StoryEditor
SplitPOTRAGA ZA PROSTOROM

Tafra Bazina predlaže Gradu da ‘Jedinstvu‘ kao alternativu ponude Hrvatski dom, dvoranu kotara Varoš, montažnu dvoranu u dvorištu HNK, boćalište...

23. studenog 2020. - 14:46
Duje Klarić/Cropix

Bez reakcije Grada, 101. godina bi za KUD Jedinstvo mogla biti kobna. Ne pronađu li gradski oci adekvatan prostor, svima omiljeni ansambl uskoro će završiti na ulici, zaboravom prijeteći dobrom dijelu splitskog kulturnog nasljeđa - upozorava Natalia Tafra Bazina, gradska vijećnica stranke Centar,

Medijima se obratila ističući kako će ovaj simbol grada uskoro morati napustiti privatni prostor na dijelu Ujevićeve poljane, iza HNK, u kojem djeluje desetljećima, predloživši nekoliko alternativnih rješenja kojima bi Grad svoj najčuveniji ansambl mogao spasiti od propasti.

Kao opcije vrijedne razmatranja Tarfa Bazina navodi Hrvatski dom u Tončićevoj ulici i dvoranu GK Varoš, a spominje i mogućnost postavljanja montažne plesne dvorane u dvorištu HNK, iza južnog zida Starog placa, te improvizirano natkriveno boćalište BK Varoš.

- Grad Split ima nekoliko simbola, a KUD Jedinstvo je jedan od njih pa apeliramo na gradonačelnika da im što žurnije ustupi adekvatan prostor kako ne bi postali beskućnici. Taj isti grad s lakoćom nazove Jedinstvo kad im trebaju prezentirati kulturnu baštinu poznatim i utjecajnim gostima, ali je Jedinstvu sada poklopio slušalicu i zatvorio vrata. - naglašava gradska vijećnica.

image
Vojko Bašić/Cropix

Kako navodi, KUD Jedinstvo duže od 100 godina odgaja generacije splitske mladosti, koje su u njemu naučile prve korake Monfrine, Era s onoga svijeta, i prve note na mandolini. Riječ je, naglašava, o najtrofejnijem folklornom ansamblu i jednom od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj.

- Nadamo se da Grad Split i naš gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je upravo u kulturi djelovao većinu svojeg profesionalnog puta ne žele da djeca splitsku narodnu nošnju ubuduće gledaju samo na slikama – izjavila je Tafra Bazina i dodala kako je na sjednicama Gradskog vijeća već dva puta postavljala pitanja o ovom problemu, prvi putra još 2019.godine, no konkretan odgovor nikad nije dobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. siječanj 2021 21:04