StoryEditor

Svjetsko zlato iskovano u atomskom skloništu: Sve je isto, samo s malo manje treme, nisam još svega svjesna

11. lipnja 2021. - 22:10

Prije dva mjeseca Barbara Matić (26) bila je kod kuće u izolaciji, pozitivna na Covid-19, ne znajući u kakvoj će se formi vratiti na tatami, a danas je - svjetska prvakinja! Splitska sportska heroina donijela je Hrvatskoj prvu seniorsku svjetsku medalju u judu. Opet joj je Budimpešta donijela radost nakon što je prošle jeseni ondje osvojila Grand Slam.

Jutro poslije najvećeg uspjeha karijere Barbara nam se javila iz mađarske prijestolnice. Dojmovi su još uvijek bili snažni.

Barbara, kakav je osjećaj probuditi se kao svjetska prvakinja?

- To me svi pitaju, haha. Isto kao dan prije, samo s malo manje treme. Nisam još svega svjesna. Samo znam da sam presretna!

Rasplet finala kategorije do 70 kg teško da je mogao biti dramatičniji. Matić je 40 sekundi prije kraja došla do wazarija, a onda je Japanka zanimljivog imena Yoko Ono dala sve što je imala ne bi li je "ugušila". Iako se činilo kako bi u tome mogla uspjeti, ipak nije. Hrabra Barbara izdržala je sve njezine nalete, jednostavno nije bilo šanse da ispusti svjetsko zlato iz ruku.

- Kad je krenula na mene u parter, okrenula sam se na prsa. Tako je ona uhvatila ruku ispod brade za gušenje, ali nisam mislila tapkati. U početku me gušila, da, ali kasnije sam se uspjela namjestiti tako da me više boljelo nego što me gušilo. Čula sam trenera zadnjih par sekundi kako mi viče da ne predam i da izdržim još par sekundi. Nije mi padalo na pamet predati. Rekla sam si da ću prije "zaspati" nego predati. I, srećom, izdržala sam do kraja. Kad sam na semaforu vidjela 0.0, stala sam i nisam znala što se događa.

Vidjeli smo da ste odmah od radosti potrčali treneru Vladimiru Preradoviću u zagrljaj.

- Ma da, obuzela me sreća i euforija. Rekao mi je "bravo, mala". Bila sam presretna iako još nesvjesna što se zapravo dogodilo.

A kakav je bio osjećaj slušati hrvatsku himnu na vrhu postolja?

- Predivan. Uvijek je tako, a pogotovo sada na Svjetskom prvenstvu. Posebna je čast.

Kako ćete proslaviti ovaj uspjeh? Hoće li možda "pasti" neka tetovaža s posvetom Budimpešti koja vam je očito jako sretna?

- Nisam još razmišljala o tome. Kad se vratimo, bit će fešta i sigurno neki doček na Pujankama. Od ponedjeljka nastavljamo po starome jer me čeka puno posla do Tokija. Nema opuštanja.

Čestitke vam stižu sa svih strana. Predsjednik Zoran Milanović, Hrvatski olimpijski odbor, Hajduk, ministar Mario Banožić...

- Je, vidjela sam. I dosta sam poziva dobila, sa svih strana. Lijep je osjećaj.

S kakvim ste očekivanjima uopće otišli na prvenstvo s obzirom na to da ste nedavno preboljeli koronu?

- Prije te korone bila sam u dobroj formi, a onda sam nakon nje na Grand Slamu u Rusiji bila sva zadihana. Nisam se dobro osjećala. Nastavila sam s treninzima i došla u Budimpeštu bez nekog doživljaja da se radi o Svjetskom prvenstvu. Nisam se previše opterećivala jer nam je Tokio glavni cilj. U finale sam ušla baš rasterećeno, znajući da medalju imam u džepu. Samo sam se htjela dobro "potući", bez grča. To je i donijelo rezultat.

Kakvo vam je bilo iskustvo korone, kakve ste simptome imali?

- Imala sam sve simptome, ostala sam i bez mirisa par dana. Živim sama, pa bi mi mama ili susjed pozvonili, ostavili hranu i otišli. Pet dana sam bila loše, a onda sam se jedno jutro probudila kao nova. Kasnije sam osjetila posljedice na plućima, da me malo "grebe" na težim treninzima. Sad se polako vraćam na staro.

Jeste li tada mogli zamisliti da ćete tako brzo nakon pauze odraditi najbolji turnir života?

- Nastojala sam okrenuti na pozitivu. Kao, dobila sam deset dana odmora. Kad sam izašla iz izolacije, nastavila sam trenirati prvo lakšim ritmom, pa kasnije sve jače. Nakon Rusije smo se digli, a na SP smo išli primarno zbog toga što bi nam dobar rezultat donio status nositelja u Tokiju. U tome sam sad i uspjela, tako da ću biti četvrta ili peta nositeljica na olimpijskom turniru. To je super za ždrijeb.

Razočaranje zbog propuštenog Europskog prvenstva u Lisabonu prebrisano je ovim zlatom?

- Uvijek je čast predstavljati državu na velikom natjecanju, ali ako sam već nešto morala propustiti, onda je bolje da je to bilo EP. Bolje da sam koronu dobila tada nego prije odlaska u Tokio.

Kao juniorka Barbara je dvaput bila svjetska prvakinja i jednom europska, u seniorskom uzrastu triput je bila brončana na EP-u, sada je prva na svijetu i polako kompletira sve velike medalje. Fali još "samo" olimpijska...

- Od ponedjeljka nastavljamo još jače nego do sada. Iskreno, sada mi je manji presing jer već imam jednu veliku medalju - reći će za kraj našeg razgovora Barbara Matić.

Ne samo vrsna judašica svjetske klase i najbolja sportašica Dalmacije za prošlu godinu po izboru "Slobodne", već i cura s diplomom FESB-a te ugovorna pričuvnica Hrvatske vojske. Svestrana djevojka na ponos cijeloj zemlji. Čudo iz atomskog skloništa na Pujankama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. kolovoz 2021 03:14