StoryEditor
Splitljepotica s pjace

Stara gradska vijećnica otvorena jedinstvenom izložbom Judita 500, gradonačelnik Opara poručio: Ovo je središnji svjetovni događaj proslave Svetog Dujma

7. svibnja 2021. - 08:31

Novoobnovljena Stara gradska vijećnica na splitskoj Pjaci koja je sinoć, kako je rekao Andro Krstulović - Opara, "tehnički otvorena, dok će svečano otvorenje biti za neke druge protagoniste", točka je na mandat gradonačelnika, koji će svog nasljednika dobiti najdalje kroz mjesec dana.

- Obnova Stare gradske vijećnice je središnji svjetovni događaj proslave Svetog Dujma. Za njega su zaslužni ovi ljudi ovdje, oko mene kojima iskreno kao stručnjak i kao gradonačelnik zahvaljujem. Zahvaljujem zbog iznimno obavljenog posla, višegodišnjeg posla, zapuštene gradske vijećnice suvremenika našega Marula i čestitam im zbog iznimne izložbe priređene upravo o 500-toj godišnjici prvotiska Judite. Dujmu Balistriću kojemu je danas imendan Marul je posvetio ovo djelo, a mi posvećujemo Juditi, Marulu, Dujmu i Dujmovome gradu. Želim vam puno zdravlja i sriće, čuvajte zdravlje svojih ukućana, kao što je Marul i Judita čuvali Split i Splićane od nepogoda i pošasti. Kao što je ova vijećnica odolila zadnjih 600 godina tako ćemo odoliti i mi skupa s Juditom. Na dobro vam došla Sudamja, rekao je splitski gradonačelnik.

image
Ante Čizmić/Cropix

Okupljenima se potom obratila Branka Brekalo, ravnateljica muzeja Grada Splita i Darka Berko - Kerum kustosica Muzeja grada Splita uz koje je bila i Marija Plazibat, muzejski pedagog Muzeja grada Splita.

U novoobnovljenoj Staroj gradskoj vijećnici povodom 500. obljetnice prvotiska prvog književnog djela na hrvatskom jeziku, epa "Judita" Marka Marulića, jučer je otvorena i multimedijalna izložba 'Judita 500' koju je pripremio Muzej grada Splita u suradnji s Centrom Marulianum i Gradskom knjižnicom Marka Marulića.

Izložba će kako je rekao Krstulović - Opara biti otvorena pet mjeseci:

- Do prvog tjedna mjeseca listopada kako bi školska djeca, naredne školske godine mogle pohoditi ovu izložbu i vidjeti nešto važno iz svoje prošlosti, zaključio je gradonačelnik.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 00:13