratari [link] => /tag/vratari ) [3] => stdClass Object ( [id] => 282185 [name] => dominik livaković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dominik-livakovic [link] => /tag/dominik-livakovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 700035 [name] => Yassin Bounou [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-14 15:12:56 [main_article_id] => 0 [alias] => yassin-bounou [link] => /tag/yassin-bounou ) [5] => stdClass Object ( [id] => 283328 [name] => hrvatska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska [link] => /tag/hrvatska ) [6] => stdClass Object ( [id] => 282659 [name] => Maroko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maroko [link] => /tag/maroko ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => heroji katara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Livaković i Bounou vratari su o kojima govori nogometni svijet. Dominik je treneru Dedi kupio auto, Yassine ne želi govoriti engleski. Evo tko su oni i kako su se popeli na vrh [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23964547.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Dominik Livaković, heroj pobjeda protiv Japana i Brazila

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23964547.jpg [title] =>

Dominik Livaković, heroj pobjeda protiv Japana i Brazila

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/22453994.jpg [title] =>

Dominik i Helena Livaković na vjenčanju u Zadru u lipnju ove godine  

Luka Gerlanc/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23982955.jpg [title] =>

Livaković na jednom od treninga

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23964946.jpg [title] =>

Trenuci Livakovićeve osobne i globalne slave

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23964750.jpg [title] =>

Kud Brazilci nogom, Dominik Livaković skokom

Ina Fassbender/AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23963947.jpg [title] =>

Mirni i ponizni vratar iz Zadra

Nelson Almeida/AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23986872.jpg [title] =>

Yassine Bounou, uzori su mu Gianluigi Buffon i Edwin van der Sar

Karim Jaafar/AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23972167.jpg [title] =>

Sa sinom nakom pobjede nad Portugalom

Karim Jaafar/AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23971915.jpg [title] =>

Fotografija koja sve govori, Bounou slavi, Ronaldo na koljenima

Manan Vatsyayana/AFP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23969746.jpg [title] =>

Na društvenim mrežama mnogi govore da sliči španjolskome glumcu Miguelu Hernánu, poznat kao Rio u seriji ‘Kuća od papira‘

Karim Jaafar/AFP ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23947921.jpg [title] =>

Yassine Bounou zanimljiv je i slikarima

Andrej Isakovic/AFP ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23947678.jpg [title] =>

Bounou brani penal iskusnom Španjolcu Busquetsu

Karim Jaafar/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatska nogometna reprezenatcija i njen plasman u polufinale Mundijala globalna je tema. A jedan od onih o kojima se najviše govori jest vratar hrvatske reprezentacije Dominik Livaković. Naravno da su glavni razlog za to obrane jedanaesteraca protiv Japana i Brazila, ali i odlične Livakovićeve obrane u regularnome dijelu utakmica.

Dvojica muškaraca u tamnim trenirkama sjede i razgovaraju u prostoriji nalik predvorju hotela - prvi je Luka Modrić, jedan od najboljih svjetskih nogometaša, a drugi Dominik Livaković, njegov suigrač iz hrvatske reprezentacije.

"Ne možeš griješiti? Svatko griješi. Moj osjećaj je da se bojiš pogriješiti, to je tvoj problem. Pa tko ne čini greške, molim te? Reci mi jednog. Čuj, ti si vratarčina, to moraš znati. Ti to znaš?", rekao mu je Modrić.

A Livaković je, čini se, dobro shvatio riječi svog kapetana, budući da se na Svjetskom prvenstvu u Kataru prometnuo u hobotnicu i jedan je od najzaslužnijih što su se "vatreni" plasirali u drugo uzastopno polufinale.

U osmini finala protiv Japana obranio je tri udarca u seriji jedanaesteraca, zatim je obranio devet udaraca brazilske momčadi te jedan jedanaesterac, zbog čega je bio u idealnoj postavi obje runde nokaut faze, piše Slobodan Maričić za BBC.

---

image

Livaković na jednom od treninga

Tom Dubravec/Cropix
---

"Ne znam kako bih ovo stvarno opisao", rekao je zbunjeni Livaković nakon pobjede nad slavnim "selesaom", kada mu je francuski L‘Equip dao desetku.

