StoryEditorOCM
Splitnikad se ne zna

Što ako se dogodi jaki potres u Splitu? Vrlo mali su izgledi za petrinjski scenarij, kažu da su službe spremne, a evo kako bi prošli pojedini kvartovi

10. siječnja 2021. - 20:10
U slučaju potresa većeg od 6 stupnjeva po Richteru, najgora oštećenja pretrpjeli bi objekti u staroj jezgri Božidar Vukičević/Cropix

Potrese nije moguće spriječiti, zato je provođenje mjera za ublažavanje posljedica i pripremljenosti društvene zajednice u slučaju njihove pojave od iznimne važnosti.

Područje Splita nalazi se u zoni potresa intenziteta 7 i 8 stupnjeva MSK ljestvice, koji mogu izazvati materijalne štete, klizišta, odrone, nastajanje pukotina, i vrlo vjerojatne ljudske žrtve.

Nakon razornih potresa na Banovini, seizmolozi upozoravaju da idućih godinu dana valja očekivati pojačanu seizmičku aktivnost naknadnih potresa. Seizmički "najmirnije" stanje je u Istri i na krajnjem istoku zemlje, dok je Dalmacija na vrhu trusnih zona.

Po procjenama stručnjaka, maksimalni intenzitet potresa koji može zadesiti Dalmaciju kreće se od 6,3 do 7 stupnjeva po Richteru.

Provjerili smo na koji se način Split...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:20