25017784
O Festivalu

Strastven, drugačiji, kreativan, vječan - sve je to festival na Prokurativama

Piše Milena Budimir
2. lipnja 2023. - 13:56

Bila je to uzbudljiva godina.

Godina u kojoj je rođen Sean Penn i Antonio Banderas.

Godina u kojoj je James Marshall Hendrix zasvirao sa The Rocking Kingsima, pa onda svoj nadimak Jimi preuzeo kao ime. Elvis se Presley vratio iz vojske, pa u Nashvillu snimio šest pjesama.

Te godine je sastav The Silver Beats sudjelovao na audiciji za sviranje u klubu "The Latham" u Liverpoolu.kasnije su se nazvali The Beatles...

Uzbudljiva godina, kažemo.

1960.

Okrugla. Započela je ono što ćemo zvati erom hippija. Započela je promjene.

I promijenila je Split zauvijek. Na bolje.

Prvi Splitski festival održan je te davne 1960. godine. Spojili su modu i glazbu neki neimari koji su gledali daleko, tada na bazenima POŠK-a, poslije na Prokurativama, di je festivalu prirodno i mjesto.

Kroz svoju dugu festivalsku povijest na pozornici je izvedeno više od 900 skladbi najznačajnijih domaćih autora, u interpretaciji najpoznatijih imena domaće glazbene scene. Legende za legendu.

Najpoznatiji glazbeni festival na ovim prostorima, bez pretjerivanja. Kao što je i jedan od značajnijih simbola našeg grada.

- Strastvena je Dalmacija više puta pokazala svoje neiscrpno izvorište kreativnosti, a upravo je Mediteran kreativna inspiracija različitim umjetnicima - kazaše nam organizatori.

Poštivanjem tradicionalnih, žele stvoriti i nove umjetničke vrijednosti koje će Splitskom festivalu dati dodatni sjaj i načiniti ga zanimljivijim i sadržajnijim, a iznad svega prilagođenijim različitim generacijama i vremenima u kojima živimo.

S poštovanjem i zahvalnošću treba čuvati tradiciju i uspomene, stvarajući istovremeno neke nove stihove i note za buduće generacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 02:45