Uz Livakovića, jedan od vratarskih hitova Svjetskog prvenstva u Kataru je Marokanac Yassin Bounou - zvani Bono, vratar prve afričke reprezentacije u povijesti koja je izborila polufinale SP-a. U četvrtfinalu je Portugal bio veliki favorit protiv "Lavova s Atlasa", no Bono je i u tom susretu sačuvao mrežu. Na cijelom turniru primio je samo jedan gol, i to slučajno, kada mu je mrežu zatresao njegov suigrač.

"Promijenili smo mentalitet i generacija koja dolazi nakon nas znat će da marokanski nogometaši mogu napraviti čudo", rekao je Bono tijekom turnira.

Ovo je priča o dva vratara.

---

image

Mirni i ponizni vratar iz Zadra

Nelson Almeida/AFP
---

Dominik LIvaković, molitva pokojnim djedovima

Dominik Livaković rođen je 9. siječnja 1995. Dugogodišnji je vratar zagrebačkog Dinama. Majka mu je rodica Josipa Skoblara, bivšeg reprezentativca SFRJ i poznatog golgetera, koji je između ostalog igrao i za OFK Beograd. Mediji o Livakoviću uglavnom pišu kao o povučenom i skromnom momku, a rijetko govori o stvarima koje nemaju veze s nogometom.

On i njegova supruga Helena Livaković dali su jedan od rijetkih takvih intervjua u 2020. za Jutarnji list.

Dominik me posebno oduševio svojom duhovitošću, pogotovo zato što je u početku bio povučen, slabo govori i zaista nisam očekivala da će biti tako duhovit - rekla je Helena, tada studentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu Livakovićeva djevojka, a danas supruga.

Žive mirnim životom, a večeri uglavnom provode kod kuće uz Netflix, stoji u tekstu, dok mediji u Srbiji posljednjih dana ističu da su im na svadbi pjevali hrvatski pop glazbenik Petar Grašo i srbijanski folk pjevač Saša Matić.

---

image

Kud Brazilci nogom, Dominik Livaković skokom

Ina Fassbender/AFP
---

Livaković je upisao i studij koji je morao odustati zbog nogometa, no zanima ga karijera u diplomaciji i međunarodnim odnosima.

"Ali mislim da ništa ne propuštam jer živim nogometni san, samo živim po ustaljenim pravilima", rekao je tada Livaković govoreći o tome kako mu izgledaju dani. Ustaje oko osam i odmah ide na trening, ponekad i dva puta dnevno, a ne voli ići kasno spavati.

"Što se rutine tiče, uvijek se molim pokojnim djedovima da mi pomognu... To je nešto moje, intimno", naveo je.

Nježić, Subašić, Casillas

Jedan od najzaslužnijih za njegovu karijeru je Deda, kako je nadimak Željka Nježića, bivšeg trenera vratara. "Šaljem mu nekoliko puta poruke, a on me najčešće nazove i kaže ‘Deda, zašto mi šaljete poruke,nazovite me. Bojim se da mu ne smetam, a on će ‘Ma samo me nazovite u svako doba, jer vi ste mene stvorili‘", ispričao je Nježić za Večernji list 2021.

Livakoviću i jedan od njegovih kolega, kada su postali poznati vratari, Dedi se u znak zahvalnosti kupili automobil - Opel Corsu.

"Kad su mi predali auto, morao sam zvati sina iz Osijeka da me odveze kući jer su mi se noge tresle od uzbuđenja. Hvala im do neba, ovo mi je najljepši poklon u životu. Ne moramo naglašavati koliko mi to znači jer moj stari auto je iz 1991. godine... Do jučer sam vozio traktor, a sad je ovo avion", rekao je Nježić i rasplakao se. U srpnju 2021. Nježić je preminuo.

---

image

Trenuci Livakovićeve osobne i globalne slave

AFP
---

"Naučio me puno o životu, a skromnost je bila na prvom mjestu... I danas mi je skromnost glavna životna vrijednost", rekao je tada Livaković.

