StoryEditor
SplitUPOZORENJE I KRITIKA

Udio koronapozitivnih u SDŽ ne pada ispad 10 posto, dr. Karin poziva na strpljenje i tvrdi: Na oproštaju od Balaševića nisu se poštovale mjere

23. veljače 2021. - 08:45
Jakov Prkić/Cropix

Koliko god u Splitsko-dalmatinskoj županiji testirali na COVID-19, gotovo uvijek je postotak pozitivnih s obzirom na broj testiranih oko 10 posto.

– Ne znamo zašto je to tako. Došlo je ljepše vrijeme, ljudi više izlaze vani, na zraku su i opet postotak ne pada. No moram istaknuti kako sam neki dan ostala iznenađena kada sam vidjela snimke s Peristila, gdje su se naši sugrađani uz pjesmu opraštali od preminulog Đorđa Balaševića.

Nemam ništa protiv toga da su se ljudi opraštali od pjevača, koji je obilježio veliki dio mladosti i života većine nas. No morali su poštovati epidemiološke mjere. Oni su pjevali, stajali su blizu jedni drugima, grlili se i velika većina ih nije imala maske. Na taj su način pjevanjem i bez maski na ustima širili aerosol – kaže prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

image
Dr. Željka Karin: 'Strpimo se još malo' 
Božidar Vukičević/Cropix

Širenje aerosola pogoduje i širenju koronavirusa, stoga dr. Karin ponovno apelira na strpljenje i odgovorno ponašanje.

– Ljudi se moraju još malo strpjeti. Znamo da nikome nije lako živjeti na način kako živimo proteklih godinu dana. Treba to izdržati. Da se situacija polako vraća u normalu, svjesni smo i mi na Zavodu, gdje sada imamo nešto manje posla nego prijašnjih mjeseci. Cijepljenje ide svojom dinamikom i ovaj tjedan očekujemo još šest tisuća doza raznih cjepiva protiv COVID-a 19 – govori dr. Karin.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Uskoro se, prema najavama iz Nacionalnog stožera, očekuje i otvaranje terasa ugostiteljskih objekata.

– Nadam se da će se terase ugostiteljskih objekata početi otvarati za 15-20 dana. Vjerujem da će i tada naši sugrađani poštovati mjere socijalne distance, sjedeći za stolovima, što je lakše nego kada piju kavu s nogu.

Naime, kada naši sugrađani uzmu kavu "to go", u velikoj većini slučajeva ne odlaze nikuda, već manje-više ostaju na mjestima gdje su je uzeli. Na taj način se grupiraju i stvaraju gužve, što opet pogoduje širenju virusa, jer kavu ne mogu piti ako ne skinu maske – zaključuje prim. dr. sc. Željka Karin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 13:09