StoryEditor
SplitŽALOSNO

Trim-staza na Marjanu izgleda kriminalno: sprave su devastirane, upute nečitljive, a put prepun psećih ‘mina‘ i granja. Sve smo snimili

21. rujna 2020. - 17:06
Oštećene kamene stepenice na jednoj od stazaJakov Prkić/Cropix

Ako se godinama financijski pripremate za rekonstrukciju dotrajale kupaonice koju svakodnevno koristite, hoćete li je prestati čistiti dok ne dođe taj dan? Vjerujemo da nećete, radi vlastitog zdravlja i higijene. Slično je i s trim-stazama u park-šumi Marjan.

Nažalost, u ovom slučaju korisnici nemaju puno utjecaja na uređenje nekada zelenog "tunela" s rekreacijskim zonama, a sada zapuštenog i osiromašenog puta. Na Javnoj ustanovi i Gradu je da se prime posla, da konačno realiziraju ono što godinama najavljuju.

Kratko ćemo vas podsjetiti na to da je bivši ravnatelj Robert Koharević još 2016. godine najavio obnovu postojeće trim-staze. Zatim je projektom "Brdo prošlosti, oaza budućnosti", vrijednim više od 26,5 milijuna kuna, prije točno dvije godine najavljeno da će se, između ostalog, financirati nove biciklističke pješačke staze te obnoviti trim-staze.

image
Grane skupljene pri sanaciji Marjana mjesecima čekaju na odvoz
Jakov Prkić/Cropix

Danas vjerojatno zemljani putovi na Marjanu izgledaju nikad gore. Otužni, osiromašeni, nečisti, zapušteni, prepuni slomljenih grana i izmeta kućnih ljubimaca, a dijelom i neprohodni, te gotovo nemogući za šetnju, a kamoli rekreaciju.

Korijenje i kamenje na putu šetačima i trkačima predstavljaju izazov i zabavljaju ih u rekreaciji, ali preskakanje izmeta i polomljenih grana sigurno ne bi trebalo biti dio tog izazova. Srećom, većinu grana i otpiljenih stabala netko je "fino" bacio ili na pojedinim mjestima čak složio sa strane, i tako već mjesecima čekaju očigledno nekoga drugog da ih odnese.

Svaki put kada bismo prošli pokraj nabacanih grana, zamislili smo nekoga kako odmahuje rukom na nered koji je postao sastavni dio omiljene rekreacijske zone Splićana. Da ne bude zabune i kako nam ne bi kazali da odgovornima za održavanje namećemo veliki posao za koji je potrebno puno novca, grane i debla trebalo bi samo pokupiti i negdje odnijeti. Već nakon takve jednostavne radnje staza bi izgledala puno ljepše i urednije.

Upute za - izbjegavanje

Izbjegavajući "mine" na putu od Sjevernih vrata prema Benama, dolazimo do prvog vježbališta neposredno uz trim stazu s nekoliko učvršćenih debla i mjestom gdje je nekada postojala tabla na kojoj su bile upute za vježbe.

image
Jakov Prkić/Cropix

Fotografija dovoljno govori o stanju napuknutog i istrošenog debla s pokojim čepom od staklene pivske boce u pukotinama. A tabla, ona ne "priča" jer je uopće nema. Na mjestima gdje smo pronašli metalne ploče s opisanom vježbom, one su ruzinave, slomljene, a nedostaju i slova. Tako možete napraviti vježbu "čnjv". Pišu i naznake o maksimalnom broju ponavljanja, ali nema broja. Bolje onda odustati da ne pretjerate...

Nedugo nakon vježbališta s deblima, naletjeli smo na prvi pozitivni primjer, metalnu konstrukciju s uputama za istezanje, koja se nalazi između zemljane staze i betoniranog šetališta. Nažalost, postoji ali... Dok pokušavate istegnuti bolna leđa, gledate zelene cerade koje "kriju" otpiljena debla napadnuta potkornjakom. Tu su već nekoliko mjeseci.

Na toj zemljanoj stazi do uvale sv. Benedikta veseli jedino miris borovine i kreativnost pojedinih sportaša koji su nered uzrokovan nebrigom o park-šumi na trenutke fantastično iskoristili. Taman prije Bena pronašli smo debla koja su minimalnim trudom pretvorena u mali poligon za vježbanje.

Prvu kompletnu tablu s nazivom vježbe, maksimalnim i minimalnim brojem ponavljanja pronašli smo na kraju našeg puta, na Benama. Malo dalje, na vježbalištu u toj uvali dočekalo nas je stanje kakvo smo očekivali. Pristup do vježbališta je jako loš, a odmah na početku nas je dočekala prepuna kanta smeća koja nije ispražnjena najmanje tjedan dana, a vjerujemo da smo napisali najblažu procjenu. Drvenim i metalnim spravama potrebna je hitna obnova, neke su odavno postale nesigurne za korisnike, a pojedine su izgubile svrhu jer im nedostaje dio konstrukcije.

image
Pseći izmet
Jakov Prkić/Cropix

- Zamolio sam neke ljude koje poznajem u Banovini da nešto poduzmu u pitanju ovoga. Kao što vidite, ništa se nije primijenilo nabolje. Ovo je dovoljno zavariti na nekim mjestima, nema tu velikog ulaganja. Drvene šipke bi hitno trebalo promijeniti jer su trule i u jako lošem stanju. Mislim da je ovo napravljeno 90-ih i doslovno se kune od tada nije uložilo. Vjerujte meni na riječ, ja sam godinama svakodnevno na Marjanu - govori nam rekreativac kojeg smo zatekli na vježbalištu. Kada smo mu ukratko opisali naš obilazak trim-staze od Sjevernih vrata do Bena, odmahnuo je rukom i rekao:

- Taj dio kojim ste vi prolazili još je dobar, ali staza koja vodi od Sjevernih vrata prema vrhu je neprohodna i zapuštena. Skale su uništene, raskopane, nisu sigurne za šetnju, a pogotovo ne za rekreaciju - kaže naš sugovornik i poručuje nam da se sami uvjerimo. To smo i učinili.

Vjerno je opisao sramotno stanje koje smo zatekli. Prelazak 50 metara tog puta može se slobodno usporediti s još neutabanim putovima na planinama. Čak je gore, budući da se oštri komadi razlomljenog kamenja, koji su nekada bili dio stepenica, sada nesigurno ljuljaju pod nogama i lete na sve strane. Kao da već to nije dovoljno, morate micati i grane koje vam priječe put.

Obnova takvih šetnica najavljuje se godinama. Tada su već i trim-staze bile "zrelo" zapuštene. Sada je stanje na dijelovima katastrofalno, ali baš takve vjerno prikazuju brigu Grada i Javne ustanove o najvećem prirodnom bogatstvu ovoga grada.

Strah od jeseni Potkornjak je tu

Ne vesele nas žute i narančaste "fleke" osušenih stabala među zimzelenim drvećem, a samo s jednog mjesta, okrećući se oko svoje osi, ugledali smo ih točno pet. Nije sigurno zbog jeseni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. listopad 2020 12:57