Osim Dede, Livaković je kao golmanske uzore naveo Danijela Subašića, bivšeg vratara "vatrenih", te dvojicu Španjolaca - Davida de Geu i Ikera Casillasa.

A upravo je Casillas ranije na Twitteru napisao da prati kako brani Livaković, što će hrvatski reprezentativac "pamtiti do kraja života".

"Zahvalio sam mu porukom na Instagramu i on mi je odgovorio. Nadam se da ćemo se jednog dana sresti", rekao je Livaković, piše BBC.

od zadra do zvijezda

Karijeru je započeo u rodnom Zadru - gdje je rođen i Modrić - odakle je prešao u NK Zagreb za koji je debitirao u seniorskom nogometu. U Dinamo je stigao 2015. godine, a debitirao je godinu dana kasnije u najvećem derbiju hrvatskog nogometa, protiv splitskog Hajduka. Tada je branio i penale.

Junak je bio i u utakmici kvalifikacija za Ligu prvaka 2020. protiv Cluja, kada je obranio jedan jedanaesterac u regularnom dijelu utakmice, a potom i jedan u sudačkoj nadoknadi. Dinamo je prošao dalje, ali je te sezone prošao "samo" u Europskoj ligi, gdje je Livaković također obranio jedanaesterac u utakmici protiv nizozemskog Feyenoorda.

Prije te utakmice vidio je Dedu.

---

image

Dominik i Helena Livaković na vjenčanju u Zadru u lipnju ove godine  

Luka Gerlanc/Cropix
---

"Razgovarali smo nakon što je obranio jedanaesterac i rekao sam mu da sam mu dao pozitivnu energiju i zato je dobro branio. ‘Deda, ako je tako, doći ću k tebi svaki put prije utakmice‘, rekao mi je Livi, ispričao je Nježić.

Za hrvatsku reprezentaciju debitirao je 2017., ali je tijekom kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. postao prvi vratar. A sad je svjetska zvijezda - pohvalio ga je i mentor Modrić.

"Livi je danas bio čudo. Pokazao je kakav je vratar, svaka mu čast, odveo nas je u četvrtfinale", rekao je Modrić nakon utakmice protiv Japana.

---

image

Yassine Bounou, uzori su mu Gianluigi Buffon i Edwin van der Sar

Karim Jaafar/AFP
---

Yassin Bounou, čuvar mreže ‘lavova s atlasa‘

"Dajte nam čudo", glasio je jedan od naslova u hrvatskom tisku uoči četvrtfinalne utakmice između Hrvatske i Brazila - i čudo se dogodilo. No ono što su marokanski nogometaši postigli na Svjetskom prvenstvu možda je i više od čuda.

Bili su u skupini s Hrvatskom, Belgijom i Kanadom, gdje im mnogi nisu davali šanse, a borili su se za prolazak u osminu finala. Ni tamo im nitko protiv Španjolske nije dao niti trunku šanse, ali su "lavovi s Atlasa" velikom borbom izborili penale.

Tu je na scenu stupio Bono, vratar španjolske Seville, koji je moćnim Španjolcima obranio dva penala (jedan je završio na stativi).

"Bilo je nevjerojatno, povijesni trenutak", rekao je Bono za ESPN nakon meča.

---

image

Bounou brani penal iskusnom Španjolcu Busquetsu

Karim Jaafar/AFP
---

"Nisam se toliko pripremao za penale - to je instinkt, malo sreće i to je to", dodao je vratar za kojeg na društvenim mrežama mnogi govore da je isti španjolski glumac Miguel Hernán, poznat kao Rio u seriji "Kuća od papira".

Maroko je tako postao četvrta afrička reprezentacija u povijesti koja je stigla do četvrtfinala - nakon Kameruna, Senegala i Gane - te prva arapska reprezentacija kojoj je to pošlo za rukom. Koliko to sve znači građanima Maroka, vidjelo se po velikom slavlju Marokanaca diljem svijeta, ali i na press konferenciji nakon same utakmice.

Jedan od marokanskih novinara gotovo je zaplakao dok je postavljao pitanja vrataru.

