StoryEditorOCM
Domaći nogometpress konferencija

Dalić: Svjesni smo situacije, ne bi htjeli otići kući prerano; Izbornika dočekalo škakljivo pitanje o Modriću

Piše SN
23. lipnja 2024. - 20:24

Hrvatska nogometna reprezentacija u ponedjeljak od 21.00 igra utakmicu odluke na Euru. U posljednjem kolu skupine B suparnik je Italija, a Vatrenima u tom okršaju treba pobjeda kako bi izborili plasman u drugi krug - pišu Sportske novosti.

Na posljednjoj press konferenciji, pred novinarima su se pojavili Zlatko Dalić i Mateo Kovačić, koji su najavili sudar s Azzurrima.

- Sigurno da će mi biti drago susresti s igračima s kojima sam prije dijelio svlačionicu. Mi znamo što je naš cilj, što nam je činiti. Sutra moramo biti pravi, kao što smo bili mnogo puta u ključnim utakmicama - kazao je Kovačić.

- Još jedna povijesna utakmica u nizu naših povijesnih utakmica. Mi smo spremni, svi su zdravi, osim Vide koji se ozlijedio na treningu. Svjesni smo situacije, igra nam samo pobjeda. Ne bi htjeli ovako otići kući prerano, prve dvije utakmice nismo napravili potreban rezultat, sad moramo. Uvijek smo bili pravi u važnim utakmicama tako da svjesni smo svega, spremni smo, idemo se boriti - kazao je u uvodu Dalić.

Talijani zovu Spallettija "kralj taktike", hoće li sutra taktičke odluke biti ključne?

- Cijenim Spallettija i njegove rezultate, s Napolijem je bio prvak, ima vrhunskih rezultata. Talijani su poznati po taktici, u tom su najjači. I u obrani, njima je bod dovoljan, svjesni smo toga. Moramo biti spremni na sve na ovoj utakmici, biti strpljivi, ne biti nervozni, ne upasti u neke probleme ili provokacije, sve je moguće. Moramo biti spremni na sve to - odgovorio je Dalić.

Lukina zadnja utakmica?

- Mi ne razmišljamo o tome da je ovo Lukino zadnje veliko natjecanje. Mi smo sretni i ponosni da nas i dalje vodi i nadam se da ćemo sutra biti pravi i pokazati da smo najbolji kad je to najpotrebnije.

Zašto je Hrvatska tako loše ušla u natjecanje, kako objasniti takav pad nakon Katara. Koja je razlika?

- Razlika je u tome što primamo prelagano golove, u Katru smo primili jedan u grupi, sad već pet. Razlika je u tome što nemamo pravog Perišića, stariji smo dvije godine igramo protiv pravih protivnika i to što smo prerano primali pogotke na ovom turniru - kaže Dalić.

image
Ante Čizmić/Cropix

Hrvatska nikada do vašeg dolaska nije dobila odlučujuću utakmicu u skupini? Pod vama smo to uspjeli na Euru 2021. i SP-u 2022.?

- Pritisak je, htjeli smo proći grupu. To je povijesna utakmica koja se ponavlja. Svaka odlučuje o nečemu. Pritisak je zbog rezultata, ljudi koji dolaze za nama po cijeloj Njemačkoj, to je pritisak, prema njima. Svi želimo dobre rezultate, ali to nas ne smije sputati. Moramo biti dobro, kad je najteže pokazati pravo lice i karakter. I ne ući u rezultatski minus, to sve mijenja iz temelja.

- Nismo pokazali naše pravo lice u prve dvije utakmice, puno smo ga puta pokazali, i nogomet je takav sport da ćemo sutra opet imati svoju priliku. Nadam se da ćemo sutra istrčati onako kako treba i kako smo to već puno puta činili - dodao je Kova.

Osvojili ste toliko toga, je li vas naljutilo malo podcjenjivački nastupi prema Hrvatskoj?

- Ima par starijih igrača. Bitno je kako se osjećamo, a osjećamo se dobro. Nismo pokazali pravo lice u prve dvije utakmice, to možemo i sutra. Spremni smo i fokusirani na Italiju, priče nas ne zanimaju. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, nama je čast igrati za Hrvatsku - rekao je Kovačić i potom odgovorio na pitanje novinara koji je mislio da ga je ranije u karijeri vodio sadašnji talijanski izbornik Luciano Spalletti.

- S nekim ste me pomiješali. Nisam nikad igrao pod vodstvom Spallettija, bio sam u Italiji, on tada nije bio u Interu. Cijenim ga kao trenera, radi vrhunske rezultate, taktički je fenomenalan. Očekujemo kvalitetnu Italiju.

Jeste li pričali s Lukom i Marcelom, vezni red ne izgleda kao na nekim drugim velikim natjecanjima?

- Nemamo pritisak, puno pričamo o svemu. Znamo da nije bilo dobro, nismo bili kvalitetni na lopti kao puno puta, nismo bili mirni na lopti, niti kompaktni kao prije. I onda naša igra pati. Mislim da u ove dvije utakmice nije bilo na našoj razini, ali imamo treću utakmicu protiv moćne Italije, moramo u tom aspektu mirnoće biti bolji, puno puta smo igrali skupa, znamo se, vjerujem da ćemo to sutra opet pokazati - kazao je Kovačić pa nastavio:

- Mlad sam došao u Italiju, puno sam naučio u dvije i pol godine. Imao sam tri trenera od svakog sam nešto naučio, to mi je pomoglo u karijeri. U Italiji se oko defenzive i taktike može puno naučiti. U tom periodu nisam još bio obrambeno dobar, Italija mi je tu puno pomogla da se razvijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 20:25