StoryEditor
SplitUVIK KONTRA

Vruće vrućine učinile su svoje i tanki živci Splićana pucaju: po gradu je nered teški, svakih par dana kruže interneton snimke cipačine iz prometnih gužvi

Piše Damir Šarac
16. srpnja 2021. - 19:57

Vruće vrućine učinile su svoje i tanki živci Splićana i njihovih turističkih uzvanika polako pucadu. Nema večeri da ne izbije koja tuča oko klubova di se skupljadu domaći i furešti, ali možemo razumit, toliko mladoga svita na jednome mistu, masa lipih cura – a opet nema za svih – puno alkohola i moraju u neku uru poletit šake. Svakih par dana kruže interneton snimke cipačine iz prometnih gužvi.

Najnervozniji su oni šta u auta nemaju klime, pa in uzavre mozak, motorini zunzidu sa svih strana ka projektili iz ruske kaćuše pa kad ko koga zagranfa, eto ti jada.

"Ne tucite se radi lima", zavapila je nekidan jedna žena gledajući dvojicu kako se lemaju.

Po gradu je špancirung na entu potenciju, krcati su kafići, restorani i zidići, čeka se isprid đelaterija i pekara, čak i onih butigi od gumenih bomboni, počelo je i Splitsko lito, izložbe, koncerti, predstave, pa kruzeri. Jedan konfužjun vlada na sve strane. Svugdi osim na Gripe, di je gradsko cjepilište protiv korone. Blokada je u glavama, ali ne triba se zabrinjavat. Kako stvari stoje, polovicon osmoga tražit će se igla više.

Kerumovi projekti

U ciloj gradskoj gužvi tako nismo ni primijetili da je iz Marmontove nestala naša legendarna skulptura Pirja. Palac je osta. Šta je? Dojavili su mi svidoci kako je Pirju nikidan obaturnija komunalni kamioncin pa je išla na remont u Zagreb. Znači, vratit će je. A druga komunalna auta, čisteći novu novcatu bilu pjacu prid teatron, gumama su zacrnili saliž. I to je diglo nervozu. Ali kako se ima vidit, navikli smo. Ovo je isto mirakul - da ti komunalci radu nered po gradu. Turaju spomenike, šporkaju pjace.

image
Pirja je otišla na remont
Vojko Bašić/Cropix

Neko je muralu na Gripama, na kojemu su posebno označena dostignuća iz Kerumove vladavine, da treću ruku crnih tušen. Pitate se zašto. Pa zato šta je Javna ustanova športski objekti bila u Kerumovu talu, pa su u čast svome kapu nedavno pripituirali jedan od najlipših gradskih murala posvećen Branimiru Koštanu iliti DJ Bronsonu, koji je umra u 32. godini od raka. Priko njega je prilipljen totalno neoriginalan pogled na Split iz arje. A šta imamo gledat Split s neba kad ga vidimo i s tleja, a na njemu su posebno uvećani Kerumovi projekti. Tako da su crne maće od tuša sad već treća ruka na tome napaćenome zidu. Četvrta će spasit stvar.

Privatni investitor izminija je facu Ježinca, popularnoga kupališta pod Marjanon, di uređuje pokos, ali malo žešće. Radovi su zaustavljeni, ali stara vizura neće se vratit.

Ima još smišno-tragičnih događanja: Ministarstvo pravosuđa bespravno je počelo nadograđivat treći pod na novoj zgradi suda, bivšoj Standi, pa su državni inšpektori zaustavili ziđanje. Svi okolni stanari i korisnici, a tamo su Policija, Dičji dispanzer, Školska poliklinika, zgrada "Croatije", hotel "Globo", Muzička škola "Hatze", Županijski sud i stanari - znači gužva ne more bit nego takva - svi umiru od straja di će parkirat kad se još otvori Općinski sud. Jer se ovi sud petaje na to misto bez iti jednoga predviđenoga parkirnoga mista. Sada je parking na žalon prikrivenoj ledini koja se na mapi grada naziva Trg Hrvatske bratske zajednice. Ispod nje počiva spremna stanica gradskoga metroa koja nikad nije otvorena, a i metro je odgođen za neko drugo vrime. Možda se moglo onde iskopat nešto parkirnih mista, ali nije. Biće gužve.

Prkić prešidente

E, ima i nastavak iz afere koja misec dana živcira kupače na Ovčicama, tuš još ne radi, koncesionarka neće da ga popravi, Županija koja dili koncesije isto neće da ga popravi, Grad nije nadležan, a voda se iz puknute cijevi proliva u more. Zašto je taj stari tuš koji je radija sedandeset godina toliko važan? Jer postaje simbol nereda i nekih propisa koji se ne poštuju niti ima volje i načina da ih se provede. Čak su u Županiji skloni poslušat lakonsko "rješenje koncesionarke" da se pokvareni tuš jednostavno – skine. I adio Mare, nema više brige, ne mora se napravit ništa! Jedino šta je sigurno je da će građani Splita platit vodu koja teče i danju i noću. A kap vode neće dobit na špinu. Zato je u tome ubavome tušu i pedesetak metara puknute cijevi cila slika odnosa u našoj politici i društvu.

image
Tuš na Ovčicama koji i dalje ne radi, a voda se cidi u more, postaje simbol nereda i propisa koji se ne poštuju niti ima volje i načina da ih se provede
 
Duje Klarić/Cropix

Čemu ovo nabrajanje iz zadnje sedmice dana? Jer je konačno sabrano Gradsko vijeće Splita, a za prvoga prešidenta na godinu dana izabran je Jakov Prkić, poznat ka vridni vićnik iz prošlih mandata. Za njega je glasa i oporbeni HDZ, ali ne i HGS, šta je opet jedan kozmički dobar znak da bi se tamo moglo počet radit i na korist građana oko dobrih stvari. Uvik se vaja nadat. A vidimo da se događa svašta i da nan je više nego ikad (a to je uvik) potribna stabilna vlast koja more uć u fajt s ovin nestabilnin pukon kojemu možjani kuvadu na litnoj omarini.

item - id = 1113278
related id = 0 -> 1126253
related id = 1 -> 1124289
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2021 19:26