"Počinjemo shvaćati što ova pobjeda znači za Maroko, ali i za cijeli svijet... Osjetili smo nevjerojatnu podršku naših navijača i danas smo to iskoristili", rekao je Bono nakon utakmice.

uzori Buffon i van der Sar

Uslijedila je utakmica s Portugalom, kada je i Bono sačuvao mrežu, a na kraju je obranio i udarac slavnog Cristiana Ronalda, jednog od najvećih nogometaša u povijesti.

I evo polufinala, kada će na suprotnoj strani terena biti moćna Francuska, aktualni svjetski prvak.

"Ovdje smo da promijenimo način razmišljanja i okončamo inferiornost", rekao je Bono tijekom Svjetskog prvenstva, dodavši da je "Maroko spreman suočiti se sa bilo kim na svijetu".

Bono je rođen 5. travnja 1991. prilično daleko od Maroka - u Kanadi. U Maroko se preselio kao dijete, gdje je ubrzo počeo trenirati nogomet u Widad Casablanci, jednom od najpoznatijih marokanskih klubova.

---

image

Na društvenim mrežama mnogi govore da sliči španjolskome glumcu Miguelu Hernánu, poznat kao Rio u seriji ‘Kuća od papira‘

Karim Jaafar/AFP
---

Iako je volio biti igrač u polju, zbog svoje visine često su ga postavljali na gol, gdje je i ostao, a tijekom odrastanja volio je Gianluigija Buffona i Edwina van der Sara.

Iz Casablance je otišao u Atletico Madrid, pa Zaragozu, Gironu i Sevillu s kojom je 2020. godine osvojio Europsku ligu. Zanimljivu situaciju imao je u ožujku 2021. u utakmici protiv Valladolida, kada je u 93. minuti zabio gol iznenađenja.

U reprezentativnom nogometu mogao je braniti za Kanadu, za koju je imao poziv, ali je odabrao Maroko za koji je debitirao 2013. protiv Burkine Faso.

‘slabo divanim francuski‘

Medijsku pozornost privukao je tijekom Afričkog kupa nacija 2021. u Kamerunu, kada je odbio govoriti engleski i francuski na konferenciji za novinare budući da organizatori turnira nisu osigurali prevoditelja za arapski.

Veliki je ljubitelj argentinskog nogometa, navija za River Plate iz Buenos Airesa, jedan od najpoznatijih argentinskih klubova.

"Prva majica koju mi ​​je poklonio otac bila je iz Argentine", rekao je Bono ranije.

Njegova veza s Argentinom toliko je jaka da Bono govori španjolski s argentinskim naglaskom.

"Više sam Marokanac nego bilo što drugo, ali kad sam stigao u Španjolsku, naučio sam španjolski s Argentincima i završio s naglaskom", kaže Bono.

---

image

Fotografija koja sve govori, Bounou slavi, Ronaldo na koljenima

Manan Vatsyayana/AFP
---

Jedan od njegovih idola je Ariel Ortega, bivši argentinski igrač, zbog čega se njegov pas zove Ariel.

A sada su sve oči svijeta uprte u njega i Maroko, autsajdere koji su uspjeli srušiti divove. Jedno je sigurno - marokanski "lavovi" u polufinalu neće dopustiti "trikolorima" da ih lako ukrote. Možda Bono i u toj utakmici sačuva mrežu pa da još jedan bog padne na tjeme. A onda finale, potencijalno protiv "njegove Argentine", piše BBC.

Ni sposbnosti i obrane Dominika Livakovića nisu mogli učiniti ništa da zaustave Lionela Messija i Argentinu u pobjedi 3:0, što naravno ne umanjuje Livijevu ulogu i značaj na Mundijalu. Večeras ćemo vidjeti hoće li Yassin Bounou uspjeti zasutaviti Francuze i odvesti "lavove s Atlasa" do pobjede. Ili ćemo imati reprizu prvoga kola i ponovni susret Hrvatske i Maroka. Sačekajmo do večeras.

