StoryEditorOCM
Splitevo nam ga opet

U splitsku Loru uplovio albanski ophodni ratni brod; pogledajte kako izgleda vojno plovilo naših NATO saveznika...

Piše SPLIT SD
21. svibnja 2024. - 20:34

- Brod albanske Ratne mornarice "Butrinti" uplovio u splitsku luku Lora - izvještava na svojoj službenoj web stranici MORH.

Brod naših NATO saveznika je u splitsku vojnu luku uplovio u ponedjeljak 20. svibnja. Radi se o ophodnom brodu albanske Ratne mornarice P-134 "Butrinti".

Razlog uplovljavanja su završne pripreme za sudjelovanje u NATO vođenoj operaciji "Sea Guardian" u sklopu koje će albanski brod zajedno s brodom Hrvatske ratne mornarice, raketnom topovnjačom RTOP-42 Dubrovnik isploviti 22. svibnja prema Sredozemlju.

image
HRM/M. Siriščević/

"Butrinti", klase Iliria, izgrađen je u brodogradilištu Pashaliman u Vlori u Albaniji 2014. godine. Brod je duljine 42,8, a širine 7,1 metara. Zapovjednik broda je kapetan fregate Ilir Çobo. Osim u zadaćama traganja i spašavanja, nadzora pomorskog prometa i zaštite morskog okoliša, brod sudjeluje u međunarodnim aktivnostima i operacijama potpore miru.

Ovo nije prvi put da je ovaj brod u Splitu s obzirom da je već boravio u Lori u listopadu 2021.

U operaciji "Sea Guardian", naša raketna topovnjača RTOP-42 Dubrovnik će imati ulogu zapovjednog broda. 

Kako MORH dalje navodi u objavi, nikakvo medijsko praćenje ispraćaja brodova u operaciju nije predviđeno, ali po završetku događaja izvijestit će javnost novim priopćenjem.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 06:13