StoryEditorOCM
Domaći nogometVrsni strateg

Kakav propust, najdugovječniji trener HNL-a obilježio važan trenutak, klub mu nije ni čestitao

Piše Predrag Jurišić/SN
5. veljače 2024. - 10:05

Dva su slobodna dana dobili nogometaši Lokomotive nakon remija protiv Varaždina i na Kajzerici će se okupiti u ponedjeljak. Pred Lokosima su četiri teška iskušenja u veljači (Dinamo, Rijeka, dvaput Osijek) i trener Silvijo Čabraja (55) odlučio je svojim nogometašima podariti slobodni vikend, kako bi malo odagnali misli od nogometa i posvetili se privatnom životu - pišu Sportske novosti.

Vrsni strateg Lokosa najdugovječniji je trener u HNL-u, na klupu kluba s Kajzerice sjeo je 8. lipnja 2021. godine, teče treća sezona Čabrajina odličnog vođenja momčadi, u ove je dvije i pol godine promovirao niz mladih nogometaša i donio klubu veliki novac od transfera. Sjajna suradnja s bratom Juricom, koji jednako uspješno godinama vodi klupsku Omladinsku školu, temelj je Lokomotivine egzistencije i na braći Čabraja počiva život kluba s Kajzerice.

Stoga je neugodno iznenađenje bilo da Lokomotiva u petak uoči utakmice s Varaždinom nije obilježila raritetan podatak, raritetan ne samo za hrvatske nogometne prilike.

Utakmica s Varaždinom, naime, bila je Čabrajina 101. na klupi Lokomotive, ostvario je 35 pobjeda, po 33 puta je remizirao i bio poražen, uz razliku pogodaka 153:141.

Čabrajin je trenerski potencijal definitivno prerastao Lokomotivine ambicije i teško je vjerovati da će ostati na Kajzerici

Jubilarnu je stotku “razbio” tjedan prije u Velikoj Gorici (2:1 pobjeda) i očekivalo se da će prije Varaždina dobiti barem kurtoazni stisak ruke i buket cvijeća kao zahvalu za sve što je napravio za klub. Igrači za “stotke” obično dobivaju uramljene dresove s tim brojem, čak je i tehnički direktor Igor Cvetković nedavno dobio dres s brojem 500 za toliki broj utakmica na klupi Lokosa. No, Čabrajin nemali i još kako neuobičajeni jubilej ipak nitko na Kajzerici nije obilježio...

Zašto? Nisu znali, nisu željeli ili htjeli...? Apsolutno je nevažno. Ali taj golemi propust jasno pokazuje kakav podcjenjivački stav klupski “gazda” ima prema svom treneru. No sve će to kad-tad doći na naplatu, takvi propusti isključivo govore o klubu i onome tko ga vodi.

Čabraja je, podsjetimo, nedavno izabran za najboljeg europskog trenera za razvoj mladih igrača! Objavljeno je to na nogometnom portalu Transferroom, uz obrazloženje da je čak 95 posto igrača koje Čabraja stavlja u momčad prošlo kroz Lokomotivinu omladinsku školu. Transferroom je prilikom sastavljanja rang-liste koristio ove kriterije: prosječna dob početnog sastava, postotak minuta koji trener daje igračima mlađima od 24 godine, kao i broj debija mladih igrača u utakmicama prve momčadi.

Prosječna dob Lokomotivinih igrača bila je 22,9 godina, a mlađi od tog prosjeka su Marin Šotiček, Art Smakaj, Viktor Kanižaj, Fabijan Krivak, Nikola Čavlina, Anes Huskić, Fran Žilinski... Među njima su bili i sadašnji dinamovci Moreno Živković, Luka Stojković i Lukas Kačavenda, pa Ibrahim Aliyu, koji je prošloga proljeća otišao u SAD.

U ove dvije i pol godine na klupi Lokomotivine momčadi Čabraja je imao ponuda drugih, većih klubova (domaćih i inozemnih), ima ih i sad, imat će ih i u dolazećem razdoblju. Njegov je trenerski potencijal definitivno prerastao Lokomotivine ambicije i teško je vjerovati da će ostati na Kajzerici nakon što mu na ljeto istekne “mršav” ugovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 12:47