---

image

Sa sinom nakom pobjede nad Portugalom

Karim Jaafar/AFP
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Tom Dubravec/Cropix AFP Ina Fassbender/AFP Nelson Almeida/AFP Karim Jaafar/AFP Karim Jaafar/AFP Manan Vatsyayana/AFP Karim Jaafar/AFP Andrej Isakovic/AFP Karim Jaafar/AFP
Tom Dubravec/Cropix

Dominik Livaković, heroj pobjeda protiv Japana i Brazila

Luka Gerlanc/Cropix

Dominik i Helena Livaković na vjenčanju u Zadru u lipnju ove godine  

Tom Dubravec/Cropix

Livaković na jednom od treninga

AFP

Trenuci Livakovićeve osobne i globalne slave

Ina Fassbender/AFP

Kud Brazilci nogom, Dominik Livaković skokom

Nelson Almeida/AFP

Mirni i ponizni vratar iz Zadra

Karim Jaafar/AFP

Yassine Bounou, uzori su mu Gianluigi Buffon i Edwin van der Sar

Karim Jaafar/AFP

Sa sinom nakom pobjede nad Portugalom

Manan Vatsyayana/AFP

Fotografija koja sve govori, Bounou slavi, Ronaldo na koljenima

Karim Jaafar/AFP

Na društvenim mrežama mnogi govore da sliči španjolskome glumcu Miguelu Hernánu, poznat kao Rio u seriji ‘Kuća od papira‘

Andrej Isakovic/AFP

Yassine Bounou zanimljiv je i slikarima

Karim Jaafar/AFP

Bounou brani penal iskusnom Španjolcu Busquetsu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/livakovic-i-bounou-vratari-su-o-kojima-govori-nogometni-svijet-dominik-je-treneru-dedi-kupio-auto-yassine-ne-zeli-govoriti-engleski-evo-tko-su-oni-i-kako-su-se-popeli-na-vrh-1248812 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b55ed8b394866565a0b596031b0a5ddfa752468f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Livakovi%C4%87+i+Bounou+vratari+su+o+kojima+govori+nogometni+svijet.+Dominik+je+treneru+Dedi+kupio+auto%2C+Yassine+ne+%C5%BEeli+govoriti+engleski.+Evo+tko+su+oni+i+kako+su+se+popeli+na+vrh&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Flivakovic-i-bounou-vratari-su-o-kojima-govori-nogometni-svijet-dominik-je-treneru-dedi-kupio-auto-yassine-ne-zeli-govoriti-engleski-evo-tko-su-oni-i-kako-su-se-popeli-na-vrh-1248812 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Flivakovic-i-bounou-vratari-su-o-kojima-govori-nogometni-svijet-dominik-je-treneru-dedi-kupio-auto-yassine-ne-zeli-govoriti-engleski-evo-tko-su-oni-i-kako-su-se-popeli-na-vrh-1248812 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => heroji katara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometheroji katara

Livaković i Bounou vratari su o kojima govori nogometni svijet. Dominik je treneru Dedi kupio auto, Yassine ne želi govoriti engleski. Evo tko su oni i kako su se popeli na vrh

Piše PSD
14. prosinca 2022. - 15:12

Hrvatska nogometna reprezenatcija i njen plasman u polufinale Mundijala globalna je tema. A jedan od onih o kojima se najviše govori jest vratar hrvatske reprezentacije Dominik Livaković. Naravno da su glavni razlog za to obrane jedanaesteraca protiv Japana i Brazila, ali i odlične Livakovićeve obrane u regularnome dijelu utakmica.

Dvojica muškaraca u tamnim trenirkama sjede i razgovaraju u prostoriji nalik predvorju hotela - prvi je Luka Modrić, jedan od najboljih svjetskih nogometaša, a drugi Dominik Livaković, njegov suigrač iz hrvatske reprezentacije.

"Ne možeš griješiti? Svatko griješi. Moj osjećaj je da se bojiš pogriješiti, to je tvoj problem. Pa tko ne čini greške, molim te? Reci mi jednog. Čuj, ti si vratarčina, to moraš znati. Ti to znaš?", rekao mu je Modrić....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 20:12