StoryEditorOCM
Domaći nogometbrojke i računice

Hrvatska i dalje može biti prva, ali i zadnja u skupini! Evo što nam treba za prolaz

Piše Damir Dobrinić/SN
19. lipnja 2024. - 17:54

Da je Hrvatska izgubila, mogla je već u četvrtak teoretski ispasti (kad Španjolska ne bi svladala Italiju), da je Albanija izgubila, također (osim kad bi Italija svladala Španjolsku). No, nije izgubio nitko, tako da je sada sve otvoreno, svi još mogu proći, svi još mogu ispasti, pišu Sportske novosti.

Kako god završio sutrašnji okršaj Španjolaca i Talijana u Gelsenkirchenu, pred Hrvatskom je jasan zadatak. Želi li vidjeti osminu finala, mora pobijediti Italiju. Vrlo jednostavno.

Kalkulirati do kraja je nemoguće jer tek će u četvrtak biti kompletirano 2. kolo u skupini B, no s četiri boda Vatrenima ne bi smjelo izmaknuti mjesto među 16 najboljih. To bi se dogodilo jedino kada bi Španjolska i Italija remizirale, a Hrvatska i Albanija u zadnjem kolu ostvarile pobjede protiv bivših europskih i svjetskih prvaka. Sve četiri momčadi tada bi imale po četiri boda, s tim da bi Hrvatska, vrlo vjerojatno, izvisila i ostala na dnu zbog najlošije gol-razlike.

Ako Italija u četvrtak ne svlada Španjolsku i ako to u zadnjem kolu ne napravi i Albanija, Vatreni bi pobjedom protiv Azzurra skupinu završili čak na drugom mjestu, jer je glavni kriterij u slučaju istog broja bodova međusobni dvoboji. No i da Hrvati završe treći, četiri boda bi trebala biti dovoljna za prolaz u nokaut rundu. Uglavnom, situacija je, pojednostavljeno, sljedeća - ako Hrvatska u ponedjeljak pobijedi Italiju, ide u osminu finala, ako to ne napravi, ne ide. Osim u slučaju već spomenutog nevjerojatnog raspleta u kojem bi sve momčadi skupinu okončale s četiri boda. No u takvom raspletu mogli bismo biti i prvi s uvjerljivom pobjedom protiv Azzurra...

Hrvatska može biti treća u skupini i s dva osvojena boda u tri utakmice, ali to bi značilo i njen oproštaj. Nitko nikad nije bio među četiri najbolja od šest trećeplasiranih s dva boda. Ne bi bila niti Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 18:06