StoryEditorOCM
SplitUČENJE KROZ ZABAVU

Više od 100 malenih znanstvenika, matematičara i robotičara sudjelovalo na festivalu u Matoševoj ulici, izvodili pokuse

Piše Mia Uzinić
25. svibnja 2024. - 14:27

Više od stotine malih genijalaca posjetilo je "InterStem - festival za djecu, učitelje, roditelje" u Spinit inkubatoru splitskog Sveučilišta u Spinutu. Radi se o igrama, kvizovima i eksperimentima namijenjenim malenim znanstvenicima, matematičarima, dizajnerima i robotičarima. 

image
Paun Paunović/Cropix

- Atmosfera je itekako dinamična, većina djece je u dobi između 7 i 12 godina, ali ima i starijih. Djeca su grupirana u postaje, a na svakoj postaji se bavimo drugim znanstvenim područjem: matematikom, fizikom, kemijom, robotikom.

image
Paun Paunović/Cropix

Kroz animacije i igru djeci nastojimo približiti edukativne sadržaje. Ponosni smo na igru iz kemije koja se pokazala jako uspješnom, baš smo danas testirali njen prototip. Osim djece i roditelja, tu su i brojni profesori iz škola i s fakulteta. Zahvalni smo Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je u potpunosti financiralo ovaj projekt - kazala je Sanja Kosor

image
Paun Paunović/Cropix

Učenici su podijeljeni u grupe i obilaze pet različitih stanica. Na prvoj stanici se igraju s elementima, sudjeluju u brzoj kartaškoj igri, bore se protiv svojih vršnjaka, spajaju elemente i skupljaju bodove, a najbrži dobivaju nagrade.

image
Paun Paunović/Cropix

Na idućoj postaji gledaju tri animacije vezane za fiziku, matematiku i kemiju. Treća postaja rezervirana je isključivo za fascinantni svijet kemije pa su za mališane osposobljeni posebni laboratoriji u kojima izvode različite pokuse.

image
Paun Paunović/Cropix
 

Na četvrtoj postaji trebaju dobro "mućnuti glavom" jer je posvećena logici. Kroz različite zagonetke testiraju se njihove sposobnosti: rješavaju Rubikove kocke, izrađuju strategije i bore se protiv matematičkog čarobnjaka.

image
Paun Paunović/Cropix

Konačno, na posljednjoj stanici odvijaju se ratovi robota uz pomoć članova Udruge "Loop". Učenje kroz zabavu jako se svidjelo malenim Splićanima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 12:15