StoryEditorOCM
Splitmilijunski iznosi

Splićani ispaljuju jer je cijeli grad raskopan, ali isplatit će se. Obišli smo gradilište mega projekta, sve smo snimili

Piše Petra Klarić
24. svibnja 2024. - 11:53

Može se reći da se Split u posljednje vrijeme pretvorio u pravo gradilište, a za velik dio tih radova zadužena je gradska tvrtka "Vodovod i kanalizacija" (ViK), odnosno upravo je u tijeku realizacija njihovog velikog i opsežnog projekta  "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Split-Solin". Zbog njega su nam ulice raskopane, promet otežan, ali isplatit će se...

Baš tim povodom prođirali smo po njihovim gradilištima na području Splita, a pridružili su nam se i direktor ViK-a Miroslav Delić te Mladen Mimica, voditelj projekta na aglomeraciji. Otkrili su nam usput što se trenutno radi, što će se tek raditi i koji će biti benefiti ovog velikog projekta za građane i okoliš. Naveli su da građani stalno zovu s upitima o projektu pa se, eto, nadamo da će ovaj tekst odgovoriti na neka od njihovih pitanja. 

image

Miroslav Delić, direktor tvrtke Vodovod i kanalizacija

Paun Paunović/Cropix

U sklopu projekta "Aglomeracije Split-Solin" postoji 11 pojedinačnih projekata, ukupne vrijednosti 300 milijuna eura, što samo po sebi sugerira da se radi o zaista velikom pothvatu. Tome u prilog ide i podatak da će se do završetka Aglomeracije na širem području Splita napraviti 175 km cjevovoda raznih namjena te 70 pojedinačnih objekata (vodosprema, retencijskih bazena, vodoopskrbnih i kanalizacijskih crpnih stanica). 

Mi ćemo se u tekstu osvrnuti na šest "kapitalaca", odnosno šest najvažnijih projekata.

- Vodovod i kanalizacija trenutno u provedbi ili pred samom provedbom na području svog djelokruga ima projekte čija je vrijednost veća od 400 milijuna eura (više od 3 milijarde kuna), jer je osim projekta aglomeracije Split-Solin u provedbi i zasebni projekt aglomeracije Kaštela-Trogir, što su ogromna sredstva, odnosno investicije.

Provođenjem svih ovih radova naši korisnici dobit će vodno-komunalni standard primjeren vremenu u kojem živimo. To konkretno znači da će 99 posto stanovnika biti priključeno na sustav vodoopskrbe, dok će ih oko 97 posto biti priključeno na sustav odvodnje. O koristima za gospodarstvo i okoliš mislim da ne treba govoriti - rekao nam je Delić.

Bačvice - Stobreč

Prva stanica bile su nam Bačvice. Tamo su trenutno u tijeku radovi na projektu P1 “Spoj sustava odvodnje južnog sliva na UPOV Stupe i dogradnja podmorskog ispusta Stobreč”. Radi se o projektu kojim će se urediti cijeli južni sliv od Bačvica do Stobreča, ukinuti ili u velikoj mjeri ograničiti korištenje svih ispusta osim onog u Stobreču (koji će biti nadograđen), a u sklopu radova uredit će se i kolnik ulica kroz koje polažu cjevovodi u skladu pravilima struke, one jače opterećene će dobiti 2 sloja asfalta.

Što se tiče same plaže Bačvice, mali dio plaže koji se još uvijek uređuje trebao bi biti zgotovljen za otprilike tjedan dana, dok će radovi na cijelom potezu od Bačvica do Trstenika biti finalizirani najkasnije do 15. lipnja, a vjerojatno i koji dan ranije.

image

Radovi na plaži Bačvice

Paun Paunović/Cropix

Na terenu to zaista već izgleda suvislo, na velikom dijelu poteza do Trstenika čeka se još samo asfaltiranje. U priču je tu uskočio i Grad Split, koji će sufinancirati asfaltiranje ulica, pošto se kroz projekt aglomeracije, koji se sufinancira iz EU fondova, predviđeno da ViK asfaltira samo dio ceste na kojem rađeni rovovi za cijevi.

Sljedeća postaja bila nam je uvala Trstenik, koja je završna točka radova koji će biti finalizirani do 15. lipnja. Situacija je ovdje slična kao na Bačvicama, trenutno su u tijeku završni radovi. Pošto se radi o području kojem ljeti inače gravitira velik broj domaćih kupača, stanovnika, ali i turista smještenih u obližnje hotele, kada se finaliziraju radovi svi oni dobit će adekvatnu vodno-komunalnu infrastrukturu.

image

Radovi na području uvale Trstenik

Paun Paunović/Cropix

Treba spomenuti i projekt P6 "Projektiranje i dogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Stupe", na kojem radovi još nisu počeli jer se čeka odluka o odabiru izvođača. Ovo je, može se reći, krunski projekt Aglomeracije Split-Solin. Njime će se omogućiti da u more ne ispuštamo samo mehanički pročišćene otpadne vode, što je trenutno slučaj.

