StoryEditor
SplitGRAD IM PRESUDIO

Stanari jedne od najljepših splitskih ulica zgroženi uništenjem drvoreda: murve su smetale časnim sestrama u susjedstvu, ali opet ih moraju posaditi!

12. studenog 2020. - 09:28
Od nekadašnjih starih murvi ostali su samo - panjeviDuje Klaric/Cropix

- Kada su nekidan na murvama osvanule obavijesti "Parkova i nasada" o predstojećim radovima na njihovu zbrinjavanju, zakačene kao osmrtnice, mi u ulici nismo mogli naslutiti što nas čeka. Jučer ujutro sam izašao iz kuće dok su im pilali grane i mislio sam da je riječ o redovitom održavanju, ali kada sam se vratio - više ih nije bilo.

Ako se u ljudskim razmjerima u sličnom kontekstu govori o genocidu, onda je ovo valjda herbicid - ogorčen nam se obraća Zlatan Olić, sedamdesetogodišnji stanar Glagoljaške ulice, koja je upravo zahvaljujući drvoredu murvi koji je ovom sječom konačno sveden na dvije jedinke, zaslužila epitet jedne od najljepših u gradu.

Kratio sate, lomio ruke...

Kako se na istoj adresi rodio i othranio, na tim je stablima, kaže, proveo velik dio djetinjstva "krateći sate i lomeći ruke" te uživajući u sjeni stoljetnih krošnji, koliko i u slatkim plodovima. No, murve su, kako navodi, zbog zanemarivanja tijekom godina u većem dijelu propale, dok je nemali broj i uklonjen i nepropisnom sječom, pa su, kako navodi naš sugovornik, stanari ove ulice podno Gripa bili posebno vezani za preostalih pet stabla.

image
'Presuda' zalijepljena na murvu prije uklanjanja
Duje Klaric/Cropix

- Tri su stabla ogoljena do poda, a jedna je divljački okljaštrena. Izgleda zastrašujuće, cjelokupni prizor nalikuje Hirošimi nakon eksplozije. Samo je jedna murva ostala netaknuta na drugoj strani ulice, koja valjda nikome ne smeta. Mogu samo pretpostaviti da je stanarima na tom kućnom broju dosadilo čistiti dvor, ili auto, jer koliko su plemenita, ova stabla i šporkaju. No, tko se samo na to fokusira, ne može uvidjeti njihovo značenje - smatra Olić.

Iz "Parkova i nasada" doznajmo da su murve, iako zdrave, uklonjena uz blagoslov Banovine.

- Stabla u Glagoljaškoj ulici uklonjena su po nalogu Grada, temeljem mišljenja komisije za stabla, koja je ustanovila da potkopavaju i ruše zid u neposrednoj blizini te time čine ugrozu za stanare i prolaznike. Uvjetovana je obveza vraćanja, tj. sadnje novih, zamjenskih stabla - odgovorio je Goran Tahirbegović, voditelj Odjela održavanja gradskog zelenila u ovoj komunalnoj tvrtki, dodavši kako se obveza odnosi na sestre franjevke, korisnice nekretnine na tom kućnom broju, i to "u roku odmah, jer je upravo sada vrijeme sadnje".

Derutni zid važniji od stabla?

Bojazni oko nepoštovanje predviđenog roka za sadnju novih stabala, kako navodi Tahirbegović, nema jer se posao mora obaviti preko gradskog poduzeća, no odgovor na pitanje o eventualnim sankcijama te tko je zadužen za kontrolu nismo dobili.

Možda komisija za stabla, usuđujemo se pretpostaviti...

Ili bi eventualna komisija za zidove mogla imati više sluha za stabla, kada je ova prva, vodeći brigu o stablima, prioritetnim označila zid. I to ne zid stambene kuće, što bi bilo razumljivo, nego dotrajali, oronuo, betonski zid dvorišne zgrade, koji i bez murvi narušava sigurnost prolaznika pa je ostavljen "na životu".

image
Duje Klaric/Cropix

S druge strane, upravo je jedna od časnih sestara našem fotoreporteru Duji Klariću s prozora dobacila kako su im žile od stabala znatno oštetile podrumske prostore zgrade, probile zidove i uzrokovale stvaranje velike vlage. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 10:44