<p>Siniša Vuco</p>
Zvijezde

Vuco će na Prokurativama pjevati pjesmu koju je napisao zajedno s Arsenom

Piše Milena Budimir
Foto Tom Dubravec/Cropix
8. lipnja 2023. - 17:50

Ništa lakše nego li povezati imena i glasove, stihove i ritam s Splitskim festivalom - "izronit" će vam legende namah. Tako je, oni su stvorili festival, a festival je stvorio njih.

S nekima smo proćakulali, onako "na brzinu", uhvativši ih između proba, između nastupa.

Prvi je bio Zdravko Škender. Priznao nam je odmah kako mu je nastup na Festivalu bio vrlo značajan.

- Ne samo za mene već i za sve ostale kolege, jer to je bio i jest najprezentniji i najjači festival na ovim prostorima. Imao sam sreću u to vrijeme biti višestruki pobjednik s pjesmama "Ne mogu da te zaboravim", "Ako nas život rastavi", "Zlatno sunce Dalmacije" koje su postale bezvremenski hitovi i koje su obilježile to vrijeme - kazao nam je Škender.

image

Zlatko Škender

Splitski Festival/

Sada mu se, za ovu godinu, "dogodila" pjesma koja pripada ovom festivalu i koja je na tragu njegovih najvećih uspješnica.

- Vidimo se ponovno na Prokurativama nakon dugo godina, na mjestu gdje sam doživio najviše ovacije i najduži pljesak u mojoj dugogodišnjoj karijeri. Voli vas Škender - poručio je Splićanima.

Đorđi Peruzović priznaje kako je Splitski festival i alfa i omega njegove pjevačke karijere. - Počeo sam 1963. na Bačvicama, to je bio alfa. Omega, završetak, bit će 2023. na Prokurativama. Moja je karijera bogata i u 60 godina karijere imao sam brojne nastupe. Nastupao sam i pobjeđivao na raznim festivalima bivše države, kao i na nekim međunarodnim festivalima (Bratislavska lira, Zlatni Orfej, Sopot), ali Splitski festival je ipak za mene bio i ostao najvažniji festival - kaže nam Đorđi.

Ove godine će na Prokurative donijeti pjesmu za koju se nada kako će osvojiti publiku na isti način na koji je osvojila njega.

- Predrag Martinjak je autor glazbe i aranžmana, a stihove su napisali novinar Ivo Šćepanović i poduzetnik Juroslav Buljubašić. Pjesma predstavlja asocijaciju na Buljubašićev let u svemir koji će se zaista dogoditi sljedeće godine. Pjesma je izvanredna, dugo nisam imao tako lijepu i dobru pjesmu te se nadam visokom plasmanu - kaže nam legenda.

Na Prokurativama će, tvrdi, biti veselo ove godine. S tim se složio i Ibrica Jusić.

image

Ibrica Jusić

Jadran/

- Znači mi festival puno, vezan sam uz grad Split. Početkom šezdesetih došao sam na utakmicu Hajduka u Split, tad sam se zaljubio u Get i upoznao Getane koji su bili jako nezgodni, ali prema meni blagonakloni. Uvijek se volim našaliti kako Ibrica i Hajduk žive vječno. Nekada je svim glazbenicima bio san nastupati na Splitskom festivalu. Moj se ostvario 1968. kad sam debitirao, a do danas imam petnaestak festivala iza sebe i uvijek su mi donosili veselje i radost. Veselim se novom nastupu, druženju s kolegama, izmjeni iskustava i naravno, da priuštimo splitskoj publici da malo uživa - kazao nam je Dubrovčanin.

Svoju je pjesmu opisao kao pjesmu s jednom jedinom porukom - porukom ljubavi.

- Da se svi okrenemo ljubavi ne bi bilo rata, nemira, gladi, bilo bi nam svima puno ljepše, lakše i ugodnije živjeti. Kad se zaljubimo, kad leptirići počnu letjeti, u stanju smo okrenuti nebo i zemlju. Ljubav pokreće sve - kazao nam je Ibrica.

Klapi Iskon nastup na Splitskom festivalu 2023. znači još jedno mjesto na kojem će ostaviti srce na pozornici ovo lito.

- Ali moramo priznati ipak su Prokurative posebno mjesto. Prokurative su svima nama bile dječački san. Koji se ostvario i ostvaruje - kazali su nam.

image

klapa Iskon

Niksa Stipanicev/Cropix

Predstavite svoju pjesmu nije nikada lako, Iskonovci vele ovako:

- Dvojica članova klape su Varošani od rođenja i pjesma "Varoške kale" je napisana 50-ak metara od festivalske pozornice. Čekala je dugo u ladici da izađe na svjetlo dana. Apsolutno pozitivna pjesma tipičnog dalmatinskog ugođaja, a pjeva o ljubavi varoškog momka prema curi i kvartu u kojem živi. Definitivno će se mnogi prepoznati u stihovima, i s posebnom sjetom na Varoš kakav je nekad (i ne tako davno) bio - rekoše.

Siniša Vuco predstavljajući svoju pjesmu je ustvrdio kako malo nam nestvarno zvuči da ćemo ove godine u završnoj natjecateljskoj večeri u najavi nove pjesme čuti ime Arsena Dedića.

Ali doista je tako.

Siniša Vuco dolazi na Prokurative s pjesmom koju je prije 14 i pol godina napisao s pokojnim Arsenom.

- Ove godine je tri desetljeća od objavljivanja mog prvog albuma "A gdje si ti?" iz 1993.godine, na kojoj se našla pjesma "Molim te, vrati se" koju sam 1992. na Prokurativama izveo sa mojom dragom prijateljicom i kolegicom Ivankom Luetić. Drago mi je jednu takvu obljetnicu proslaviti ponovno na Prokurativama i otpjevati pjesmu koja je jako zanimljiva - kazao nam je Vuco.

- Ovu sam pjesmu napravio uz pomoć dragog, legendarnog, nažalost pokojnog Arsena Dedića, a otpjevat ću je sad, 14 i pol godina od njenog nastanka. Pjesma je primjerena svim vremenima i svim situacijama. Stilski ne pripada nigdje, odnosno kako bi Mišo Kovač rekao, pjesma je negdje "između lakih nota i malo težih nota", bliže klasičnoj glazbi. Premda je tekst napisan prije 14 i pol godina, primjeren je i ovom vremenu. Uz mog dragog kuma Željka Šparmajera koji je napravio prekrasnu orkestraciju i koji će dirigirati, nastupit ću na Prokurativama baš za svoj gušt - veli Vuco.

Poruka publici je jasna i glasna:

- Bez puno filozofije, koncentrirajte se kad krene pjesma "Oboje smo pali".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:36