Postupak pročišćavanja u novom kompleksu na Stupama dobit dogradnju - komponentu biološkog pročišćavanja, drugim riječima razina pročišćavanja će se znatno podići, a rezultat će biti “tehnička voda“ koja se može neškodljivo ispuštati u more. Dakle, utjecaj na okoliš bit će znatno manji.

Nova vodosprema na Visokoj

Otišli smo zatim do Visoke, odnosno lokacije na kojoj se uz staru vodospremu sada gradi nova, kapaciteta 15.500 kubika, što je duplo veći kapacitet od stare u koju stane 7.500 kubika. Radovi se ovdje odvijaju u sklopu projekta P3 “Izgradnja sustava odvodnje sjevernog sliva s rekonstrukcijom i dogradnjom sustava vodoopskrbe i odvodnje grada Splita”.

image

Gradi se nova vodosprema na Visokoj kapaciteta 15.500 kubika 

Paun Paunović/Cropix

Osim vodospreme, koja će značajno povećati dosadašnje kapacitete i sigurnost vodoopskrbe, u sklopu ovog projekta u budućnosti će se na cijelom sjevernom dijelu grada raditi slično što se sada radi na potezu Bačvice - Stobreč.

Dakle, izgradnjom vodospreme tek je zagrebana površina, a građani moraju znati da ćemo se tijekom te faze izgradnje projekta Aglomeracije svi dobro morati naoružati strpljenjem jer će se radovi na izgradnji novih vodoopskrbnih i kanalizacijskih cjevovoda odvijati na puno širem i prometnijem dijelu Splita.

Što se same vodospreme tiče, ona će nam donijeti brojne benefite. Na primjer, da u Splitu nestane vode, ta vodosprema osigurat će tzv. „autonomiju sustava“ (funkcioniranje sustava vodoopskrbe bez dotoka vode s Izvorišta rijeke Jadro) od minimalno osam sati normalnog korištenja vode, a ako se u takvim slučajevima reducira potrošnja, moći će izdržati i nekoliko dana.

image

Radovi na novoj vodospremi na Visokoj

Paun Paunović/Cropix

Retencijski bazeni smanjit će utjecaj na okoliš

Skoknuli smo i do Sjeverne luke, odnosno do retencijskog bazena RB 1 koji je trenutno u izgradnji. Na području Splita odvodnja je uglavnom mješovita, jednostavnije rečeno u kanalizacijskim cjevovodima miješaju se oborinske i otpadne vode.

Ovaj retencijski bazen, koji je samo jedan od njih nekoliko na području Splita, služit će tome da u njemu završe sve kanalizacijske vode (oborinske i kućanske otpadne vode) u prvih 15 do 20 minuta od početka kiše, a te prve vode su inače najzagađenije jer uz ulja, i sve drugo što kiša ispere s cesta, ujedno sadrže i talog koji se zadržava u kanalizacijskim cijevima. Ta voda zadržat će se u retencijskim bazenima, te nakon prestanka kiše vratiti u sustav odvodnje i proći kroz pročišćivač kada sustav bude manje opterećen.

Stanovnici Žrnovnice mogu odahnuti

Moramo spomenuti i projekt P2 "Izgradnja sustava odvodnje i vodoopskrbe područja Žrnovnice i Korešnice", koji će stanovnicima ovog područja, osim kanalizacije, osigurati i novi vodovod. Naime, na ovom području opskrba vodom već postoji, ali su taj velikim dijelom improvizirani vodovod napravili sami stanovnici još prije 50 godina. Tim sustavom vodoopskrbe danas ne upravlja ViK, eventualno uskače za interventno održavanje, ali kako nam kaže direktor Delić, on je neadekvatan, ne zadovoljava tehničke propise i kvaliteta opskrbe nije jednaka za sve stanovnike.

image

Radovi na području Žnjana

Paun Paunović/Cropix

Priznao nam je Delić da su mu građani Žrnovnice rekli da ih ovaj projekt jako veseli, iako priznaju da su još uvijek skeptični oko njegove realizacije. Ovom prilikom obavještavamo

ih da će se projekt zaista realizirati, a radovi bi trebali početi za otprilike mjesec i pol dana.

Osim već spomenutih projekata, treba spomenuti i projekt "Rekonstrukcija sustava odvodnje i vodoopskrbe grada Solina te općina Podstrana, Klis i Dugopolje", na kojem su radovi već počeli, te projekt Sustav daljinskog nadzora i upravljanja te regulacija dovoda vode od izvora Jadra do CS. Ravne njive", na kojem je izvođač također započeo s radovima.

Za kraj ćemo još kazati da će nam do kraja 2027. ovaj projekt sigurno koji put ići na živce jer će, kako nam kažu iz ViK-a, Split zaista biti prekopan uzduž i poprijeko. Ipak, trebamo u tim trenutcima uzeti u obzir da će nam na koncu projekta kvaliteta života biti značajno veća, vodno-komunalna infrastruktura bit će primjerenija uvjetima života u 21. stoljeću, a istovremeno će imati puno manje štetan utjecaj na okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 05:32